Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Ocet

Ocet

Přidat na Pinterest

Kyseliny obsažené v octu napomáhají v těle ničit škodlivé látky. Dříve se ocet vyráběl z medu, nebyl tak kyselý. Dnes jej používáme k okyselení nejrůznějších pokrmů, jako jsou např. omáčky. Pozor na konzumaci octa samotného – dráždí žaludeční stěnu a přehnaná konzumace by mohla negativně působit na náš organismus. Známe několik druhů octů. Aceto balsamico (balsamikový ocet) je tradiční italská ingredience používaná již od středověku. Vyrábí se ze šťávy z bílých hroznů. Používá se hlavně do salátových dresingů, zálivek, marinád nebo omáček. Výborně okoření steaky, vajíčka nebo grilované ryby. Lze jej dokonce použít do moučníků a dezertů. Bylinkový ocet - ocet, jenž vzniká smícháním louhovaných bylin a bílého vinného octu. Existuje mnoho druhů bylinných octů a jejich využití se uvádí hlavně u výroby majonézy či dresingů. Destilovaný ocet - ocet upravený destilováním. Destilovat lze každý druh, ale nejvhodnější je sladový ocet. Má velmi výrazné aroma, což způsobuje vysoký obsah kyseliny acetonové (vzniká následkem destilačního procesu). Je bezbarvý (někdy taky označován jako bílý destilovaný ocet), běžně používaný v našich kuchyních. Samotný bychom jej neměli nikdy požívat, pouze v ředěné formě a to proto, že nedělá dobře našemu zažívacímu traktu, ničí červené krvinky a může způsobit anémii. Kyseliny obsažené v bílém destilovaném octu také mohou způsobit žaludeční vředy, v krajním případě až tvrdnutí jater. Jablečný ocet - Ocet, první zmínky již ve starém Egyptě. Při výrobním procesu se nejdříve drtí jablka, která se poté nechávají kvasit. Výsledným produktem je hnědá hustá tekutina. Správný jablečný ocet nepostrádá usazeninu ve sklenici. V obchodech však častěji narazíme na filtrovaný ocet, který je ochuzen o některé důležité látky (fosfor, draslík). Pozitivně působí na náš organismus, pomáhá proti únavě, boji s nadváhou, při bolestech v krku nebo při kožních problémech, odplavuje také z těla nebezpečné látky. Jablečný ocet přidáváme do vody a využíváme jej ve formě nápoje, ale můžeme z něj také připravovat dresingy do salátů, omáčky a marinády.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Mouku smícháme se dvěma vejci a jedním žloutkem. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a připravíme tuhé těsto....

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Vepřové maso umeleme, smícháme s jedním vejcem, jednou nasekanou cibulí a česnekem, majoránkou a podle chut...

Zdravá pastiňáková polévka

Zdravá pastiňáková polévka

Cibuli a pastiňák nakrájíme na malé kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka. Brambory nakrájíme na kostky....

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Maso vaříme vcelku dvě hodiny doměkka. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a připravíme si jíšku. Pot...

Hanácký salát

Hanácký salát

Zelí nakrouháme a spaříme horkou vodou. Dáme do misky a ochutíme octem. Okurky a šalotky nakrájíme na jemno...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Ocet Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře