Domácí nakládáné zelí
Obtížnost
Čas přípravy
1h 0min
Čas vaření
0min
Celkový čas
1h 0min
Porce
Nutriční hodnoty
1471
kalorií
29.0g
cukrů
0.0g
tuků
101.0g
bílkovin
Příprava
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenké proužky(nastrouháme). Košťály odstraníme. Nastrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem. Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. Zelnou směs vkládáme do sterilních nádob a dobře upěchujeme. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháme prostor, aby šťáva během kvašení nepřetékala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna a důkladně zatížíme. Podle toho jak je nádoba se zelím velká, ji necháme 1 až 2 dny v teple(18 C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti(asi 8 až 10 C) k dalšímu kysání. Zpočátku můžeme zelí opakovaně stlačovat. Povrch zelí musí být po celou dobu přípravy i přechovávání zalitý šťávou, jinak plesniví.
Jiřulka02. 01. 2010
Ingredience
Kategorie
Další recepty
© 2024, Railsformers s.r.o.