Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Domácí majonéza okořeněná

Domácí majonéza okořeněná
Obtížnost: Rating Rating Rating Rating Rating_gray

Čas přípravy: 45min , Čas vaření: 0min
Celkový čas: 45min , porce

2842 kalorií, 0.0g cukrů, 311.0g tuků, 15.0g bílkovin

Příprava

Oddělíme důkladně žloutky od bílků. Do řádně vyčištěné mísy s kulatým dnem vložíme žloutky. Posolíme je trochu a roztíráme metlou, nebo ručním mixérem na nejmenší rychlost. Postupně přikapáváme olej za stálého míchání. Zpočátku opatrně, a když začíná hmota houstnout, přiléváme olej v praménku za stálého míchání, až směs zhoustne. Poznáme to tak, že se hmota zachytí za metly. Do této směsi poté přidáme 2 lžíce octa a tím hmotu trochu rozředíme. Přidáváme dál olej v praménku za stálého míchání, až hmota zhoustne podruhé tak, že zůstane nabalená na metle.

Do takto připravené základní hmoty přidáme další 2 lžíce octa, hořčici, cukr, pepř, worcesterskou omáčku a sůl podle chuti. Dobře promícháme metlou. Tato majonéza vydrží v porcelánové a skleněné nádobě přikrytá papírem v chladné temné místnosti až dva dny.

Bulb Tip k receptu

Dáváme si pozor, aby se nám majonéza nesrazila - mísa, ve které majonézu připravujeme, nesmí být teplá, dáváme velký pozor při oddělování žloutků od bílků a nesmíme zpočátku na žloutky nalít příliš mnoho oleje najednou. Olej také nesmí být ztuhlý a nesmíme přerušit míchání na delší dobu.

Okořeněnou majonézu používáme jako přílohu k masům, na chlebíčky a do salátů.

Martina Třetinová

28. 04. 2009, Recept navštíven: 5172x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Domácí majonéza okořeněná

Domácí majonéza okořeněná

Oddělíme důkladně žloutky od bílků. Do řádně vyčištěné mísy s kulatým dnem vložíme žloutky. Posolíme je tro...

Fritované sardinky s domácí majonézou alioli

Fritované sardinky s domácí majonézou alioli

Sardinky se očistí tak, že se nejprve odstraní hlava a vyjmou vnitřnosti, pomocí palce vytlačíte zbytek vni...

Domácí majonéza s vařeným vejcem

Domácí majonéza s vařeným vejcem

Vejce uvaříme natvrdo. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme nakrájené vařené vejce a mixujeme dohladk...

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Žloutky, lžíci hořčice a špetku soli smícháme podle chuti, přidáme pepř, papriku a cukr. Možno přidat citro...

Domácí majonéza z žervé

Domácí majonéza z žervé

Žervé našleháme se žloutkem a olejem, přidáme sůl, špetku cukru a citronovou šťávu. Hodí se výborně na zele...

Zobrazit všechny podobné recepty k Domácí majonéza okořeněná Link-arrow

Přidat recenzi
dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
maloneza vyborná

13. 09. 2016, 18:43

Přidat komentář

Facebook komentáře