Začala sezóna rebarbory. Před konzumací s ní nakládejte opatrně

Rebarbora nejen skvěle chutná, ale umí tělu dát i ledacos dobrého. Je ale třeba sklízet ji ve správný čas. Jinak nám může spíše uškodit. Co se vyplatí vědět, než se pustíte do koláče?

Začala sezóna rebarbory. Před konzumací s ní nakládejte opatrně Rebarboru poznáte snadno. Má mohutné, tmavě zelené lopuchovité listy, mezi kterými se dá najít i květenství. Sezona rebarbory startuje v květnu a netrvá dlouho – v červnu vrcholí. Jedině tehdy si můžete vychutnat její nádherně zabarvené řapíky, ze kterých se dá připravit vynikající koláč, marmeláda, kompot, a pokud si troufnete, tak i báječná příloha k masu.

Lidová moudrost praví, že po svatém Janu, tedy po 21. červnu, bychom již rebarboru sklízet neměli. A to z jednoho prostého důvodu. Rostlina už tehdy obsahuje příliš mnoho kyseliny šťavelové, která může být pro náš organismus v krajních případech i toxická. Kvůli kyselině šťavelové se rebarbora ostatně nedoporučuje dětem ani těhotným ženám. Pokud ji ale budete konzumovat v rozumné míře a v sezoně, odvděčí se vám vysokým obsahem vlákniny, draslíku, hořčíku, manganu, vápníku a vitaminů C, B a E.

Ovoce, nebo zelenina?

Tato vytrvalá, veliká, kolikrát až dvoumetrová rostlina, jejíž botanický název zní reveň kadeřavá, je často mylně považována za ovoce. Ve skutečnosti jde ale o zeleninu, kterou byste však nikdy neměli jíst syrovou. Před jakoukoli úpravou také rebarboru pečlivě očistěte.

Připravte si marmeláduZačala sezóna rebarbory. Před konzumací s ní nakládejte opatrně

  • 1,5 kg rebarbory
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 dcl rumu
  • 1 bio citron, vymačkaný
  • nastrouhaná citronová kůra

Stonky rebarbory pečlivě omyjte, oloupejte a nakrájejte na maximálně půlcentimetrové kousky. Vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zelenina úplně ponořená. Vařte tak dlouho, dokud nezměknou a voda nezhoustne. Následně přidejte cukr, rum a vymačkanou šťávu z bio citronu i s kůrou. Rebarboru míchejte, dokud nezhoustne a směs strukturou nezačne připomínat marmeládu. V mezičase si vysterilizujte sklenice, abyste je následně mohli plnit ještě horkým džemem. Pečlivě utáhněte a otočte dnem vzhůru.

přidejte na:
BB

11. 05. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář