5 potravin typických pro září

Září je neodmyslitelně spjato se začátkem nového školního roku. Svůj návrat ale zažívají i plodiny, bez kterých by příchod podzimu nebyl takový, jak jej obyčejně známe.

HOUBY5 potravin typických pro září

Patříte-li k aktivním houbařům, určitě vás tato zpráva nijak nepřekvapí. Září je totiž bohaté na houby, které se hodí jíst už jen z toho důvodu, že obsahují velké množství vlákniny, cenných minerálů a vitaminů. Některé druhy dokážou navíc pomoci s normalizací hladiny cukru či cholesterolu.

BRAMBORY

Ačkoli moderní svět na přílohy v podobě brambor či rýže hodně zanevřel, my věříme, že v české kuchyni má tato zelenina stále své opodstatněné místo. Brambory totiž obsahují cenné minerály (železo, hořčík, draslík) a vitaminy jako A, B či C, které našemu tělu jednoznačně prospívají.

DÝNĚ

Oranžové dýně se na pultech obchodů začínají ve vyšším výskytu objevovat právě na začátku září. V Americe jsou5 potravin typických pro září dýně samozřejmě spjaty se svátkem Halloween, my je však do našeho seznamu přidáváme z toho důvodu, že obsahují vitamin C, beta-karoten a draslík.

Dýně je navíc fantastická ve svém univerzálním použití – můžete z ní udělat polévku, hranolky, kompot nebo ji dát na gril a vždy bude chutnat skvěle.

ŠVESTKY

Švestková sezóna začíná povětšinou koncem srpna a pokračuje v průběhu celého září. Jelikož se jedná o potravinu, kterou v obchodech opravdu nenajdeme celoročně, určitě byste si jejich výskyt neměli nechat ujít. Švestky totiž mají silné antioxidační účinky, působí pozitivně na náš kardiovaskulární systém a blahodárně na naši pokožku.

ZELÍ

Hlávkové zelí pěstujeme pro jeho listy, které obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek. Je bohaté na vitaminy (karoten, vitamin E, B1, B6, B12, kyselina listová aj.), mezi minerální látky zastoupené v zelí5 potravin typických pro září patří pak vápník, sodík, draslík, železo, fosfor, síra a zinek. Zvláště pak v zimních měsících je výborným zdrojem vitaminu C, a to hlavně v kysané podobě, kdy obsahuje větší množství vitaminu C než citrusové plody, navíc podporuje zdraví střev.

Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a upravovat hladinu cukru v krvi. Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů je účinným pomocníkem proti rozvoji aterosklerózy. Sirné sloučeniny, které dávají zelí při vaření typickou vůni, pomáhají pak při revmatismu. Skupina vitaminů B se postará o harmonizační účinky na naši nervovou soustavu.

přidejte na:
BB

08. 09. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář