Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Domácí majonéza okořeněná

Domácí majonéza okořeněná

Obtížnost Čas přípravy
45min
Čas vaření Celkový čas Porce
0min 45min
Nutriční hodnoty
2842 kalorií 0.0g cukrů 311.0g tuků 15.0g bílkovin

Příprava

Oddělíme důkladně žloutky od bílků. Do řádně vyčištěné mísy s kulatým dnem vložíme žloutky. Posolíme je trochu a roztíráme metlou, nebo ručním mixérem na nejmenší rychlost. Postupně přikapáváme olej za stálého míchání. Zpočátku opatrně, a když začíná hmota houstnout, přiléváme olej v praménku za stálého míchání, až směs zhoustne. Poznáme to tak, že se hmota zachytí za metly. Do této směsi poté přidáme 2 lžíce octa a tím hmotu trochu rozředíme. Přidáváme dál olej v praménku za stálého míchání, až hmota zhoustne podruhé tak, že zůstane nabalená na metle.

Do takto připravené základní hmoty přidáme další 2 lžíce octa, hořčici, cukr, pepř, worcesterskou omáčku a sůl podle chuti. Dobře promícháme metlou. Tato majonéza vydrží v porcelánové a skleněné nádobě přikrytá papírem v chladné temné místnosti až dva dny.

Bulb Tip k receptu

Dáváme si pozor, aby se nám majonéza nesrazila - mísa, ve které majonézu připravujeme, nesmí být teplá, dáváme velký pozor při oddělování žloutků od bílků a nesmíme zpočátku na žloutky nalít příliš mnoho oleje najednou. Olej také nesmí být ztuhlý a nesmíme přerušit míchání na delší dobu.

Okořeněnou majonézu používáme jako přílohu k masům, na chlebíčky a do salátů.


Martina Třetinová

28. 04. 2009, Recept navštíven: 5361x


Přidat recenzi
dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
maloneza vyborná

13. 09. 2016, 18:43

Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
majonezu občas robím, je dobrá

23. 02. 2017, 20:21

Přidat komentář

Facebook komentáře