Paštika z černých fazolí a pečené hlívy
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
1. Fazole namočíme na 12 hodin, pak je uvaříme dle návodu do měkka a scedíme.
2. Troubu předehřejeme na 170 ºC. Hlívu očistíme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do pekáčku, posypeme čtyřmi nahrubo nasekanými stroužky česneku, bylinkami, zalijeme olivovým olejem a sójovou omáčkou, promícháme a pečeme v troubě asi 20 minut dozlatova. Ořechy můžeme orestovat na sucho v pánvi. Vše necháme vychladnout.
3. Fazole, hlívu a ořechy vložíme do mixéru, přidáme muškátový květ, sůl, uzenou papriku, mleté chilli a citronovou šťávu, zalijeme asi 100 ml čerstvé vody a rozmixujeme. Část fazolí si můžeme nechat stranou na ozdobení.
4. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou pažitku, utřený stroužek česneku a promícháme.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, k dostání na webu nakladatelství Smart Press!
Tip k receptu
Na pečivu můžeme ještě posypat dalšími najemno nasekanými ořechy a ozdobit čerstvou zeleninou.
Smart Press15. 09. 2019
Ingredience
- 120 g černých fazolí
- 300 g hlívy ústřičné
- 80 g vlašských ořechů
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce sójové omáčky tamari
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička mletého chilli
- špetka mletého muškátového květu
- 1 lžička mořské soli
- 1 svazek pažitka
- 5 stroužků česneku