Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Ocet

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cizrnové mouky, 50 g lískových ořechů, 40 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře, 7 ks vejce, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octu, 4 lžíce parmazánu

Mouku smícháme se dvěma vejci a jedním žloutkem. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a připravíme tuhé těsto. To rozválíme v tenký plát a nakrájíme na široké nudle. Vaříme je 3 minuty v osolené vodě doměkka. Lískové ořechy nasekáme nahrubo a opeče...

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové plece, 500 g brambor, 2 ks cibule, 2 ks česneku, 2 ks vejce, 2 ks kedlubny, 1 lžička majoránky, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky cukru krupice, 2-3 lžíce strouhanky, 4 lžíce másla, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce octu

Vepřové maso umeleme, smícháme s jedním vejcem, jednou nasekanou cibulí a česnekem, majoránkou a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme stranou odležet. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kolečka a vaříme 20 minut doměkka. V ještě teplýc...

Zdravá pastiňáková polévka

Zdravá pastiňáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce octu, 2 pastiňáky, 2 pórky, 2 ks hřebíčku, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 brambory, 4 vejce, 7 g soli, 7 g pepře, 1 svazek tymián (Mateřídouška obecná)

Cibuli a pastiňák nakrájíme na malé kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka. Brambory nakrájíme na kostky. V hrnci necháme rozpustit máslo s olejem. Osmažíme na něm cibuli, pastiňák a brambory. Poté přidáme pórek a pár minut podusíme. Přidám...

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 kg hovězího zadního, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 60 g octa, 1 lžička soli, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 30 g kopru

Maso vaříme vcelku dvě hodiny doměkka. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a připravíme si jíšku. Poté postupně přilíváme vývar z masa. Vaříme 20 minut. Přidáme ocet, cukr, sůl podle chuti a smetanu. Povaříme 5 minut. Přidáme kopr, zamíc...

Hanácký salát

Hanácký salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 červeného zelí, 3 lžíce octu, 3 ks šalotky, 200 g sterilované okurky, 20 g křenu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička cukru moučky

Zelí nakrouháme a spaříme horkou vodou. Dáme do misky a ochutíme octem. Okurky a šalotky nakrájíme na jemno a vmícháme do zelí. Křen nastrouháme a spolu s olejem a zakysanou smetanou vmícháme k zelí. Osolíme a opepříme dle chuti, dochutíme cukrem,...

Trochu jiní utopenci

Trochu jiní utopenci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špekáčků, 2 větší cibule, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce worcesterové omáčky, 4 lžíce kečupu, 8 lžic vody, sůl, 1 lžička mleté papriky , špetka cukru

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Připravíme si nálev smícháním všech ostatních surovin. Promícháme ho a necháme přejít varem. Ještě teplým nálevem přelijeme špekáčky s cibulí. Dáme vychladi...

Polévka ze zelených fazolek s koprem

Polévka ze zelených fazolek s koprem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g zelených fazolek, 2 brambory, 1 menší cibule, 1 lžíce másla, zeleninový vývar, 200 ml smetany, 1 vejce, sůl, pepř, ocet, 1 lžíce kopru

Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené fazolky a brambory, zalijeme zeleninovým vývarem (asi 1,5 litru) a vaříme do měkka. Pak zjemníme smetanou a přidáme rozšlehané vejce. Dochutíme solí, pepřem a octem. Nakonec vmícháme posek...

Osvěžující salát s pomerančem, nivou a ořechy

Osvěžující salát s pomerančem, nivou a ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky ledového salátu, 1/2 hlávky římského salátu, 1 hrst polníčku, 1/4 hlávky salátu lollo rosso, 1 pomeranč, 15 dkg Nivy, 1 hrst vlašských ořechů, 30 ml oleje z vlašských ořechů, šťáva z 1 citrónu, 1 lžička medu, sůl, špetka pepře, balzamikový krém

Saláty omyjeme a natrháme na menší kousky. Dáme do mísy a promícháme je. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kousky. Šťávu přitom zachytáváme do menší misky. Přidáme k ní ořechový olej (viz. Partner, Bohemia Olej), sůl, pepř, citrónovou šťávu, med a ...

Cuketové zelí

Cuketové zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší cuketa, 1 cibule, 15 dkg anglické slaniny, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 dcl rostlinného oleje, sůl, špetka pepře, 1 lžička kmínu, 1 lžička cukru , trošku octa

Cuketu oloupeme, vyjmeme jádra a nastrouháme na hrubém struhadle. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu, pak zaprášíme moukou. Přidáme nastrouhanou cuketu, ochutíme solí, pepřem, kmínem, cukrem a octem. Podlijeme trocho...

Salát z hlávkového zelí

Salát z hlávkového zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks hlávkového zelí, 3 ks slepičí vejce, 250 g slaniny, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Umytou menší hlávku zelí nakrájíme na tenké nudličky, z uvařených vajec natvrdo vyjmeme žloutky, dáme je stranou, bílky pokrájíme nadrobno. Do salátové mísy připravíme nálev z oleje, octa, špetky soli a pepře. Do mísy nasypeme zelí a pokrájené b...

Utopenci z párečků

Utopenci z párečků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 ks cibule, 100 g nakládaných cibulek, 100 g sterilované okurky, 60 g feferonky, 200 ml octu, 200 ml vody, 10 kuliček barevného pepře, 1 lžička soli, 500 g malých párečků

Párečky opláchneme a na koncích ozdobně nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Ocet svaříme s vodou, pepřem a solí. Do ještě horkého nálevu dáme párečky, cibuli a necháme mírně vychladnout. Do sklenic dáváme střídavě nakládané cibu...

Celerový salát s křenem

Celerový salát s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g bulvového celeru, 30 g křenu, 1 dcl vody, 2-3 lžíce octa, špetka soli, 1 lžička cukru krupice

Očištěný celer uvaříme do měkka a po vychladnutí ho nakrájíme na nudličky. Přidáme ocet rozředěný vodou, sůl, cukr, strouhaný křen a vše důkladně promícháme. Hotový salát nám vydrží i několik dnů.

Nálev na červenou řepu

Nálev na červenou řepu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0.8 l octa, 3.2 l vody, 15 dkg cukru krystal, 12 dkg soli

Do hrnce s vodou nalijeme ocet, přidáme sůl a cukr a necháme projít varem.

Sterilované fazolky na smetaně s vejci - Rox

Sterilované fazolky na smetaně s vejci - Rox

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva žlutých sterilovaných fazolek, 1 hrnek mléka, troška cukru krupice , troška soli, troška octu (možno i citronové šťávy), 200 - 250 ml šlehačky, 1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění, 8 vajec , troška vody

Sterilované fazolky již jsou ochucené, mražené či čerstvé osolíme a okyselíme hned na začátku vaření, aby nasákly chuť dovnitř. Fazolky uvaříme ve vodě téměř do měkka, poté zalijeme mlékem, přidáme rozkvedlanou mouku a nakonec smetanu. Na závěr ...

Domácí nakládané papriky

Domácí nakládané papriky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg masité papriky, 1 l vody, 450 ml rostlinného oleje, 2 lžíce Deka, 250 ml octu, 1 lžička soli

Papriky očistíme, zbavíme peciček a nakrájíme na malé proužky. Do hrnce nalijeme vodu, polovinu dávky oleje - 225 ml, ocet, sůl, Deko a přivedeme k varu. Přidáme papriky a vaříme 8 minut. Přilijeme olej a necháme vařit ještě 1 minutu. Plníme do č...

Staročeská čočková omáčka  s knedlíkem

Staročeská čočková omáčka s knedlíkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg čočky, 1-2 mrkve, 1 kořenová petržel, 5 ks bobkového listu, 10 ks celého pepře , 2 ličky octa, troška soli, troška tymiánu, 4 lžíce másla, 3-4 lžíce hladké mouky

Čočku asi na hodinku namočíme a pak dáme vařit spolu s nastrouhanou mrkví, petrželí a kořením. Na másle si z mouky uděláme tmavší jíšku, kterou přidáme do vařené čočky, dochutíme solí, octem či ev. přisladíme (záleží na množství mrkve).

Houbová omáčka z mladých hřibů

Houbová omáčka z mladých hřibů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml smetany či šlehačky, 300 ml mléka, 6 lžic másla, 4-6 čerstvých hřibů (dle velikosti), 1 cibule, 80 dkg hovězího masa, troška soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Maso dáme vařit do osolené vroucí vody, když je měkké, vyndáme jej na talířek. Na drobno pokrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme houby pokrájené na malé kousky, podlijeme vývarem z masa a podusíme doměkka. Omáčku připravíme ze smetany, mlé...

Salátový prívarok

Salátový prívarok

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g jarní cibulky, 5 g cukru moučka, troška kopru, 0,5 dcl mléka, 100 g listového salátu, špetka soli, 5 g tuku, troška octa

Jemně nastrouhanou cibulku zpěníme na tuku, přidáme jíšku, mléko a povaříme. Poté přidáme salát pokrájený na nudličky, osladíme, osolíme, okyselíme a ochutíme koprem.

Babiččina celerová omáčka

Babiččina celerová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celer, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octu, 1 balení sladké smetany, 1/2 sklenka vody, špetka soli, špetka pepře

Nastrouhaný celer podusíme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a dobře provaříme. Před dohotovením přidáme smetanu a ještě chvíli povaříme. Omáčku podáváme k masu.

Pikantní těstovinový salát

Pikantní těstovinový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 1 konzerva fazolí, 1 cibule, 1 feferonka, 1 stroužek česneku, 2 papriky (kapie), 3 rajčata, 6 lžic slunečnicového oleje, 3 lžíce octu, špetka soli, špetka pepře

Nejprve si uvaříme těstoviny a necháme vychladit. Pak přidáme scezené červené fazole, nakrájenou cibuli a na jemno nakrájenou papriku a rajčata. V menším hrnci rozehřejeme olej, do kterého dáme očištěnou a semen zbavenou feferonku, necháme asi 3 m...

Brukvové zelí

Brukvové zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brukve, 10 g cibule, 5 g cukru moučka, troška kmínu, 0,05 dcl octu, troška pepře, špetka soli, 10 g tuku, 0,5 dcl vývaru

Nastrouhanou brukev osmahneme na zpěněné cibulce s kmínem, osolíme, okořeníme, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Před koncem dušení okyselíme, popř. přisladíme.

Aspik z nožiček

Aspik z nožiček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílky, troška bobkového listu, 30 g celeru, 30 g cibule, 30 g mrkve, troška nového koření, 0,5 dcl octu, troška pepře, 30 g petržele, špetka soli, 1 vepřových nožiček, 1/2 l vody

V osolené a okyselené vodě vaříme nožičku se zeleninou a kořením do měkka (vodu stále doléváme na 1/2). Procedíme, necháme ztuhnout a sebereme z povrchu všechnu mastnotu. Pak dáme aspik rozehřát a můžeme dochutit octem a solí. Necháme vychladit a ...

Karotka na kyselo

Karotka na kyselo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g mrkve, 2 lžíce octu, 5 lžic cukru moučka, 1 lžička slunečnicového oleje, 1 lžička citronové šťávy, 1 dcl jablečného moštu, 2 lžíce včelího medu, špetka soli

V jablečném moštu rozpustíme cukr, vmícháme med, špetku soli a trochu octu. Přidáme na jemno nastrouhanou mrkvičku, přidáme olej a zakapeme citrónovou šťávou.

Pusinkové rohlíčky

Pusinkové rohlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílky, 16 lžic cukru moučka, 2 lžíce octa, 100 g strouhaného kokosu

Bílky vyšleháme a přidáme k nim ocet a cukr a dále šleháme do úplného ztuhnutí. Do misky nasypeme strouhaný kokos. Z bílkové hmoty v něm pomocí lžičky tvoříme malé rohlíčky tak, aby byly dobře obalené kokosem. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím...

Mrkvový křen

Mrkvový křen

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g mrkve, 1 křen, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 šálku vody, 2 kostky cukru, špetka soli, 1 lžička octu

Mrkev a křen jemně nastrouháme, přidáme ve vodě rozpuštěnou sůl, cukr a ocet, nakonec olej.

stránka: