Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty - stránka 6

Medová marináda

Medová marináda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stroužků česneku, 1 lžička včelího medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje

Nasekáme petrželovou nať a pažitku na drobno. Přidáme rozetřený česnek, olej a med. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Výborný krém na jakékoliv cukroví

Výborný krém na jakékoliv cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 150 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 300 g másla (z čehož musí být 50 g rozpuštěného), cukr moučka dle chuti

Vejce, cukr + vanilkový cukr šleháme nad párou do zhoustnutí. Téměř studenou uvařenou hmotu po částech přidáme do másla utřeného s moučkovým cukrem, který jsme použili dle naší chuti. Na závěr vlijeme 5 dkg rozpuštěného másla smíchaného s rumem a...

Citronová poleva nejen na perníčky

Citronová poleva nejen na perníčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

18 dkg prosátého cukru moučka, 1 lžíce horké vody, 1 lžička citrónové šťávy

Všechny ingredience třeme, dokud poleva nezhoustne.

Malinová omáčka  nejen na knedlíky

Malinová omáčka nejen na knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička škrobové moučky, 1/4 l vody, 10 dkg cukru moučka, 1/4 kg malin

Ve vodě svaříme škrobovou moučku a dáme prochladnout. Do mixéru vložíme maliny a cukr. Po částech přidáváme prochladlou převařenou škrobovou moučku. Vše rozmixujeme dohladka. Malinová omáčka by měla být řídká a hladká. Hotovou malinovou omáčkou ...

Mandlové těsto na dort

Mandlové těsto na dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 9 dkg cukr krupice nebo jiného pískového cukru, troška tlučené vanilky, 6 dkg neloupaných nastrouhaných mandlí, 5 dkg hrubé mouky, 5 dkg másla

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr, přidáme nastrouhané mandle, smícháme s moukou a na konec lehce přimícháme tekuté vychladlé máslo.

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice nebo bůčku, 150 g králičí kýty nebo drůbežího masa, 150 g vepřového plecka, 100 ml mléka, 1 cibule, 5 vajec, 5 rohlíků nebo housek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového květu, hrst mladých kopřiv, mletý pepř, sůl, strouhanka na vysypání pekáčku, sádlo na vymazání pekáčku

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájený oloupaný česnek, očištěné vepřové maso a pomalu vše přivedeme k varu. Po 15 minutách vaření přidáme bůček (krkovici) a králičí (kuřecí)m...

Falešný marcipán

Falešný marcipán

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukru moučky, 150 g sušeného mléka, 1 lžička olivového oleje, 1/2 lžičky mandlové esence, 2-5 lžic vody

Cukr, sušené mléko prosejeme, přidáme olej, esenci a vodu dle potřeby. Vše důkladně zpracujeme do hladké vláčné hmoty, která se nelepí. Poté tvoříme požadované tvary.

Jahodová pěna

Jahodová pěna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva jahod, 1 sáček červené želatiny, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 3 lžíce cukru moučky

Jahody scedíme, rozmixujeme a přidáme zpět do jahodové šťávy společně s cukrem a želatinou. Přivedeme k varu, sejmeme z plamene a za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím si ušleháme smetanu do husté šlehačky a postupně vmícháváme vychlad...

Italská pomerančová pěna

Italská pomerančová pěna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 pomeranče, 1 sáček čiré želatiny, 2 vaječné bílky, 60 g cukru krystalu, 3 lžíce cukru moučky

Pomeranče rozkrojíme a vymačkáme. Do vymačkané pomerančové šťávy přidáme cukr moučku, želatinu a přivedeme k varu. Odstavíme z plamene a za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím cukr krystal a vaječné bílky ušleháme do husté pěny. Postupn...

Vanilkový krém

Vanilkový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

850 ml mléka, 3 pudinky vanilkové příchuti, 4 vaječné žloutky, 250 g másla, 240 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr

Mléko důkladně promícháme s pudinky, žloutky a vanilkovým cukrem. Přivedeme k varu, sejmeme z plamene a za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím máslo utřeme s cukrem moučkou a postupně zašleháváme do vychladnuté vanilkové směsi. Důkladně...

Odpalované těsto

Odpalované těsto

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

320 ml vody, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 6 vejcí, 120 g Hery

Do vody přidáme Heru, sůl a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se Hera zcela neroztopí. Přidáme mouku a důkladně promícháme. Vaříme 3-5 minut, dokud se nevytvoří hladké těsto, které se nechytá na stěny hrnce. Sejmeme z plamene, necháme trochu vystydn...

Domácí brusinková omáčka

Domácí brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brusinek, 180 ml javorového sirupu, 200 ml vody

Brusinky omyjeme a dáme do vroucí vody s javorovým sirupem. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 15 minut, dokud brusinky nezměknou a nevznikne hustá kaše. Podáváme teplé nebo studené k pečenému nebo grilovanému masu.

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Moravský kynutý knedlík

Moravský kynutý knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 1 vejce, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krystalu, 30 g droždí (kvasnic)

Z vlažného mléka, droždí, soli a cukru si připravíme kvásek. Kvásek přidáme k mouce a vejci. Vařečkou vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které se na vařečku nelepí. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 1 hodinu do tepla. Vykynuté těsto r...

Kokosová šlehačka

Kokosová šlehačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g kokosové moučky, 350 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 100 g cukru moučky, 2 ztužovače šlehačky

Smetanu ke šlehání (šlehačku) ušleháme. Přidáme cukr, kokos a ztužovadlo. Vše opatrně promícháme a dáme chladit do lednice.

Smetanová jalovcová omáčka

Smetanová jalovcová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml zakysané smetany, 300 ml mléka, sůl, pepř, 100 g másla, 5 kuliček jalovce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru krystalu, 3 bobkové listy, 1 cibule

Na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme smetanu, 150 ml mléka, cukr, rozdrcené kuličky jalovce, bobkový list a důkladně promícháme. Ve zbylém mléce rozmícháme mouku a za stálého míchání vlijeme do omáčky. Přivedeme k varu a...

Domácí jablečný ocet

Domácí jablečný ocet

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 kg jablek, 6 l vody

Jablka omyjeme, zbavíme jadřinců, stopek a nastrouháme. Zalijeme vodou tak, aby byla 5-10 cm nad jablky, přikryjeme igelitem, upneme gumičkou a dáme na 10 dní do tepla. Dvakrát za den obsah promícháme dřevěnou vařečkou. Po 10 dnech scedíme, opět p...

Exotická omáčka z kiwi

Exotická omáčka z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kiwi, sůl, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce octu, 2 lžíce posekané bazalky, 2 lžíce včelího medu, 2 lžíce bílého vína

Kiwi oloupeme, dáme do mixéru, přidáme nakrájenou cibuli a důkladně rozmixujeme. Přidáme víno, ocet, med, nasekanou bazalku, rozetřený česnek a sůl dle chuti. Omáčku podáváme studenou. Nejlépe se hodí k pečenému bílému masu.

Italský ořechový krém

Italský ořechový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml mléka, 30 g cukru moučky, 1 sáček želatiny, 50 g másla, 80 g vlašských ořechů

Mléko smícháme s cukrem, máslem, nasekanými ořechy a želatinou. Vše důkladně promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme trochu vychladit a hned za občasného míchání a použijeme, dokud nám krém ještě zcela neztuhl.

Čokoládová pěna s oříšky

Čokoládová pěna s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 70 g másla, 5 vaječných bílků, 70 g cukru moučky, 100 g vlašských ořechů

Ořechy nasekáme, dáme na pánev a na mírném plameni opražíme do světle hněda. Ve vodní lázni roztopíme čokoládu a máslo. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně přidáme čokoládovou směs. Nakonec přidáme nasekané a upražené ořechy. Směs dáme ch...

Italská pěna s oříšky

Italská pěna s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4 vaječné bílky, 280 g cukru moučky, 100 g vlašských ořechů, 4 lžíce vody

Ořechy nasekáme, dáme na pánev a na mírném plameni opražíme do světle hněda. Ve vodní lázni roztopíme cukr a vodu. Zahříváme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přidáme cukrový sirup. Nakonec přidáme na...

Mátové želé

Mátové želé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček želatiny, 1 lžíce mátového sirupu, 225 ml vody, 3 lžíce cukru krystalu

Smícháme vodu, cukr, sirup a přidáme želatinu. Vše důkladně promícháme a přivedeme k varu. Ihned podáváme.

Zázvorová omáčka

Zázvorová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml zeleninového bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce solamylu, 1 citrón, 1 pomeranč, 1 lžíce nstrouhaného kořene zázvoru, 1 lžička cukru krupice, 1/2 lžičky chilli koření

K oleji přidáme 50 ml zeleninového bujónu, rozetřený česnek, nastrouhaný zázvor, sojovou omáčku, nastrouhanou kůru a šťávu z citrónu, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, chilli koření, cukr a přivedeme k varu. Ve zbytku bujónu rozmícháme solamy...

Mandlový krém ze sýra

Mandlový krém ze sýra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g lučiny, 1 lžíce mléka, 100 g mandlí, 200 g odtučněného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce cukru krupice

Mandle zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme, dokud se hnědá slupka nezačne odlupovat. Mandle scedíme, oloupeme a pomeleme. Smícháme lučinu, mléko, tvaroh, cukr, vanilkový cukr a mandle. Vše důkladně promícháme, dáme na utěrku, svážeme, zavěsí...

Rajčatová omáčka na zapékání

Rajčatová omáčka na zapékání

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 lžic rostlinného oleje, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 500 g rajčat, 300 ml rajčatového protlaku, 500 ml zeleninového bujónu, 1 lžíce cukru krystalu, 3 lžíce citrónové šťávy, 150 ml bílého vína, sůl, pepř, 1 lžička sušeného oregana

Na oleji dozlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme rozetřený česnek a smažíme do měkka. Přidáme oloupaná nakrájená rajčata, rajčatový protlak, zeleninový bujón, oregano, cukr a citrónovou šťávu. Důkladně promícháme, přikryjeme pokličkou a vařím...

stránka: