Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty - stránka 3

Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kg meruněk, 1 kg cukru krystal, 2 l vody, 1 lžíce hřebíčku

Umyté meruňky rozpůlíme a pecky vyjmeme. Meruňky uložíme do umytých sklenic řezem dolů, do každé sklenice dáme i 2-3 pecky a 1-2 hřebíčky. Cukr ve vodě rozpustíme a vaříme asi 5 minut. Sirupem meruňky zalijeme, sklenice uzavřeme a dáme sterilizova...

Bazalková majonéza

Bazalková majonéza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce bílého vinného octa, 100 ml olivového oleje, 200 ml slunečnicového oleje, 2 žloutky, 1 lžička Dijonské hořčice, sůl, 2 stroužky česneku, 2 hrst bazalkových lístků

Limetkovou šťávu smícháme s octem. V jiné misce promícháme oba oleje. Prošleháme žloutky a hořčici a mírně osolíme. Po malých dávkách do šlehače přidáváme smíchané oleje, pak postupně vmícháme limetku s octem, utřený česnek a nakonec jemně nasekan...

Kořeněná marináda na vepřové kotlety

Kořeněná marináda na vepřové kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl rostlinného oleje, 8 plátků vepřové kotlety, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, špetka chilli koření, 1 lžíce Dijonské hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžička sladké mleté papriky, 2-3 vejce, sůl

Kotlety omyjeme, naklepeme a nasolíme. Všechny ingredience umixujeme v mixéru a kotlety naložíme do vzniklé marinády nejméně na 24 hodin. Pak je zprudka opečeme po obou stranách cca 3 minuty. Podáváme s pečivem nebo hranolkami a tatarkou.

Koření na perník nebo do štrůdlu

Koření na perník nebo do štrůdlu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 kuliček nového koření, 1 lžička hřebíčku, 0,5 lžičky mletého muškátového ořechu, 1 badyán

Nové koření, hřebíček a badyán vsypeme do mlýnku nebo do hmoždíře a rozdrtíme na jemný prášek. Přimícháme mletý muškátový oříšek a dobře promícháme. Mě se osvědčilo nasypat vše do uzavřené sklenice, se kterou potom několikrát prudce zatřepu. Kořen...

Pálivá pasta na maso

Pálivá pasta na maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžička chilli koření, 2 lžičky cukru krupice, 1 lžička kremžské hořčice, 20 ml rostlinného oleje, 10 lžic pikantního kečupu, 1 lžíce vinného octa, 3 stroužky česneku

Cibuli nakrájíme na co nejmenší kousky. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme prolisovaný česnek, několikrát promíchneme a ihned přidáváme zbylé suroviny (dobré je mít je někde už připravené, protože když zůstane česnek na ...

Čalamáda z hříbků

Čalamáda z hříbků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 l vody, 120 g soli, 1 kg i více hub, 4 dcl octa, 200 g cukru krupice, 20 kuliček nového koření, 6 listů bobkového listu, 1 kg papriky (kapie), 1 kg cibule

3 l vody, 60 g soli a houby uvaříme a propláchneme. Mezitím si svaříme 2 l vody, 60 g soli, krupicový cukr, ocet, nové koření a bobkový list. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Papriku a cibuli dáme do nálevu a asi 15 min...

Rychlá krémová majonéza

Rychlá krémová majonéza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml olivového oleje, 2 vejce, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička citronové šťávy

Všechny ingredience dáme do mísy a šleháme tyčovým mixerem do doby, než vznikne majonéza krémové konzistence.

Pác na slaninu a uzené maso

Pác na slaninu a uzené maso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg soli, 10 l vody, celý pepř, 2 velké cibule, bobkový list, nové koření, jalovec, 4 stroužky česneku

Do vody dáme soľ, čierne celé korenie, cibule pokrájané na kocky, bobkový list, nové korenie, borievky a strúčiky cesnaku. Všetko povaríme a necháme vychladnúť. Pác precedíme a zalejeme ním mäso. Mäso musí ležať v páci aspoň 2 týždne. Potom ho vyb...

Mirkova marináda

Mirkova marináda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce Worcesterské omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Solamylu, 1 lžička soli, 2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 150 ml oleje , 4 stroužky česneku

Všechny ingredience smícháme, vložíme kuřecí čtvrtky nebo jiné maso a necháme 48 hodin v chladnu uležet. Grilujeme nebo opékáme a potíráme směsí, která zůstane na dně. Směs stačí na 12 čtvrtek.

Modelovací medový marcipán

Modelovací medový marcipán

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru moučka, 250 g sušeného mléka, 70 g tekutého medu, troška vody

Všechny ingredience v míse smícháme a podle potřeby přidáváme po kapkách vodu. Hmota musí být vláčná, ale dostatečně tuhá. Podle potřeby obarvíme, nejlepší jsou tekuté barvy a hned zpracujeme.

Vinné mořidlo

Vinné mořidlo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml červeného vína, 250 ml vody, 3 cibule, 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel, 0,5 citrónu, 3 listy bobkového listu, 6 kuliček jalovce, 10 - 12 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibule rozkrojíme na osminky, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a spolu s ostatními ingrediencemi smícháme a dáme povařit. Přidáme v závěru i nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z půlky citronu. Necháme vychladnout a používáme k moření masa.

Halali

Halali

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mrkve, 700 g celeru, 500 g cibule, 5 lžíc soli, 7 lžíc cukru, 7 lžíc octa, 1 lžička nového koření, 1,5 lžičky pepře, 4 bobkové listy, trocha vody, 500 g kořenové petržele

Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, podlijeme trochou vody přidáme koření a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, vytáhneme bobkový list a rozmixujeme. Opět povaříme do zhoustnutí. Horké plníme do sklenic a sterilujeme 20 až 25 min...

Zavařené vlašské ořechy

Zavařené vlašské ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vlašských ořechů

Vlašské ořechy vyloupeme (z tohoto množství dostaneme dle obsahu 1 - 2 sklenice). Zavařovací sklenice vymyjeme horkou vodou a dobře vysušíme. Vyloupané ořechy do nich těsně naskládáme. Otevřené sklenice (bez víček) dáme cca na 1 až 2 minuty do mik...

Vařený krém na dort

Vařený krém na dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 300 g cukru krupice, 750 g másla nebo Hery

V páře ušleháme vejce s cukrem do tuhé pěny. Necháme chvíli vychladnout a postupně zašleháme máslo nebo Heru. Krém stačí na promazání a ozdobení dortu. Používám ho i na řezy, rolády a cukroví. Dá se různě obměňovat, třeba kakaem, oříšky, kávou. Za...

Potahová hmota na dorty (marcipánová)

Potahová hmota na dorty (marcipánová)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru moučka, 150 g sušeného mléka, 25 g tuku (např. Omega), 1 bílek, 1 lžíce medu, 1 lžička mandlové esence, potravinářská barviva dle vlastního vkusu

Všechny ingredience na vále smícháme a propracujeme, průběžně myjeme ruce. Přidáme mandlové aroma. Potom rozdělíme hmotu na díly a obarvíme a to tak, že do těsta si uděláme prohlubeň, nasypeme barvu (množství podle intenzity odstínu, zhruba 1/2 lž...

Sezamová sůl

Sezamová sůl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g sezamových semínek, 100 g mořské soli

Sezamová semínka opražíme nasucho na pánvi. Zvolíme raději menší plamen a neustále mícháme, aby se nepřipálila. Vychladlá opražená semínka smícháme s mořskou solí a vložíme do hmoždíře. Drtíme, dokud není většina semínek rozdrcených. Sezamovou sů...

Koření ze sušených hub

Koření ze sušených hub

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst sušených hub, 1 lžička kmínu, špetka soli

Houby rozemeleme na prášek (v mlýnku na koření nebo v mixéru) a kmín zrovna tak. Houbový prášek, kmín a sůl smícháme a skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém místě.

Pravá domácí křupavá cibulka

Pravá domácí křupavá cibulka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 velké cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme na opravdu malé kostičky. Pokud to jinak neumíme, prokrojíme cibuli asi 4x - podle velikosti a každý plátek krájíme na kostičky zvlášť. Na pánvi rozpálíme olej a máslo, vhodíme cibuli a stáhneme na nejmenší plamen. A ...

Voňavá maková nádivka do buchet

Voňavá maková nádivka do buchet

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 hrsti máku, 1/2 šálku mléka, 2 lžíce uvařené kávy, 2 plné lžíce medu, 2 lžičky pomerančové kůry, 1/2 lžičky skořice, hrst rozinek, 1 velké jablko

Mák si umeleme, dáme do kastrůlku, přilijeme mléko a za stálého míchání chviličku povaříme. Odstavíme, ihned přimícháme med, kávu, koření, dobře oprané rozinky a nakonec oloupané jemně nastrouhané jablko. Mákem plníme buchty nebo malé koláčky.

Nivový dresink

Nivový dresink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bílý jogurt, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce mléka, Vegeta, 1 stroužek česneku, kousek Nivy

Česnek prolisujeme, nivu najemno nastrouháme, jogurt, smetanu a mléko smícháme, přidáme česnek, nivu a okořeníme vegetou.

Dresink tisíce ostrovů

Dresink tisíce ostrovů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka majonézy, 1/2 sklenky kečupu, 1 nakrájená cibule, 1 lžička Tabasca, 5 kyselých nastrouhaných okurek, sůl, pepř bílý

Všechny suroviny dobře smícháme a můžeme podávat k masům.

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg prolisovaných jahod, 500 g cukru, 1/8 l vody

Zralé, červené a drobné jahody opereme, odstraníme stopky a prolisujeme nebo umeleme. Cukr s vodou svaříme na slabou nit, přidáme prolisované jahody a za stálého míchaní prudce vaříme, až se kapka na talíři neroztéká. Horkou marmeládu plníme do př...

Smažené palačinkové nudličky do polévky

Smažené palačinkové nudličky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepičí vejce, 250 ml kravského mléka, 80 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička rostlinného oleje

Vejce rozšleháme s mlékem, moukou, solí a olejem. Z těsta upečeme po obou stranách tenké palačinky. Po vychladnutí je nakrájíme na nudličky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme nejlépe ihned.

Kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná pomerančová kůra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g pomerančové kůry, 100 g cukru krystal, 50 g cukru moučky

Kůru zbavíme bílého vnitřku a nakrájíme ji na tenké proužky. Vložíme do hrnce, přisypeme krystalový cukr a zalijeme vodou tak, aby byla zcela ponořená. Zvolna vaříme dosklovata, potom vodu slijeme a ještě horkou kůru obalíme v moučkovém cukru. Nak...

Dortová třešňová poleva

Dortová třešňová poleva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml třešňového nektaru, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce škrobové moučky

Ve 130 ml třešňového nektaru rozmícháme cukr a přivedem k varu. Mezitím si v 10 - 20 ml nektaru rozmícháme škrobovou moučku a přidáme ji ke šťávě, společně povaříme, dokud se část tekutiny neodpaří a šťáva nezhoustne. Po vychladnutí ji nanášíme na...

stránka: