Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Rostlinný olej

Rostlinný olej

Přidat na Pinterest
Rozlišujeme několik druhů – slunečnicový olej – původem z Ameriky, lisuje se z olejnatých slunečnicových semen, dnes se vyrábí hlavně ve Francii. Použijeme jej ke smažení, ale má výborné chuťové vlastnosti a tak se hodí i při domácí přípravě majonéz. Obsahuje vitamín E. Dále je to řepkový olej, obsahuje velké procento prospěšných látek. Je vhodný ke smažení, dušení i pečení. Běžně dostupný. Dalším olejem je olivový olej, ten se lisuje z oliv, což jsou plody olivovníku. Využijeme jej v kuchyni do nejrůznějších salátů, ale i na smažení. Podporuje trávení, zlepšuje chuť k jídlu. Před výrobou se olivy skladují ve velkých nádobách. U kvalitního oleje se olivy neskladují déle než jeden den. Poté musí být olivy pečlivě očištěny a následuje lisování. Pokud olej dobře skladujeme, může si dlouho uchovat své jedinečné vlastnosti. Arašídový olej - lisovaný olej z arašídů, které neprojdou procesem pražení. Řadí se mezi vysoce kvalitní tuky a je možno jej zahřát až na teplotu 175°C bez toho, aby došlo k jeho znehodnocení. Často se používá jako náhrada za olivový olej. Svou příjemnou oříškovou chutí dodává pokrmům exotickou chuť. V kuchyni se přidává hlavně do salátů a je vhodný ke krátkému pečení či restování masa nebo zeleniny. Rostlinných olejů je na trhu k dostání spousta, stačí si jen vybrat ten správný pro naši kuchyni.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Dračí dech

Dračí dech

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, koření dračí dech a olej. Promíc...

Vepřové kotlety na tymiánu s hráškem

Vepřové kotlety na tymiánu s hráškem

Kotlety omyjeme, naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme a opepříme. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a k...

Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Vepřové srdce uvaříme spolu se zeleninou a kořením do měkka (nejlépe v papiňáku - zkrátíme tak dobu vaření)...

Zapékaný lilek se zeleninou a sýrem

Zapékaný lilek se zeleninou a sýrem

Lilek nakrájíme zhruba na 1,5 cm kolečka. Osolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Mezitím si spaříme ve vr...

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Rychlá buchta s jablky a ořechy

Do mísy dáme 4 vejce a cukr a rozšleháme. Přidáme mouku, skořici, kakao, prášek do pečiva a olej. Důkladně ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Rostlinný olej Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře