Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Vlašské ořechy

Vlašské ořechy

Přidat na Pinterest
Pocházejí z Asie, jsou to plody nepravé peckovice s jádrem. Stromy - ořešáky královské dorůstají až do 20 m výšky a mohou rodit i do sta let. Plody se sklízí na podzim, v měsíci září. Jádra jsou pokladnicí cenných látek. To už napovídá jejich tvar, který připomíná mozek. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, vitamíny A, C, E a B6, vlákninu, bílkoviny, aminokyseliny, minerály jako draslík, hořčík, zinek, ale také až 70% tuku. Konzumace ořechů vám pomůže snížit krevní tlak, podpořit zdravý cévní systém, snížit riziko vzniku cukrovky a infarktu a mají blahodárný vliv na mozek a nervový systém. Jejich mínusem je vysoká energetická hodnota, jsou těžké na žaludek a mohou být alergenem. V období sklizně je můžete zakoupit na váhu celé nebo loupané a po celý rok balené v sáčku po menších množstvích, například 100 g nebo 200 g. Při nákupu dbejte na to, aby nebyly napadeny plísní či jinak viditelně poškozeny. Všímejte si i případných dírek v jádrech nebo "nitek" a "pavučinek". Takové ořechy v žádném případě nekupujte, mohou být zdraví nebezpečné. Některé plísně produkují jedovaté látky, které poškozují játra a podporují vznik zhoubných nádorů. V kuchyni jádra využijete při pečení moučníků, koláčů, do náplní, pečeného i nepečeného cukroví, krémů nebo zmrzliny. Výborné jsou jako posypka na poháry, dezerty, dorty a jako ozdoba všemožných cukrářských výrobků. V neposlední řadě se hodí ke konzumací sýrů, do pomazánek a dají se také opražit naslano podobně jako mandle nebo arašídy. Oloupané ořechy skladujte ve vzduchotěsných nádobách, chraňte před světlem a teplem a pravidelně kontrolujte. Opražené ořechy můžete i zamrazit v mikrotenovém sáčku a vydrží vám několik měsíců.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Provensálská čekanka

Provensálská čekanka

Rozdělte čekanku na jednotlivé "puky", ozdobte je kostičkami vykrájeného pomeranče. Mezi ně dejte sýr Tarta...

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Do mísy dáme 4 vejce a cukr a rozšleháme. Přidáme mouku, skořici, kakao, prášek do pečiva a olej. Důkladně ...

Domácí perník

Domácí perník

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, poté přidáme med a mo...

Oříšková pomazánka

Oříšková pomazánka

Vlašské ořechy umeleme nebo nasekáme najemno. Žloutky uvaříme. Společně s máslem a sýrem je utřeme na kaši....

Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem

Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem

Připravíme si pesto – ořechy nasekáme nahrubo, dáme do mixéru, přidáme bazalkové listy, sůl a 100 ml olivov...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Vlašské ořechy Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře