Sněhová hmota z bílků
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Co nejpečlivěji oddělíme bílky od žloutků. Budeme potřebovat pouze bílky. Připravíme si čistou mísu a dáme do ní bílky a špetku kypřícího prášku do pečiva. Ručním elektrickým mixérem šleháme až se bude tvořit sníh. Zmírníme šlehání a postupně přidáváme 100 g moučkového cukru. Zvýšíme stupeň šlehání na maximum a šleháme, až je sníh úplně tuhý, tak jako by se mohl i krájet. Na sněhovou hmotu prosejeme zbylý cukr se škrobem a vařečkou lehce vmícháme. Připravíme si cukrářský sáček a naplníme ho ušlehaným sněhem. Plech vyložíme pečícím papírem a stříkáme na něho tvary podle potřeby. Vložíme do trouby předehřáté na 100°C. Hmotu sušíme v troubě cca 1 - 5 hodin, podle potřeby a velikosti tvarů. Hotové dortíčky pak můžeme ozdobit čokoládovou polevou, šlehačkou nebo z nich udělat malé pusinky a použít jako ozdobu k dortům apod.
Tip k receptu
Dáváme si pozor, aby všechny pomůcky k přípravě byly důkladně odmaštěny, jinak by se bílky nemusely dobře ušlehat. K bílkům můžeme pro obměnu chuti přidat i strouhanou čokoládu, kokos, instantní kávu atd. Tuhé bílky už nešleháme příliš dlouho, protože by mohly zase rychle spadnout. Při sušení můžeme do dvířek trouby vložit vařečku a nechat tak troubu trošku pootevřenou.
Martina Třetinová13. 04. 2009