Ocet

Kyseliny obsažené v octu napomáhají v těle ničit škodlivé látky. Dříve se ocet vyráběl z medu, nebyl tak kyselý. Dnes jej používáme k okyselení nejrůznějších pokrmů, jako jsou např. omáčky. Pozor na konzumaci octa samotného – dráždí žaludeční stěnu a přehnaná konzumace by mohla negativně působit na náš organismus. Známe několik druhů octů. Aceto balsamico (balsamikový ocet) je tradiční italská ingredience používaná již od středověku. Vyrábí se ze šťávy z bílých hroznů. Používá se hlavně do salátových dresingů, zálivek, marinád nebo omáček. Výborně okoření steaky, vajíčka nebo grilované ryby. Lze jej dokonce použít do moučníků a dezertů. Bylinkový ocet - ocet, jenž vzniká smícháním louhovaných bylin a bílého vinného octu. Existuje mnoho druhů bylinných octů a jejich využití se uvádí hlavně u výroby majonézy či dresingů. Destilovaný ocet - ocet upravený destilováním. Destilovat lze každý druh, ale nejvhodnější je sladový ocet. Má velmi výrazné aroma, což způsobuje vysoký obsah kyseliny acetonové (vzniká následkem destilačního procesu). Je bezbarvý (někdy taky označován jako bílý destilovaný ocet), běžně používaný v našich kuchyních. Samotný bychom jej neměli nikdy požívat, pouze v ředěné formě a to proto, že nedělá dobře našemu zažívacímu traktu, ničí červené krvinky a může způsobit anémii. Kyseliny obsažené v bílém destilovaném octu také mohou způsobit žaludeční vředy, v krajním případě až tvrdnutí jater. Jablečný ocet - Ocet, první zmínky již ve starém Egyptě. Při výrobním procesu se nejdříve drtí jablka, která se poté nechávají kvasit. Výsledným produktem je hnědá hustá tekutina. Správný jablečný ocet nepostrádá usazeninu ve sklenici. V obchodech však častěji narazíme na filtrovaný ocet, který je ochuzen o některé důležité látky (fosfor, draslík). Pozitivně působí na náš organismus, pomáhá proti únavě, boji s nadváhou, při bolestech v krku nebo při kožních problémech, odplavuje také z těla nebezpečné látky. Jablečný ocet přidáváme do vody a využíváme jej ve formě nápoje, ale můžeme z něj také připravovat dresingy do salátů, omáčky a marinády.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář