Dušená mrkev s hráškem a kokosovou smetanou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Malinko vyladěný recept na tradiční dušenou mrkev našich babiček a maminek, kterou milujete už od dětství! Tedy pokud jste si ji nenechali znechutit školní jídelnou, jak často slýchávám :).
Klasickou smetanu jsem vyměnila za kokosovou a celkovou chuť jídla to dokonale podtrhlo, vyzkoušejte sami.
Na domácím vepřovém sádle osmažíme do sklovata půl cibule na kostičky, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev (ty 4 mrkve spíš menšího vzrůstu) a opékáme dokud nezačne trošku hnědnout (10 min). Přidáme hrášek (podle chuti více nebo méně), používám mražený mnohem radši než sterilovaný (ideálně samozřejmě čerstvý), osolíme a opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem. Dusíme dokud není mrkev měkká.
Z kokosového mléka vezmeme lžící 3x pěknou porci z horní části plechovky (tedy tu tuhou, smetanovou část) a dáme do misky, kde kokosovou smetanu smícháme se dvěmi lžícemi bezlepkové mouky. Směs přimícháme do mrkve a tím ji zahustíme. Necháme provařit a hrnec stáhneme z plamene. Podáváme s vejcem a petrželkovými brambory, případně masem nebo chlebem.
Tip k receptu
Na úplný závěr přimíchejte do odstaveného hrnce oříšek másla, které krásně celou dušenou mrkev zjemní.
Lucie17. 03. 2019