Recept na kynuté těsto

Obtížnost

Čas přípravy

1h 30min
Čas vaření
35min

Celkový čas

2h 5min

Porce


Nutriční hodnoty

2826 kalorií
10.0g cukrů
97.0g tuků
65.0g bílkovin


Příprava

Všechny přísady musí mít stejnou teplotu, proto si je připravíme v předstihu. Ve velké míse smícháme mouku a špetku soli. Droždí přidáme k špetce cukru a k troše vlažného mléka a rozmělníme ho. Do mouky uděláme důlek a droždí s mlékem nalijeme do důlku. Mísu s moukou a s droždím přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 15 minut, aby se vytvořil kvásek. Mísu dáváme nejlépe na teplejší místo, kde není průvan.

Po vytvoření kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, změklé máslo a vejce. Vše dohromady smícháme a vypracujeme těsto. Uhnětené těsto by mělo být hladké, pevné a nelepit se na vařečku. Mísu znovu přikryjeme utěrkou, uložíme na teplejší místo a necháme těsto kynout cca 30 minut. V této době můžeme těsto provzdušnit tím, že ho znovu zamícháme a necháme dál kynout.

Těsto by mělo nakonec zdvojnásobit svůj objem. Nenecháváme ho dlouho stát, aby těsto nespadlo a pracujeme s ním dál, podle receptu. Zformované těsto na vále nebo na plechu ještě na cca 15 minut přikryjeme a necháme kynout. Kynuté těsto na koláče se peče cca 35 minut.

Tip k receptu

Pokud mléko ohříváme na pokojovou teplotu, musíme dát pozor, aby nebylo příliš horké, droždí by nemuselo pracovat a nevytvořil by se kvásek.
Pórovité a jemnější těsto vytvoříme tím, že zpracované těsto dáváme kynout do lednice na cca 7 hodin. Naopak, jestli chceme urychlit kynutí, předehřejeme troubu na minimum stupňů, vypneme ji a přikrytou mísu dáme trouby na cca 15 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

přidejte na:

Další recepty


Přidat recenzi
maruskaji
Dobrý recept, jen kynuté těsto už dělávám zřídka.
Přidané ingredience: není potřeba nic přidávat

10. 02. 2013, 22:58

Chybí obrázek
velmi dobrý recept

15. 03. 2017, 20:18

Kateřina 40 Kačka
Výborný

10. 10. 2017, 01:39

Přidat komentář
Chybí obrázek
Dobrou pomocou na kysnuté cesto je aj prípravok na rýchle kysnutie,kdeč netreba čakať ale sa môže hneď piecť.A tiež aj múka na kysnuté cesto.Treba sdi pamatať,že napr.do kvásku sa nesmie dávať sol,ale až do cesta.

Eva Skutova 03. 04. 2010, 17:14

Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.