Vejce
Živočišný zárodek, chráněný a uložený ve vápenatém obalu - skořápce. Obsahují mnoho polynenasycených mastných kyselin, lehce stravitelné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích - A, D, K, A, dále vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru, chlor, fluor a lecitin, který pomáhá při metabolizmu tuků a může předcházet infarktu. Vejce se skládá z bílku, ten je v syrovém stavu těžký a obsahuje řadu mikroorganizmů, které se ale tepelnou úpravou zničí a ze žloutku, který je chráněn tenkou blánou a tudíž se může konzumovat i neupravený. Syrový bílek vydrží v lednici až 20 dnů, žloutek jen 2-3 dny. Nechlazené, nerozbité vejce můžete díky jejich přirozené imunní ochraně skladovat až 3 týdny, přičemž minimální trvalivost se počítá asi 28 dní od snůšky. Abyste tuto ochranu nezničili, vyvarujte se kolísání skladovací teploty a skořápku omývejte až těsně před spotřebou. Dokonce je můžete až na půl roku zamrazit. Vejce mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Jsou nezbytná pro přípravu slaných i sladkých jídel, hodí se na rychlou snídani, večeři i svačinu. Syrové žloutky využijete na zjemnění krémových polévek, šodo a různých krémů. Šlehané bílky k nadlehčení těst, nákypů, k přípravě sněhového pečiva - pusinek a speciálních dezertů jako je například dort Pavlova. Celá rozšlehaná vejce můžete použít taktéž k zahuštění polévek, čemuž se říká vaječná mlhovina. Neobejdou se bez nich palačinky, omelety a přidávají se do náplní, fáší, nádivek, mletého masa, do květákového mozečku a zeleninového leča. Ze syrových žloutků nebo celých vajec můžete vyrobit domácí majonézu. Z vařených pak vaječné saláty, pomazánky, obložená vejce, použít na doplnění chlebíčků a jiných specialit studené kuchyně. Dále je lže přiravit míchaná na cibulce, slanině a jiných základech nebo vařit naměkko, nahniličko či natvrdo. Pokud vajíčko dlouho vaříte, reaguje síra se železem a žloutek zešedne. Nemusíte se tedy bát, že by mohlo být zkažené. Stane-li se vám, že pomícháte vařená se syrovými, roztočte je jako "káču". Ta syrová se rychle zastaví a vařená se budo točit déle.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografieKomentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.
ISABELLA 22. 12. 2017, 18:17