Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty - stránka 5

Pařížská šlehačka

Pařížská šlehačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce kakaa, 4 lžíce moučkového cukru, 2 kelímky smetany ke šlehání (šlehačka)

Smetanu rozmícháme s kakaem a moučkovým cukrem, dáme povařit na 2 minuty a poté dáme do ledničky, kde ji necháme do druhého dne odležet. Druhý den takto připravenou smetanu ušleháme.

Žloutková poleva

Žloutková poleva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 žloutky, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy

Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme citrónovou šťávu a vyšleháme v lehkou polevu.

Kávová vařená náplň

Kávová vařená náplň

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g cukru krupice, 4 lžíce černé kávy, 250 g másla

Připravíme si vodní lázeň a poté vejce, cukr krupici a kávu šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Poté sejmeme z ohně, přišleháme změklé máslo a vyšleháme v hladkou náplň.

Náplň z čokolády

Náplň z čokolády

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vajec, 200 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení čokolády na vaření, 4 lžíce kakaa, 250 g másla

Připravíme si vodní lázeň a poté vejce, cukr krupici, vanilkový cukr a kakao šleháme do zhoustnutí ve vodní lázni, když je to husté, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit. Poté sejmeme z ohně, přišleháme změklé máslo a vyšl...

Náplň z vajec

Náplň z vajec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vajec, 4 lžíce cukru krupice, 250 g másla, 150 g moučkového cukru

Vejce a cukr krupici ušleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Poté odstavíme a necháme vychladnout. Máslo utřeme s moučkovým cukrem a postupně přišleháváme vaječnou směs a vyšleháme v hladkou náplň.

Náplň z kávy

Náplň z kávy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 lžičky kávy, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 ks žloutků, 250 g másla, 150 g moučkového cukru

Mléko dáme vařit, když vře, přidáme 2 lžíce kávy a uděláme bílou kávu. Poté přišleháme maizenu, žloutek a polovinu cukru, a za stálého míchání uvaříme ve vodní lázni do husté kaše. Máslo utřeme s polovinou moučkového cukru a poté postupně přišlehá...

Náplň z kondenzovaného mléka

Náplň z kondenzovaného mléka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kondenzovaného mléka, 250 g másla

Konzervu s mlékem neotvíráme, ponoříme ji do hrnce s vodou a necháme vařit cca 2 hodiny. Po 2 hodinách konzervu vyjmeme, dáme do studené vody, aby vychladla a až vychladne, tak ji otevřeme. Máslo utřeme a po malých částech přišleháváme kondenzovan...

Náplň z Bešamelu

Náplň z Bešamelu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g másla, 250 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 hrnek moučkového cukru, 100 g kakaa

100 g másla necháme rozpustit v hrnci, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Když je jíška hotová, přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Tuto kaši poté sejmeme z ohně a necháme vychladnout. 200 g másla ušleháme s moučkovým cukrem, poté přišlehám...

Náplň s moučnou kaší

Náplň s moučnou kaší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru

Mléko si dáme chvilku prohřát, aby bylo vlažné. Nesundaváme z ohně, vaříme dál, jen si v tom vlažném mléku rozmícháme polohrubou mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Když je kaše hotová, necháme ji vychladnout a mezitím si utřeme máslo ...

Náplň z pudinku

Náplň z pudinku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml mléka, 2 lžíce vanilkového pudinku v prášku, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu

Dáme vařit většinu mléka, trochu mléka odlijeme do hrníčku. Do mléka, které máme v hrníčku, přisypeme vanilkový pudink v prášku a promícháme. Když se mléko v hrnci vaří, přilijeme mléko smíchané s vanilkovým práškem a mícháme, dokud nemáme kaši. P...

Náplň ze žloutků

Náplň ze žloutků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 ks žloutků, 1 balení vanilkového cukru

Máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový cukr a ušleháme v lehkou pěnu. Poté vmícháme postupně žloutky a vyšleháme v hladkou náplň.

Houbový výtěžek

Houbový výtěžek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g žampionů, 60 g másla, 1 ks citrónu (šťávy)

Houby omyjeme a rozsekáme hodně na drobno (můžeme použít i jiné houby než žampiony), přikryjeme a dusíme s máslem a se šťávou z citronu do měkka. Poté vymačkáme přes jemné síto. Získaná šťáva z hub se používá do omáček jako ochucovadlo. Uchovává s...

Maková náplň

Maková náplň

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek máku, 1 šálek mléka, 1/2 šálku cukru , 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžičky rumu, 1 špetka skořice, 1 špetka citrónové kůry

Mák umeleme, zalijeme mlékem, přidáme cukr a máslo a za stálého míchání podusíme, až náplň zhoustne. Pak ji okořeníme a ochutíme rumem.

Domácí nakládáné zelí

Domácí nakládáné zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg bílého zelí, 150 g mrkve, 250 g jablek, 100 g soli, 10 g kmínu, 5 g koprových semínek, 3 bobkové listy

Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenké proužky(nastrouháme). Košťály odstraníme. Nastrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem. Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. Zelnou směs vkládáme do sterilních ná...

Čokoládový krém II.

Čokoládový krém II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 2 slepičí vejce, 3 lžíce kakaa, 100 g cukru moučka

Žloutky, kakao a cukr šleháme nad parou do zhoustnutí a za občasněho promíchání necháme zchladnout. Do studené pěny zašleháme poloměkké máslo.

Marináda z nivy

Marináda z nivy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g Nivy, 1 selský jogurt, 4 stroužky česneku, 100 g tatarské omáčky, 1 červená cibulka, 1 lžička cukru krupice

Do mísy nastrouháme nivu najemno,přidáme tatarskou omáčku,jogurt,najemno nakrájenou cibulku,prolisovaný česnek a lžičku cukru.Pořádně promícháme ,můžeme přisolit.Marináda by měla být tužší,aby držela na zelenině-pokud není,přidáme bílý tavený sýr ...

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g čerstvé máty, 15 g čerstvé petrželky, 10 g čerstvé pažitky, 200 ml nízkotučného jogurtu, 1/2 citrónu - šťáva a kůra z něj, 1/2 lžičky papriky, špetka cukru moučka (není nutné), čerstvě mletý jemný pepř, sůl

Bylinky rozmixujeme s takovým množstvím jogurtu, aby vzniklo hladké pyré. Pyré vlijeme do misky, vmícháme zbylý jogurt, citronovou kůru a šťávu, papriku a cukr, dochutíme. Tato zálivka je vhodná k letním salátům. V chladničce vydrží tři dny.

Ořechová náplň

Ořechová náplň

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mletých vlašských ořechů, 150 g cukru moučky, 1 lžička rumu, 2 ks bílky, 1 špetka soli

Z bílků se solí vyšleháme tuhý sníh a do něj po částech vmícháme ořechy a cukr. Nakonec vmícháme rum.

Ovar

Ovar

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg plecka, 2 l vody, 1 špetka soli

Omyté maso vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme do úplného změknutí (t.j. až se maso začne dělit na kousky) Pak je vyjmeme, necháme okapat a podáváme s chlebem a křenem, hořčicí nebo jablkovým křenem.

Nedělní knedlíčky do polévky

Nedělní knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, špetka soli, bylinky či koření dle chuti

Na pánvi rozpustíme máslo , přidáme cibuli a orestujeme. Přisypeme rozdrobené droždí a necháme rozpustit - odstavíme a necháme vychladnout. Poté přidáme mouku strouhanku, vejce sůl, popř. bylinky a koření dle chuti. Tvarujeme malé knedlíčky či nok...

Luxusní nádivka

Luxusní nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 rohlíků, 10 vajec, 1 hrst mladých kopřiv, 500 g vepřové plece, 500 g vařeného uzeného masa, 50 g majonézy, 700 ml vepřového bujónu, 5-10 stroužků česneku

Rohlíky nakrájíme a namočíme do vepřového bujónu. Na kostičky nakrájíme také maso a přidáme do mísy. Dále přidáme žloutky, posekané kopřivy, majonézu a utřený česnek. Důkladně promícháme. Z bílků ušleháme sníh a také ho zlehka vmícháme. Po té nádi...

Majonéza speciál na zelený čtvrtek

Majonéza speciál na zelený čtvrtek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g špenátu, 2 větší kyselé sterilované okurky, 2 lžičky kaparů, 150 g majonézy, sůl, špetku cukru moučky, 1-2 lžičky citrónové šťávy

Špenát malinko podlijeme, zlehka osolíme a podusíme. Přidáme nasekané kapary a ještě chvíli dusíme, dokud se nevypaří všechna voda. Celou směs necháme zchladnout. Mezitím si na jemno nastrouháme okurky a vše smícháme s majonézou. Dochutíme solí, š...

Chilli grilovací směs

Chilli grilovací směs

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzervu rajčatového protlaku, 2 rozdrcené čili papričky, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžičku soli, 1 lžičku Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 3 stroužky česneku

Česnek propasírujeme a přidáme ostatní suroviny. Vše důkladně zamícháme. Připravujeme za studena.

Zelená hořčice

Zelená hořčice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 zelené papriky, 1/2 hlávky bílého zelí, 1 kg zelených rajčat, 2 cibule, 1 lžičku hořčičných semínek, 1 lžičku celerových semínek, 2,5 dcl octa, 150 g cukru moučky, sůl

Všechnu zeleninu rozkrájíme a umeleme na masovém strojku (za syrova). Pak ji se solí podusíme asi čtvrt hodiny, okořeníme, ochutíme octem a cukrem. Napěchujeme do sklenic, povážeme. Uskladníme v chladu a suchu.

Medová grilovací směs

Medová grilovací směs

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malou sklenku jahodového džemu, 3 lžíce včelího medu, 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžíci vinného octa, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky mleté skořice

Vše důkladně promícháme. Připravujeme za studena.

stránka: