Poctivá kulajda
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a orestujte do růžova. Zalejte vývarem, jakmile zavaří přidejte na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Rozmíchejte do hladka.
Houby osmažte na másle dozlatova a přidejte do polévky. Vařte, dokud houby i brambory nezměknou. Nakonec do polévky přidejte obě smetany, ocet a opět přiveďte k varu. Pokud je třeba, přidejte trochu cukru.
Polévku odstavte z plamene a přidejte do ní nasekaný kopr a již nevařte, ať kopr nezhnědne.
Připravte tzv. ztracené vejce. V menším kastrůlku přiveďte k varu vodu a jakmile začne vařit, vlijte do ní ocet. Nesolte! Vajíčko vyklepněte do mističky. Vodou v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Doprostřed víru vlijte jedno vajíčko. Vír se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce dojít. Stačí asi 2–3 minuty. Stejně pokračujte s dalšími vejci. Polévku servírujte se ztraceným vejcem.
Baara18. 06. 2019