Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Vejce

Vejce

Přidat na Pinterest
Živočišný zárodek, chráněný a uložený ve vápenatém obalu - skořápce. Obsahují mnoho polynenasycených mastných kyselin, lehce stravitelné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích - A, D, K, A, dále vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru, chlor, fluor a lecitin, který pomáhá při metabolizmu tuků a může předcházet infarktu. Vejce se skládá z bílku, ten je v syrovém stavu těžký a obsahuje řadu mikroorganizmů, které se ale tepelnou úpravou zničí a ze žloutku, který je chráněn tenkou blánou a tudíž se může konzumovat i neupravený. Syrový bílek vydrží v lednici až 20 dnů, žloutek jen 2-3 dny. Nechlazené, nerozbité vejce můžete díky jejich přirozené imunní ochraně skladovat až 3 týdny, přičemž minimální trvalivost se počítá asi 28 dní od snůšky. Abyste tuto ochranu nezničili, vyvarujte se kolísání skladovací teploty a skořápku omývejte až těsně před spotřebou. Dokonce je můžete až na půl roku zamrazit. Vejce mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Jsou nezbytná pro přípravu slaných i sladkých jídel, hodí se na rychlou snídani, večeři i svačinu. Syrové žloutky využijete na zjemnění krémových polévek, šodo a různých krémů. Šlehané bílky k nadlehčení těst, nákypů, k přípravě sněhového pečiva - pusinek a speciálních dezertů jako je například dort Pavlova. Celá rozšlehaná vejce můžete použít taktéž k zahuštění polévek, čemuž se říká vaječná mlhovina. Neobejdou se bez nich palačinky, omelety a přidávají se do náplní, fáší, nádivek, mletého masa, do květákového mozečku a zeleninového leča. Ze syrových žloutků nebo celých vajec můžete vyrobit domácí majonézu. Z vařených pak vaječné saláty, pomazánky, obložená vejce, použít na doplnění chlebíčků a jiných specialit studené kuchyně. Dále je lže přiravit míchaná na cibulce, slanině a jiných základech nebo vařit naměkko, nahniličko či natvrdo. Pokud vajíčko dlouho vaříte, reaguje síra se železem a žloutek zešedne. Nemusíte se tedy bát, že by mohlo být zkažené. Stane-li se vám, že pomícháte vařená se syrovými, roztočte je jako "káču". Ta syrová se rychle zastaví a vařená se budo točit déle.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Banánové lívance

Banánové lívance

Nakrájejte banán na kostičky a přidejte jedno vajíčko. Vše spolu rozmixujte a dejte smažit. Na pánvi nechte...

 Polévka s vločkami a zeleninou

Polévka s vločkami a zeleninou

Ovesné vločky nasucho opražíme v hrnci, pak přidáme máslo, necháme rozpustit a zalijeme vodou. Osolíme, ope...

Naše palačinky

Naše palačinky

V hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme mléko, vejce a mouku. Metličkou vyšleháme hladké těsto. Potom na...

Zdravé sušenky s arašídovým máslem

Zdravé sušenky s arašídovým máslem

Všechny ingredience smícháme dohromady a za použití potravinové fólie smotáme do válečku. Necháme asi hodin...

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Do mísy dáme 4 vejce a cukr a rozšleháme. Přidáme mouku, skořici, kakao, prášek do pečiva a olej. Důkladně ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Vejce Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře