Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Listové těsto domácí

Listové těsto domácí
Obtížnost: Rating Rating Rating Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 3h 0min , Čas vaření: 0min
Celkový čas: 3h 0min , porce

2680 kalorií, 0.0g cukrů, 207.0g tuků, 25.0g bílkovin

Příprava

Z proseté mouky oddělíme asi 70 g a společně s celým máslem důkladně propracujeme. Z těsta vytvoříme placku tlustou asi 2 cm a okraje uřízneme tak, abychom vytvořili čtverec. Zbytky odřezaného těsta ještě použijeme na druhé těsto. To se vytvoří tak, že zbytek mouky dáme na vál, uděláme do něho důlek, do kterého dáme odřezky z prvního těsta, trochu osolíme a postupně do důlku přilijeme vodu a citrónovou šťávu (lze nahradit octem nebo rumem) a rukama zpracováváme v tuhé těsto. Zpracováváme tak dlouho, až je těsto hladké, lesklé a suché. Hotové těsto dáme odpočinout do chladu alespoň na 30 minut.

Odpočinuté těsto dáme na vál a rozválíme shora dolů, zleva doprava. Placka by měla být silná cca 1 cm. Čtverec z máslového těsta položíme do středu rozválené placky. Obě těsta by měla být stejně tuhá. Snažíme se co nejrovnoměrněji zakrýt máslové těsto druhým těstem. Povede se nám to tak, že placku z druhého těsta rozválíme do tvaru kříže a jednotlivá ramena kříže pak ohýbáme na čtverec máslového těsta.

Takto zabalené těsto rozválíme do obdélníku, který by měl být silný cca 1 cm. Poté těsto složíme natřikrát (těsto si pomyslně rozdělíme na třetiny a složíme) a vyválíme zpět na obdélník. Těsto opět složíme, ale tentokrát na čtyřikrát (těsto si pomyslně rozdělíme na polovinu a každou půlku na další půlku a složíme dohromady od obou konců) a dáme odpočinout do chladu na cca 30 minut. Po odpočinutí rozválíme na obdelník a opakujeme skládání a odpočinutí ještě jednou. Mouku na posypání používáme minimálně a snažíme se ji při skládání odstraňovat, nejlépe smetáčkem.

Z listového těsta pečeme trubičky, záviny, taštičky, můžeme do něho zabalit klobásu atd.

Bulb Tip k receptu

Těsto by se mělo zpracovávat v chladu a co nejrychleji, aby těsto neokoralo. Citrónovou šťávu můžeme nahradit octem nebo rumem. Dáváme si pozor na to, aby oba těsta byla stejně tuhá, protože by se špatně válelo a trhalo. Po každém vyválení v obdélník si dáváme pozor na rohy, aby byly co nejpravidelnější a aby se rohy při skládání navzájem kryly.

Martina Třetinová

13. 04. 2009, Recept navštíven: 7893x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Listové těsto hotové

Listové těsto hotové

Kostku listového těsta si dáme na pomoučený vál. Rozdělíme si těsto na dva kusy a válečkem, na který moc ne...

Listové těsto domácí

Listové těsto domácí

Z proseté mouky oddělíme asi 70 g a společně s celým máslem důkladně propracujeme. Z těsta vytvoříme placku...

Zobrazit všechny podobné recepty k Listové těsto domácí Link-arrow

Přidat recenzi
maruskaji
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Už jsem jej doma dlouho nedělala. Většinou zvítězí to kupované kvůli času.
Přidané ingredience: není potřeba nic přidávat

10. 02. 2013, 08:41

Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
kupovane je celkom dobre

25. 01. 2016, 10:22

palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
radšej kupim cesto

13. 03. 2016, 18:53

Přidat komentář
Peta S
Vypadá to na velkou dřinu, vyplatí se to? Myslím tím, je domácí listové těsto chutnější, nebo nás jenom hřeje to, že víme z čeho a jak je to připravené? A kolik těsta vůči normálnímu balení se tím asi tak připraví? moc děkuji za odpovědi:)

Peta S 04. 02. 2010, 17:50

Facebook komentáře