Nejlepší švestkový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Tradiční kynutý koláč se švestkami je něco, bez čeho si konec léta neumíme představit. Droždí se lžičkou cukru vymíchejte do hladké kaše, zalijte připraveným vlažným mlékem a zaprašte trochou mouky. Zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte v teple během 10 minut vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru, špetku soli a spojte s kváskem. Vypracujte hladké těsto, kdyby se hodně chytalo mísy, můžete ho ještě lehce poprášit moukou. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu. V průběhu kynutí do těsta udělejte pár děr, aby unikl vzduch.
Drobenku připravíte rozmělněním změklého, ale pevného másla, cukru a mouky. Konečky prstů ingredience spojujte, až vznikne drobenka.
Těsto rovnoměrně rozprostřete na máslem vymazaný plech nebo na pečící papír. Pak už jen na těsto položte půlky švestek, a to řezem nahoru, na závěr pak posypte drobenkou. Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut. Jakmile je koláč upečený, pomažte ho máslem, které můžete pro dokonalé aroma smíchat s tuzemákem.
Baara17. 08. 2019