Vlašské ořechy

Pocházejí z Asie, jsou to plody nepravé peckovice s jádrem. Stromy - ořešáky královské dorůstají až do 20 m výšky a mohou rodit i do sta let. Plody se sklízí na podzim, v měsíci září. Jádra jsou pokladnicí cenných látek. To už napovídá jejich tvar, který připomíná mozek. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, vitamíny A, C, E a B6, vlákninu, bílkoviny, aminokyseliny, minerály jako draslík, hořčík, zinek, ale také až 70% tuku. Konzumace ořechů vám pomůže snížit krevní tlak, podpořit zdravý cévní systém, snížit riziko vzniku cukrovky a infarktu a mají blahodárný vliv na mozek a nervový systém. Jejich mínusem je vysoká energetická hodnota, jsou těžké na žaludek a mohou být alergenem. V období sklizně je můžete zakoupit na váhu celé nebo loupané a po celý rok balené v sáčku po menších množstvích, například 100 g nebo 200 g. Při nákupu dbejte na to, aby nebyly napadeny plísní či jinak viditelně poškozeny. Všímejte si i případných dírek v jádrech nebo "nitek" a "pavučinek". Takové ořechy v žádném případě nekupujte, mohou být zdraví nebezpečné. Některé plísně produkují jedovaté látky, které poškozují játra a podporují vznik zhoubných nádorů. V kuchyni jádra využijete při pečení moučníků, koláčů, do náplní, pečeného i nepečeného cukroví, krémů nebo zmrzliny. Výborné jsou jako posypka na poháry, dezerty, dorty a jako ozdoba všemožných cukrářských výrobků. V neposlední řadě se hodí ke konzumací sýrů, do pomazánek a dají se také opražit naslano podobně jako mandle nebo arašídy. Oloupané ořechy skladujte ve vzduchotěsných nádobách, chraňte před světlem a teplem a pravidelně kontrolujte. Opražené ořechy můžete i zamrazit v mikrotenovém sáčku a vydrží vám několik měsíců.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář