Reveňový (rebarborový) koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Reveň oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, promícháme ji s 1 hrnkem cukru a necháme odležet. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem.
Zbylý cukr smícháme s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Vejce rozklepneme a žloutky přidáme do mouky. Pak postupně vmícháme pomerančový džus. Nakonec vlijeme máslo. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zapracujeme do těsta. Těsto vlijeme do připraveného plechu a rozetřeme. Navrch rozložíme reveň.
Zbylé máslo, moučkový cukr, vlašské ořechy a mouku zpracujeme prsty, dokud nevznikne drobenka. Tu rovnoměrně rozprostřeme na koláč. Plech s koláčem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut.
Tip k receptu
Recept pochází z knihy Jezte česky.
Smart Press04. 03. 2014