Jablko

Jablko

Ovoce, plod jabloně. Nejběžněji využívané ovoce. Obsahuje velké množství vitaminu C a látky, které napomáhají lidskému organismu snižovat riziko rakoviny. Barva (od žluté, zelené až po tmavě červenou) a tvrdost slupky se odlišuje podle typu odrůdy. Rozlišujeme letní, pozimní a zimní druhy. Využití jablek je bohaté, konzumovat je můžeme samotné, lze je sušit (nejlepší je šetrné pozvolné sušení, které uchovává v ovoci cukry, vitaminy a minerály). Sušená jablka označujeme jako křížaly, prospívají našemu trávicímu traktu. Lze z nich připravovat kompotované ovoce, výborně se hodí do koláčů. Pokud z jablek odstředíme šťávu, získáme velké množství vlákniny, vitaminů, minerálů a přírodního cukru v jedné sklenici. Pomocí destilace lze i z jablek získat pálenku (jabkovice).
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.