Domácí majonéza okořeněná
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Oddělíme důkladně žloutky od bílků. Do řádně vyčištěné mísy s kulatým dnem vložíme žloutky. Posolíme je trochu a roztíráme metlou, nebo ručním mixérem na nejmenší rychlost. Postupně přikapáváme olej za stálého míchání. Zpočátku opatrně, a když začíná hmota houstnout, přiléváme olej v praménku za stálého míchání, až směs zhoustne. Poznáme to tak, že se hmota zachytí za metly. Do této směsi poté přidáme 2 lžíce octa a tím hmotu trochu rozředíme. Přidáváme dál olej v praménku za stálého míchání, až hmota zhoustne podruhé tak, že zůstane nabalená na metle.
Do takto připravené základní hmoty přidáme další 2 lžíce octa, hořčici, cukr, pepř, worcesterskou omáčku a sůl podle chuti. Dobře promícháme metlou. Tato majonéza vydrží v porcelánové a skleněné nádobě přikrytá papírem v chladné temné místnosti až dva dny.
Tip k receptu
Dáváme si pozor, aby se nám majonéza nesrazila - mísa, ve které majonézu připravujeme, nesmí být teplá, dáváme velký pozor při oddělování žloutků od bílků a nesmíme zpočátku na žloutky nalít příliš mnoho oleje najednou. Olej také nesmí být ztuhlý a nesmíme přerušit míchání na delší dobu.
Okořeněnou majonézu používáme jako přílohu k masům, na chlebíčky a do salátů.
Martina Třetinová28. 04. 2009