Teplé počasí nám kromě sluníčka přináší i rozmanitou úrodu ovoce a zeleniny. A tak se nám kromě jahod či třešní poštěstí koupit i rebarboru. Ta má v kuchyni široké uplatnění, a ačkoli se jedná o řapíkatou zeleninu, je nejčastěji připravována nasladko.
Reveň kadeřavá neboli rebarbora je druh zeleniny, který se vyznačuje typicky kyselou chutí stonků. U nás v Evropě se tradičně používá na přípravu koláčů, bublaniny, zavařenin či míchaných nápojů, ale v Asii její kořeny používají například k léčbě dny.
Zpracování rebarbory
Rebarboru si z obchodu většinou přinesete i s listy – ty však nikdy nejezte, jelikož jsou jedovaté. Než se ji rozhodnete zpracovat, pečlivě ji oloupejte a dejte pozor, abyste se neušpinili. Šťáva dost barví a těžko se dostává z oblečení.
Kde se rebarbora hodí
Tradičně se rebarbora používá v sladké kuchyni – jako náplň do kynutých knedlíků, štrůdlů či v drobenkových koláčích. Z rebarbory můžete ale uvařit i skvělou polévku nebo ji podávat jako přílohu k masu.
Rebarbora a zdraví
Mezi zahrádkáři je ceněná hlavně jako zdroj vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, železa či draslíku. Jako přirozený antioxidant očišťuje tělo a má proto močopudný efekt. Zároveň posiluje krvetvorbu, má pozitivní vliv na kůži a podporuje růst vlasů.
Proč je rebarbora kyselá?
Rebarbora patří pravděpodobně k nejkyselejší zelenině na Zemi. Svou kyselost má hlavně kvůli vysokému množství kyseliny jablečné a šťavelové.
Docela zajímavým faktem je, že pokud se rozhodnete pěstovat rebarboru ve tmě, nebude tolik kyselá. Tmavé prostředí je však náročnější na pěstování, a proto je v obchodech ohodnocena i vyšší cenou.