Recept na kynuté těsto
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Všechny přísady musí mít stejnou teplotu, proto si je připravíme v předstihu. Ve velké míse smícháme mouku a špetku soli. Droždí přidáme k špetce cukru a k troše vlažného mléka a rozmělníme ho. Do mouky uděláme důlek a droždí s mlékem nalijeme do důlku. Mísu s moukou a s droždím přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 15 minut, aby se vytvořil kvásek. Mísu dáváme nejlépe na teplejší místo, kde není průvan.
Po vytvoření kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, změklé máslo a vejce. Vše dohromady smícháme a vypracujeme těsto. Uhnětené těsto by mělo být hladké, pevné a nelepit se na vařečku. Mísu znovu přikryjeme utěrkou, uložíme na teplejší místo a necháme těsto kynout cca 30 minut. V této době můžeme těsto provzdušnit tím, že ho znovu zamícháme a necháme dál kynout.
Těsto by mělo nakonec zdvojnásobit svůj objem. Nenecháváme ho dlouho stát, aby těsto nespadlo a pracujeme s ním dál, podle receptu. Zformované těsto na vále nebo na plechu ještě na cca 15 minut přikryjeme a necháme kynout. Kynuté těsto na koláče se peče cca 35 minut.
Tip k receptu
Pokud mléko ohříváme na pokojovou teplotu, musíme dát pozor, aby nebylo příliš horké, droždí by nemuselo pracovat a nevytvořil by se kvásek.
Pórovité a jemnější těsto vytvoříme tím, že zpracované těsto dáváme kynout do lednice na cca 7 hodin. Naopak, jestli chceme urychlit kynutí, předehřejeme troubu na minimum stupňů, vypneme ji a přikrytou mísu dáme trouby na cca 15 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
10. 04. 2009
Ingredience
Kategorie
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: není potřeba nic přidávat
maruskaji 10. 02. 2013, 23:58