Rebarbora: Využití a účinky na zdraví

Teplé počasí nám kromě sluníčka přináší i rozmanitou úrodu ovoce a zeleniny. A tak se nám kromě jahod či třešní poštěstí koupit i rebarboru. Ta má v kuchyni široké uplatnění, a ačkoli se jedná o řapíkatou zeleninu, je nejčastěji připravována nasladko.

Reveň kadeřavá neboli rebarbora je druh zeleniny, který se vyznačuje typicky kyselou chutí stonků. U nás v Evropě se tradičně používá na přípravu koláčů, bublaniny, zavařenin či míchaných nápojů, ale v Asii její kořeny používají například k léčbě dny.

Zpracování rebarbory

Rebarboru si z obchodu většinou přinesete i s listy – ty však nikdy nejezte, jelikož jsou jedovaté. Než se ji rozhodnete zpracovat, pečlivě ji oloupejte a dejte pozor, abyste se neušpinili. Šťáva dost barví a těžko se dostává z oblečení.

Kde se rebarbora hodíRebarbora: Využití a účinky na zdraví

Tradičně se rebarbora používá v sladké kuchyni – jako náplň do kynutých knedlíků, štrůdlů či v drobenkových koláčích. Z rebarbory můžete ale uvařit i skvělou polévku nebo ji podávat jako přílohu k masu.

Rebarbora a zdraví

Mezi zahrádkáři je ceněná hlavně jako zdroj vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, železa či draslíku. Jako přirozený antioxidant očišťuje tělo a má proto močopudný efekt. Zároveň posiluje krvetvorbu, má pozitivní vliv na kůži a podporuje růst vlasů.

Proč je rebarbora kyselá?

Rebarbora patří pravděpodobně k nejkyselejší zelenině na Zemi. Svou kyselost má hlavně kvůli vysokému množství kyseliny jablečné a šťavelové.

Docela zajímavým faktem je, že pokud se rozhodnete pěstovat rebarboru ve tmě, nebude tolik kyselá. Tmavé prostředí je však náročnější na pěstování, a proto je v obchodech ohodnocena i vyšší cenou.

přidejte na:
BB

09. 06. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář