Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Přidat na Pinterest

Dřevokazná, hlívovitá houba, která příjímá z listnatých stromů potřebné látky pro život. Roste od jara do zimy a vyskytuje se ve velkých trsech. Běžně je k dostání v supermarketech, balená jako žampiony a najdete ji v úseku ovoce a zeleniny.  Pěstovat si ji můžete i v domácích podmínkách. Připravené podhoubí lze zakoupit v obchodech pro pěstitele. Hlíva se těší stále větší oblibě zejména díky svým prokazatelným léčivým účinkům, které jsou známy již stovky let v asijské medicíně, také pro svou nasládlou chuť a příjemnou intenzivní vůni. Obsahuje cenné látky jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, K, D, proteiny, rostlinné steroly, glukany, mastné kyseliny a stopové prvky. To vše v množství a poměru, který maximálně vyhovuje našemu organizmu. Tato houba vám může pomoci účinně snížit cholesterol a krevní tlak. Je vhodná pro diabetiky, alergiky a nemocné rakovinou. Stimuluje imunitu bojující s nádorovým onemocněním a tlumí nežádoucí účinky chemoterapie. V neposlední řadě působí příznivě na aknozní pleť, vyrážky a ekzémy. V kuchyni z ní můžete připravit obalené řízky, karbanátky, placičky, pomazánku, náplně do masových rolád, přidat do rizota, slaných koláčů, omáček, gulášů apod. Upravujte ji jen krátce, aby neztratila chuť. Hlíva je přirozeně tužší houba a ani delší tepelnou úpravou nezměkne. Pokud houby nejíte a chcete si dopřát její blahodárné účinky, můžete si zakoupit výtažek v kapslích v každé lékárně nebo v drogeriích.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Mrkev očistíme a předvaříme (na skus). Pohanku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme asi 5...

Zdravé škvarky z hlívy

Zdravé škvarky z hlívy

Hlívu opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtverečky. Tuhé nožičky odřízneme a schováme do polévky. Na pánvi ...

Houbová paštika se slaninou

Houbová paštika se slaninou

Houby si namočíme hodinu předem ve vodě. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme. Vlašské ...

Rumpsteak salát s grilovanou zeleninou

Rumpsteak salát s grilovanou zeleninou

Maso rozdělíme na dva steaky, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Grilujeme 3 minuty. Rukolu, salát natrhám...

Karbanátky z hlívy ústřičné

Karbanátky z hlívy ústřičné

Omytou hlívu si nakrájíme a zhruba 25 minut dusíme. Pak ji zcedíme a umeleme na masovém strojku. K houbám p...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Hlíva ústřičná Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře