Chřest

Zelenina známá také pod názvem špargl nebo asparagus. U nás se hojně pěstoval v 18.století, především v úrodných krajích Moravy, na Hané a ve středních Čechách, kde se rodí dodnes. Mnohé chřesty v obchodních sítích jsou z dovozu a to ze Slovenska, Polska, Maďarska nebo Španělska. Domácí zakoupíte nejlépe na farmářských trzích v sezoně od dubna do června. Chřest má 2 barevné varianty. Bílý roste pod zemí, je jemný, lahodný lehce nasládlý a na světle fialoví. Chřest zelený roste nad zemí do výšky až 20 cm, je tenčí a chutná nahořkle. Čerstvý chřest je nepružný a při ohybu se zlomí. V chladničce vydrží asi 5 dní a je vhodné jej zabalit do vlhké utěrky. Před vařením se musí oloupat a odřezat dřevnaté konce. Povařit pak stačí 5-15 minut v osolené vodě s přídavkem másla a citronové šťávy. Po uvaření je vhodné jej ochladit v ledové vodě, aby si zachoval svěží barvu. Nejchutnější je chřest podávaný s holandskou omáčkou z másla a čerstvých žloutků, přelitý máslem a s osmahnutou strouhankou, v polévce, v salátu i v pokrmech z těstovin. Hodí se i k masu, rybám nebo do slaných koláčů.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář