Domácí zeleninový bujón (vývar)
Obtížnost
Čas přípravy
30min
Čas vaření
1h 15min
Celkový čas
1h 45min
Porce
Nutriční hodnoty
228
kalorií
6.0g
cukrů
16.0g
tuků
2.0g
bílkovin
Příprava
Umytou zeleninu nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca hodinu. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme koření a trochu zeleninového vývaru, povaříme a nalijeme zpět do hrnce se zeleninou. Vývar dále vaříme cca 15 minut. Během vaření odstraňujeme vytvořenou bílou pěnu pomocí lžíce nebo menšího sítka. Vývar přecedíme nejlépe přes kousek čistého plátna nebo velmi jemné síto.
Tip k receptu
Zeleninový vývar můžeme podávat jako samostatný pokrm. Můžeme ho také použít k přípravě dalších polévek.
Zeleninu z vývaru můžeme použít do polévky nebo k přípravě salátu apod.
Vývar vydrží v lednici až 3 dny, v mrazáku i 2 měsíce.
31. 03. 2009
Další recepty
© 2024, Railsformers s.r.o.