Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Chřest

Chřest

Přidat na Pinterest
Zelenina známá také pod názvem špargl nebo asparagus. U nás se hojně pěstoval v 18.století, především v úrodných krajích Moravy, na Hané a ve středních Čechách, kde se rodí dodnes. Mnohé chřesty v obchodních sítích jsou z dovozu a to ze Slovenska, Polska, Maďarska nebo Španělska. Domácí zakoupíte nejlépe na farmářských trzích v sezoně od dubna do června. Chřest má 2 barevné varianty. Bílý roste pod zemí, je jemný, lahodný lehce nasládlý a na světle fialoví. Chřest zelený roste nad zemí do výšky až 20 cm, je tenčí a chutná nahořkle. Čerstvý chřest je nepružný a při ohybu se zlomí. V chladničce vydrží asi 5 dní a je vhodné jej zabalit do vlhké utěrky. Před vařením se musí oloupat a odřezat dřevnaté konce. Povařit pak stačí 5-15 minut v osolené vodě s přídavkem másla a citronové šťávy. Po uvaření je vhodné jej ochladit v ledové vodě, aby si zachoval svěží barvu. Nejchutnější je chřest podávaný s holandskou omáčkou z másla a čerstvých žloutků, přelitý máslem a s osmahnutou strouhankou, v polévce, v salátu i v pokrmech z těstovin. Hodí se i k masu, rybám nebo do slaných koláčů.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Chřestovo-bazalkový krém

Chřestovo-bazalkový krém

Chřest očistíme, odřízneme zdřevnatělé konce, nakrájíme na špalíčky a dáme do mixéru spolu se stroužkem čes...

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Jehněčí maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Pórek nakrájíme na kolečka a napíchneme je spolu s ma...

Mísa s chřestem a kuřecím masem

Mísa s chřestem a kuřecím masem

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Chřest nakrájíme na kousky. Kuře opečeme na pánvi dozlatova. Zelenin...

Chřestová polévka s parmezánem

Chřestová polévka s parmezánem

Z chřestu odkrájíme hlavičky a bez hlaviček a zdřevnatělých konců je uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté r...

Zelený a bílý chřest s kuřetem

Zelený a bílý chřest s kuřetem

Oba chřesty oloupeme a zbavíme je dřevnatých konců. Dáme vařit vodu. Nejprve dáme jen bílý chřest a vařím...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Chřest Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře