Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 30min , Čas vaření: 45min
Celkový čas: 1h 15min , porce

1136 kalorií, 2.0g cukrů, 35.0g tuků, 76.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Maso nakrájíme na prkénku na malé kostičky. Nemeleme jej! Játra naškrábeme a lehce opečeme na pánvi. Rohlíky či housky namočíme do mléka, přidáme vymačkané do mísy k masu, přidáme i játra.
Z bílků uděláme sníh a spolu se žloutky lehce vmícháme do těsta.
Sníh není zas tak důležitý, jen to trochu více nakypří. Česnek utřeme se solí či vylisujeme, přidáme spolu s kořením a dobře a zlehka promícháme.
Pokud se dočkáme kopřiv, nasekáme je, či pokrájíme najemno a přidáme. Pokud ne, postačí zelená kadeřavá petrželka, té ale menší množství.

Pečeme v silně vymaštěném pekáčku asi 1/2 až 3/4 hodiny, asi na 180-200°C.

Bulb Tip k receptu

Tradiční velikonoční jídlo, které se dá jíst jak teplé, tak za studena.

Roxana

21. 02. 2010, Recept navštíven: 6303x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Formu vymažeme pořádně máslem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků a směsi krupicového a moučkového cukru si u...

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Nejdříve si připravíme kvásek. V 50 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky. Přikr...

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Brzy z jara (v období Velikonoc) nasbíráme mladé kopřivy, pečlivě omyjeme a nasekáme. Orestujeme na másle, ...

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakráj...

Velikonoční beránek s majonézou

Velikonoční beránek s majonézou

Majonézu vymícháme s cukrem, přidáme mléko a nakonec mouku s kypřícím práškem a kůrou. Vše vymícháme do hla...

Zobrazit všechny podobné recepty k Velikonoční nádivka neboli Hlavička Link-arrow

Přidat recenzi
Přidat komentář
Eva Skutova
Plnky,alo po vašom nádivky robievam často s rôznymi obmenami,plním nimi hydinu,alebo len tak,zvlášť,ako napr.tento recept.Najviac si na tom pochutná môj manžel.Ten sneh je tam dobrý,trocho to nakyprí a zjemní.

Eva Skutova 03. 04. 2010, 17:26

Roxana
Nádivky jsou poměrně časté. Kuře s nádivkou je hodně často připravované jídlo, stejně jako jiné druhy nádivek. Tady ale jde o Velikonoční tradici, protože v některých českých krajích je to tradice. Obsahuje první kopřivy, co sotva vyrazily, prostě tradice jak o vánoční kapr. Takže nešlo tak o nádivku, jako o blížící se svátky, no a co dělám a dočetla jsem se v mnoha kuchařkách - na velikonoce se připravuje právě tahle.

Roxana 03. 04. 2010, 20:06

Thumb
Roxana,nemyslela som to zle.Tvoj recept je po každej stránke dobrý,to bol len komentárn k nemu,nie kritika.´Dakujem.

skutova.eva 05. 04. 2010, 14:55

Roxana
Ne, ani jsem to nebrala jako kritiku, jenže nádivek je hrozná spousta, ale já jsem zobák vybíravý, mně chutná akorát tahle (vlastně celé rodině, většinou ji dávám do kuřete a ještě pekáč jí peču zbvlášť). Akorát, že tam většinou dávám jen petržel, ne kopřivy, i když by se nic nestalo..hlavně když si najednou vzpomenu tak nemám ani játra ani petržel. Jo a normálně tam nedávám uzené. V tom je ten rozdíl mezi velikonoční a co dělám normálně u mně, ostatní nějak mi nejedou. No a na velikonoce mne to před lety naučila kamarádka, máma to nedělala, a ta tam dávala 2x více uzeného jak rohlíků.....:D)))))

Roxana 05. 04. 2010, 17:02

slunina
Dalo bylo by se méně chápavým vysvětlit, jak našrkábat játra a co znamená "přidáme vymačkané do mísy"? Jako že je vyždímu?

slunina 08. 04. 2010, 14:46

veerac
Naškrábat játra - opravdu se škrabou nožem, to znamená něco jako rozmělnit. Vymačkané znamená lehce zmáčknout, ale já rohlíky nakrájím na kostičky a pak přeliji mlékem s rozkvedlaným žloutkem. Nechám nasáknout a opatrně obrátím. Potom vmíchám ostatní suroviny.

veerac 08. 04. 2010, 18:59

Roxana
No jasně naškrábat je naškrábat, toho se jakž takž držím, kdysi jsem to dělala i s česnekem, zlaté oči dneska! No ale dneska jsem se smála jak divá Ivance Deváté - ta byla vždycky číslo. Dělala nějakou mandlovou do telecího. Byla jsem sama doma, stihla jsem ji díky autobusákovi (jezdí náhradní doprava místo vlaku, jede mi kolem baráku a pak mám jít kilometr zpátky pěšky..?( zastavit nesmí, ale zastavil, zlatíčko!!!Nevezl mne až na nádraží. Tak sem to stihla. To byly hlody. Prý, - "natrouhat rohlíky, no to jo, jakživ jsem je nestrouhala a nikdo nic nepoznal", pak zase něco jiného, to nevím co, a ona "no tůdle, kdepak se s tím budu dělat, to mne nikdo nedonutí", no prostě si udělala recept po svém...někoho mi to připomínalo. Ale jak všem chutnalo! Prostě ten její optimismus - to je o čem jsme mluvily, vaří s láskou a legrací. A je to znát.

Roxana 08. 04. 2010, 22:22

Roxana
Slunina - ta méně chápavá, to jako Ty? No ale v Tvém věku jsme asi byla taky taková, krom toho jsem nádivky nedělala. No opravdu - jára si položíš na prkénko, a vezmeš ostrý nůž a ne že je budeš krájet, ale seškrabovat tím nožem, vypadají trochu jako kdybys je pomlela. Vím, že se do něčeho takto dělal i česnek, to bylo o nervy, asi nebyly lisy na česnek. Rohlíky když namočím, tak se může stát, že toho mléka je tam hodně a bylo by to moc řídké, proto je beru do dlaně a vymačkám přebytečnou tekutinu. Toť celé kouzlo, doufám, že chápeš,nejsem typ na vysvětlování. Rohlíky krájím z lenosti na plátky a vajíčko dávám potom a pak naposled lehce stěrkou sníh.

Roxana 08. 04. 2010, 22:27

slunina
No tak mě nikdo vařit neučil, jsem takový ten samouk zoufalec, prostě vezmu něco, co mám ráda, napatlám do toho další věc a pak z toho něco vznikne. Vařím podle chuti a nálady. Do větších akcí jsem se ještě nepoštěla (omáčky, nádivky). Když chci něco dělat, najdu si na netu několik receptů, vyberu si z toho ten, co se mi zdá jako nejlépe pochopitelný a pak to kuchtím. Takhle už jsem dělala např. zelňačku nebo kulajdu. Nebo mám taky jednu chytrou sousedku a ta mě občas něco ukáže (bramboráky, rajskou). Akorát hrozně bojuju s lívancema a palačinkama. Ty se mi nedařej. Je na to nějaký "know-how"?

slunina 09. 04. 2010, 10:50

veerac
Slunina - Z toho si nic nedělej, nikdo učený z nebe nespadl. Každý se to musel naučit a kdo nic nedělá, nic také nezkazí. Jen by jsi mohla upřesnit co se ti na lívancích a paličinkách nedaří (trhaji se, připalují atd.), aby jsme ti mohli poradit.

veerac 09. 04. 2010, 21:32

slunina
Mě se to prostě nepodaří otočit a mám z nich trhance. Nevím, jestli nejsem moc zbrklá a neotáčím je brzo. Většinou pak těsto i výtvory končí v koši.

slunina 13. 04. 2010, 10:47

veerac
Mně se také ten první většinou nepovede, ale může to být tím, že se brzy otočí. Palačinky jsem se naučila na chatě, když jsem si vařič postavila ven a zkoušela jsem palačinky obracet nadhozem. Teď již to umím. Také to může být receptem. Kde je více cukru, tak se přichycují. Také se nedává moc oleje. Jinak nevím. Třeba si ještě na něco vzpomenu a pak napíši.

veerac 13. 04. 2010, 12:54

slunina
Díky za rady. Až budu zase v někdy v dobrém rozmaru, vyzkouším je a uvidím (na tohle vážně člověk potřebuje hlavně nervy).

slunina 14. 04. 2010, 15:49

Thumb
Je pravda,že do palaciniek ide len štipka cukru,ale veľmi záleží,na akej panvici sa robia.Ak na teflonke,nemal by byť problém,ten je potom niekde inde.A na palacinky je najlepšia panvica na to určená,ktorá má veľmi nízky okraj,aby sa dali dobre podberať.No,keď nie je,stačí aj iná teflonka.

skutova.eva 14. 04. 2010, 17:09

veerac
Ještě jsem si vzpomněla, dávám 3/4 dávky mléka a zbytek doleji sodovkou. Jsou nadýchanější a tolik se nepřipalují. Teplota musí být tak akorát. Ani moc, ani málo.

veerac 14. 04. 2010, 19:47

Facebook komentáře