Rostlinný olej

Rozlišujeme několik druhů – slunečnicový olej – původem z Ameriky, lisuje se z olejnatých slunečnicových semen, dnes se vyrábí hlavně ve Francii. Použijeme jej ke smažení, ale má výborné chuťové vlastnosti a tak se hodí i při domácí přípravě majonéz. Obsahuje vitamín E. Dále je to řepkový olej, obsahuje velké procento prospěšných látek. Je vhodný ke smažení, dušení i pečení. Běžně dostupný. Dalším olejem je olivový olej, ten se lisuje z oliv, což jsou plody olivovníku. Využijeme jej v kuchyni do nejrůznějších salátů, ale i na smažení. Podporuje trávení, zlepšuje chuť k jídlu. Před výrobou se olivy skladují ve velkých nádobách. U kvalitního oleje se olivy neskladují déle než jeden den. Poté musí být olivy pečlivě očištěny a následuje lisování. Pokud olej dobře skladujeme, může si dlouho uchovat své jedinečné vlastnosti. Arašídový olej - lisovaný olej z arašídů, které neprojdou procesem pražení. Řadí se mezi vysoce kvalitní tuky a je možno jej zahřát až na teplotu 175°C bez toho, aby došlo k jeho znehodnocení. Často se používá jako náhrada za olivový olej. Svou příjemnou oříškovou chutí dodává pokrmům exotickou chuť. V kuchyni se přidává hlavně do salátů a je vhodný ke krátkému pečení či restování masa nebo zeleniny. Rostlinných olejů je na trhu k dostání spousta, stačí si jen vybrat ten správný pro naši kuchyni.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář