Listové těsto domácí

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

3h 0min
Čas vaření
0min

Celkový čas

3h 0min

Porce


Nutriční hodnoty

2680 kalorií
0.0g cukrů
207.0g tuků
25.0g bílkovin


Příprava

Z proseté mouky oddělíme asi 70 g a společně s celým máslem důkladně propracujeme. Z těsta vytvoříme placku tlustou asi 2 cm a okraje uřízneme tak, abychom vytvořili čtverec. Zbytky odřezaného těsta ještě použijeme na druhé těsto. To se vytvoří tak, že zbytek mouky dáme na vál, uděláme do něho důlek, do kterého dáme odřezky z prvního těsta, trochu osolíme a postupně do důlku přilijeme vodu a citrónovou šťávu (lze nahradit octem nebo rumem) a rukama zpracováváme v tuhé těsto. Zpracováváme tak dlouho, až je těsto hladké, lesklé a suché. Hotové těsto dáme odpočinout do chladu alespoň na 30 minut.

Odpočinuté těsto dáme na vál a rozválíme shora dolů, zleva doprava. Placka by měla být silná cca 1 cm. Čtverec z máslového těsta položíme do středu rozválené placky. Obě těsta by měla být stejně tuhá. Snažíme se co nejrovnoměrněji zakrýt máslové těsto druhým těstem. Povede se nám to tak, že placku z druhého těsta rozválíme do tvaru kříže a jednotlivá ramena kříže pak ohýbáme na čtverec máslového těsta.

Takto zabalené těsto rozválíme do obdélníku, který by měl být silný cca 1 cm. Poté těsto složíme natřikrát (těsto si pomyslně rozdělíme na třetiny a složíme) a vyválíme zpět na obdélník. Těsto opět složíme, ale tentokrát na čtyřikrát (těsto si pomyslně rozdělíme na polovinu a každou půlku na další půlku a složíme dohromady od obou konců) a dáme odpočinout do chladu na cca 30 minut. Po odpočinutí rozválíme na obdelník a opakujeme skládání a odpočinutí ještě jednou. Mouku na posypání používáme minimálně a snažíme se ji při skládání odstraňovat, nejlépe smetáčkem.

Z listového těsta pečeme trubičky, záviny, taštičky, můžeme do něho zabalit klobásu atd.

Tip k receptu

Těsto by se mělo zpracovávat v chladu a co nejrychleji, aby těsto neokoralo. Citrónovou šťávu můžeme nahradit octem nebo rumem. Dáváme si pozor na to, aby oba těsta byla stejně tuhá, protože by se špatně válelo a trhalo. Po každém vyválení v obdélník si dáváme pozor na rohy, aby byly co nejpravidelnější a aby se rohy při skládání navzájem kryly.

přidejte na:
Martina Třetinová

13. 04. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
maruskaji
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
Už jsem jej doma dlouho nedělala. Většinou zvítězí to kupované kvůli času.
Přidané ingredience: není potřeba nic přidávat
maruskaji 10. 02. 2013, 09:41
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
kupovane je celkom dobre
Svetlana 25. 01. 2016, 11:22
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
radšej kupim cesto
palino 13. 03. 2016, 19:53
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
dobrý recept na cesto , ale trochu pracný
majka 20. 09. 2017, 11:51
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
je to dobre cesto
katka16031 13. 12. 2017, 14:29
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
vyskúšam
hanka 07. 08. 2019, 13:48