Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Kypřící prášek do pečiva

Kypřící prášek do pečiva

Přidat na Pinterest
Tuto přísadu do pečiva údajně vyvinul německý lékárník Dr.August Oetker v roce 1891. Říkalo se také, že recept jen získal od známých z Ameriky, kde se prý už používal. Dnes je k mání mnoho různých značek tohoto produktu. Obsahuje pšeničnou mouku, uhličitany sodné, draselné a vápenaté difosforečnany. Seženete i kypřící prášky v BIO kvalitě a ty obsahují kukuřičný škrob, vinný kámen a jedlou sodu. Jejich cena je však až 5x vyšší než cena těch obyčejných. Jedno balení vystačí na 1/2 kg mouky. Prášek se obvykle prosívá spolu s moukou a začíná reagovat až poté, co se zkontaktuje s tekutinou. Nastává chemický proces rozkladu kypřidla, přičemž vzniká oxid uhličitý, který těsto zvedá, roztahuje a kypří. Hotové výrobky pak zůstavájí "porovité", kypré a jsou lépe stravitelné. Prášek skladujte v  suchu. Pokud vám zvlhne, ztratí kypřící schopnost. Využijete jej zejména do těst s vysokým obsahem cukru a tuku, to znamená například do bábovek, koláčů, bublanin apodobně. Přidat ho můžete i do litých těst, těst na pizzu nebo knedlíky. Dokonce se uplatní nejen jako přísada do pečení, ale  pomůže vám například vyčistit odpad nebo odstranit hnědé čajové usazeniny z hrnečků.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Ovesné mrkvové sušenky

Ovesné mrkvové sušenky

Vločky rozmixujte a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Rozehřáté máslo prošlehejte s medem, vajíčkem, ...

Odpalované banánky

Odpalované banánky

250 ml mléka, 100 g másla a sůl zahřejeme v hrnci. Přidáme hladkou mouku a zahřejeme. Mícháme, občas odstav...

Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou

Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou

Škvarky umeleme v mlýnku na maso. Smícháme je se sádlem a s máslem. Přidáme mouku, cukr, skořici a prášek d...

Domácí perník

Domácí perník

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, poté přidáme med a mo...

Čokoládové cookies

Čokoládové cookies

80 g čokolády nakrájíme na menší kousky. Zbylou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Změklé máslo utřeme s...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Kypřící prášek do pečiva Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře