Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Recept na kynuté těsto

Recept na kynuté těsto
Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 1h 30min , Čas vaření: 35min
Celkový čas: 2h 5min , porce

2826 kalorií, 10.0g cukrů, 97.0g tuků, 65.0g bílkovin

Příprava

Všechny přísady musí mít stejnou teplotu, proto si je připravíme v předstihu. Ve velké míse smícháme mouku a špetku soli. Droždí přidáme k špetce cukru a k troše vlažného mléka a rozmělníme ho. Do mouky uděláme důlek a droždí s mlékem nalijeme do důlku. Mísu s moukou a s droždím přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 15 minut, aby se vytvořil kvásek. Mísu dáváme nejlépe na teplejší místo, kde není průvan.

Po vytvoření kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, změklé máslo a vejce. Vše dohromady smícháme a vypracujeme těsto. Uhnětené těsto by mělo být hladké, pevné a nelepit se na vařečku. Mísu znovu přikryjeme utěrkou, uložíme na teplejší místo a necháme těsto kynout cca 30 minut. V této době můžeme těsto provzdušnit tím, že ho znovu zamícháme a necháme dál kynout.

Těsto by mělo nakonec zdvojnásobit svůj objem. Nenecháváme ho dlouho stát, aby těsto nespadlo a pracujeme s ním dál, podle receptu. Zformované těsto na vále nebo na plechu ještě na cca 15 minut přikryjeme a necháme kynout. Kynuté těsto na koláče se peče cca 35 minut.

Bulb Tip k receptu

Pokud mléko ohříváme na pokojovou teplotu, musíme dát pozor, aby nebylo příliš horké, droždí by nemuselo pracovat a nevytvořil by se kvásek.
Pórovité a jemnější těsto vytvoříme tím, že zpracované těsto dáváme kynout do lednice na cca 7 hodin. Naopak, jestli chceme urychlit kynutí, předehřejeme troubu na minimum stupňů, vypneme ji a přikrytou mísu dáme trouby na cca 15 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Martina Třetinová

10. 04. 2009, Recept navštíven: 6038x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Recept na kynuté těsto

Recept na kynuté těsto

Všechny přísady musí mít stejnou teplotu, proto si je připravíme v předstihu. Ve velké míse smícháme mouku ...

Zobrazit všechny podobné recepty k Recept na kynuté těsto Link-arrow

Přidat recenzi
maruskaji
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Dobrý recept, jen kynuté těsto už dělávám zřídka.
Přidané ingredience: není potřeba nic přidávat

10. 02. 2013, 22:58

Přidat komentář
Eva Skutova
Dobrou pomocou na kysnuté cesto je aj prípravok na rýchle kysnutie,kdeč netreba čakať ale sa môže hneď piecť.A tiež aj múka na kysnuté cesto.Treba sdi pamatať,že napr.do kvásku sa nesmie dávať sol,ale až do cesta.

Eva Skutova 03. 04. 2010, 17:14

Facebook komentáře