Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Listové těsto domácí

Listové těsto domácí

Obtížnost Čas přípravy
3h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
0min 3h 0min
Nutriční hodnoty
2680 kalorií 0.0g cukrů 207.0g tuků 25.0g bílkovin

Příprava

Z proseté mouky oddělíme asi 70 g a společně s celým máslem důkladně propracujeme. Z těsta vytvoříme placku tlustou asi 2 cm a okraje uřízneme tak, abychom vytvořili čtverec. Zbytky odřezaného těsta ještě použijeme na druhé těsto. To se vytvoří tak, že zbytek mouky dáme na vál, uděláme do něho důlek, do kterého dáme odřezky z prvního těsta, trochu osolíme a postupně do důlku přilijeme vodu a citrónovou šťávu (lze nahradit octem nebo rumem) a rukama zpracováváme v tuhé těsto. Zpracováváme tak dlouho, až je těsto hladké, lesklé a suché. Hotové těsto dáme odpočinout do chladu alespoň na 30 minut.

Odpočinuté těsto dáme na vál a rozválíme shora dolů, zleva doprava. Placka by měla být silná cca 1 cm. Čtverec z máslového těsta položíme do středu rozválené placky. Obě těsta by měla být stejně tuhá. Snažíme se co nejrovnoměrněji zakrýt máslové těsto druhým těstem. Povede se nám to tak, že placku z druhého těsta rozválíme do tvaru kříže a jednotlivá ramena kříže pak ohýbáme na čtverec máslového těsta.

Takto zabalené těsto rozválíme do obdélníku, který by měl být silný cca 1 cm. Poté těsto složíme natřikrát (těsto si pomyslně rozdělíme na třetiny a složíme) a vyválíme zpět na obdélník. Těsto opět složíme, ale tentokrát na čtyřikrát (těsto si pomyslně rozdělíme na polovinu a každou půlku na další půlku a složíme dohromady od obou konců) a dáme odpočinout do chladu na cca 30 minut. Po odpočinutí rozválíme na obdelník a opakujeme skládání a odpočinutí ještě jednou. Mouku na posypání používáme minimálně a snažíme se ji při skládání odstraňovat, nejlépe smetáčkem.

Z listového těsta pečeme trubičky, záviny, taštičky, můžeme do něho zabalit klobásu atd.

Bulb Tip k receptu

Těsto by se mělo zpracovávat v chladu a co nejrychleji, aby těsto neokoralo. Citrónovou šťávu můžeme nahradit octem nebo rumem. Dáváme si pozor na to, aby oba těsta byla stejně tuhá, protože by se špatně válelo a trhalo. Po každém vyválení v obdélník si dáváme pozor na rohy, aby byly co nejpravidelnější a aby se rohy při skládání navzájem kryly.


Martina Třetinová

13. 04. 2009, Recept navštíven: 8670x


Přidat recenzi
maruskaji
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Už jsem jej doma dlouho nedělala. Většinou zvítězí to kupované kvůli času.
Přidané ingredience: není potřeba nic přidávat

10. 02. 2013, 08:41

Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
kupovane je celkom dobre

25. 01. 2016, 10:22

palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
radšej kupim cesto

13. 03. 2016, 18:53

majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
dobrý recept na cesto , ale trochu pracný

20. 09. 2017, 09:51

Přidat komentář
Peta S
Vypadá to na velkou dřinu, vyplatí se to? Myslím tím, je domácí listové těsto chutnější, nebo nás jenom hřeje to, že víme z čeho a jak je to připravené? A kolik těsta vůči normálnímu balení se tím asi tak připraví? moc děkuji za odpovědi:)

Peta S 04. 02. 2010, 17:50

Facebook komentáře