Piškotové těsto
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Vejce by měla mít pokojovou teplotu, připravíme si je proto v předstihu. Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cca 120 g moučkového cukru, sáček vanilkového cukru a 2 lžíce nejlépe teplé vody a společně ušleháme, až se cukr rozpustí a vznikne světlá pěna. Z bílků ušleháme polotuhý sníh, přidáme zbylých 80 g cukru a šleháme dál dotuha. Tuhý sníh vmícháme velmi zlehka k pěně ze žloutků a zamícháme společně s moukou. Nalijeme do vymazané a vysypané (nebo pečícím papírem vyložené) formy a pečeme 30 minut na 180 °C.
Pokud chceme hotové a vychladlé těsto vodorovně rozpůlit, nakrojíme lehce okraje kolem dokola nožem, vezmeme si nit, vložíme ji do zářezu, konce nitě překřížíme a tahem těsto vodorovně rozkrojíme.
Tip k receptu
Troubu si předehřejeme v předstihu, abychom mohli dát péct hotové těsto ihned po dokončení, jinak by mohlo nadýchané těsto spadnout. Stejně tak se může stát, pokud otevřeme troubu během prvních 15 minut pečení. Hotové těsto poznáme, když ke konci doby pečení zkusíme prstem udělat do těsta malý důlek, pokud se důlek vyrovná, těsto je hotové. Než budeme těsto dál zpracovávat, necháme ho dobře vychladnout
Martina Třetinová10. 04. 2009