Nejlepší švestkový koláč

Obtížnost

Čas přípravy

1h 30min
Čas vaření
35min

Celkový čas

2h 5min

Porce


Nutriční hodnoty

4100 kalorií
75.0g cukrů
233.0g tuků
44.0g bílkovin


Příprava

Tradiční kinutý koláč se švestkami je něco, bez čeho si konec léta neumíme představit. Tak tady ho máte ve vší jeho kráse.

Droždí se lžičkou cukru vymíchejte do hladké kaše, zalijte připraveným vlažným mlékem a zaprašte trochou mouky. Zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte v teple během 10 minut vzejít kvásek.

Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru, špetku soli a spojte s kváskem.

Vypracujte hladké těsto, kdyby se hodně chytalo mísy, můžete ho ještě lehce poprášit moukou. Přikryjte útěrkou a nechte kynout asi hodinu. V průběhu kynutí do těsta udělejte pár děr, aby unikl vzduch.

Drobenku připravíte rozmělněním změklého, ale pevného, másla, cukru a mouky. Konečky prstů ingredience spojujte, až vznikne drobenka.
Těsto rovnoměrně rozprostřete na máslem vymazaný plech nebo na pečící papír. Pak už jen na těsto položte půlky švestek, a to řezem nahoru, na závěr pak posypte drobenkou.

Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut. Jakmile je koláč upečený, pomažte ho máslem, které můžete pro dokonalé aroma smíchat s tuzemákem. Apoklad je na světě.

přidejte na:
Chybí obrázek

17. 08. 2019

Další recepty


Přidat recenzi
Chybí obrázek
veľmi chutný koláč

25. 08. 2019, 20:15

Chybí obrázek
super slivkový koláč

26. 08. 2019, 14:48

Chybí obrázek
slivkový koláč výborný

28. 08. 2019, 20:42

Chybí obrázek
dobrý recept na slivkový koláč

31. 08. 2019, 19:41

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.