Domácí majonéza okořeněná

Domácí majonéza okořeněná

Obtížnost

Čas přípravy

45min
Čas vaření
0min

Celkový čas

45min

Porce


Nutriční hodnoty

2842 kalorií
0.0g cukrů
311.0g tuků
15.0g bílkovin


Příprava

Oddělíme důkladně žloutky od bílků. Do řádně vyčištěné mísy s kulatým dnem vložíme žloutky. Posolíme je trochu a roztíráme metlou, nebo ručním mixérem na nejmenší rychlost. Postupně přikapáváme olej za stálého míchání. Zpočátku opatrně, a když začíná hmota houstnout, přiléváme olej v praménku za stálého míchání, až směs zhoustne. Poznáme to tak, že se hmota zachytí za metly. Do této směsi poté přidáme 2 lžíce octa a tím hmotu trochu rozředíme. Přidáváme dál olej v praménku za stálého míchání, až hmota zhoustne podruhé tak, že zůstane nabalená na metle.

Do takto připravené základní hmoty přidáme další 2 lžíce octa, hořčici, cukr, pepř, worcesterskou omáčku a sůl podle chuti. Dobře promícháme metlou. Tato majonéza vydrží v porcelánové a skleněné nádobě přikrytá papírem v chladné temné místnosti až dva dny.

Tip k receptu

Dáváme si pozor, aby se nám majonéza nesrazila - mísa, ve které majonézu připravujeme, nesmí být teplá, dáváme velký pozor při oddělování žloutků od bílků a nesmíme zpočátku na žloutky nalít příliš mnoho oleje najednou. Olej také nesmí být ztuhlý a nesmíme přerušit míchání na delší dobu.

Okořeněnou majonézu používáme jako přílohu k masům, na chlebíčky a do salátů.

přidejte na:

Podobné recepty


Přidat recenzi
dušanka
maloneza vyborná

13. 09. 2016, 18:43

Svetlana
majonezu občas robím, je dobrá

23. 02. 2017, 20:21

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.