Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Smetana

Polévka ze zelených fazolek s koprem

Polévka ze zelených fazolek s koprem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g zelených fazolek, 2 brambory, 1 menší cibule, 1 lžíce másla, zeleninový vývar, 200 ml smetany, 1 vejce, sůl, pepř, ocet, 1 lžíce kopru

Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené fazolky a brambory, zalijeme zeleninovým vývarem (asi 1,5 litru) a vaříme do měkka. Pak zjemníme smetanou a přidáme rozšlehané vejce. Dochutíme solí, pepřem a octem. Nakonec vmícháme posek...

Bramborovo-slaninový quiche

Bramborovo-slaninový quiche

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička soli, 150 g másla, 2-3 lžíce polotučného mléka, 5 ks vejce, 150 g brambor, 100 ml smetany, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 1 lžíce petrželové natě, 1 ks cibule, 1 lžička rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého jogurtu, 50 g sýru čedar, 1 lžičku římského kmínu

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl hodiny v lednici. Poté vyválím...

Zelná polévka s uzeným tofu

Zelná polévka s uzeným tofu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tofu, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžička uzené papriky, 3 bobkové listy, 1 lžička kmínu, 3 kuličky nového koření, 2 lžíce celozrnné špaldové mouky, 2 hrnky kyselého zelí, 2-3 mrkve na kolečka, 700 ml vody, špetka soli, špetka pepře, 100 ml smetany

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli dozlatova, poté přidáme tofu a pokrájenou mrkev a orestujeme ze všech stran. Vhodíme koření a zaprášíme moukou. Důkladně vše promícháme. Zalijeme vodou a přidáme 1 hrnek kysaného zelí. Vaříme cca 15-20...

Vejce s nudlemi a sýrem

Vejce s nudlemi a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g nudlí (těstovin), 10 dkg másla, 2-3 cibule, 10 dkg tvrdého sýru, 4 lžíce smetany, 6 slepičích vajec, 1 lžička soli

Nudle (nejlépe domácí) si uvaříme v osolené vodě, scedíme a omastíme máslem. Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme rozšlehaná vejce a před ztuhnutím nalijeme smetanu. Teplé nudle polijeme vejci a hustě posypeme strouhaným sýrem.

Zelné závitky s quinoou

Zelné závitky s quinoou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Quinoy (Merlíku), 300 g mletého vepřového masa, 300 ml zeleninového vývaru, 150 g mouky, 100 ml smetany, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 cibule, 6 listů hlávkového zelí, 1 lžička kari koření, špetka soli, špetka pepře

Quinou zalijeme vroucím zeleninovým vývarem a necháme asi 15 minut vařit, aby quinoa změkla. Mezitím cibuli a česnek očistíme, nakrájíme na jemno a smícháme v míse s mletým masem. Směs ochutíme protlakem, solí, pepřem a lžící kari koření. Spojíme ...

Krůtí kousky s jablkem, hořčicí a smetanou

Krůtí kousky s jablkem, hořčicí a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krůtích prsou, 1 malé jablko, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 kostky drůbežího bujónu, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml 10% smetany, 1 lžíce francouzské zrnité hořčice

Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a s trochou vody (1/2 dcl) rozmixujeme na kaši. Maso nakrájíme na malé plátky a z obou stran naklepeme. Plátky na směsi oleje a másla orestujeme z obou stran, podlijeme jablečnou kaší, osolíme a přidáme hořčici...

Hovězí kližka se smetanou a koprem

Hovězí kližka se smetanou a koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 6 malých plátků hovězí klížky, 1 lžíce Vegety Chuť jara, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml 10% smetany na vaření, 2 vrchovaté lžíce kopru

Kližku nakrájíme na plátky, naklepeme a na másle je z jedné strany krátce opečeme. Obrátíme, přiklopíme poklicí a dusíme ve vlastní šťávě. Po vydušení šťávy přidáme vegetu, podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Zahustíme moukou rozmíchanou ve...

Tortellini se špenátovou omáčkou

Tortellini se špenátovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tortellin, 200 g 12% smetany, 300 ml plnotučného mléka, 40 g čerstvého špenátu, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, 3 stroužky česneku, 2-3 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

Špenátové listy rozmixujeme ve smetaně ponorným mixérem společně se stroužky česneku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem. Rozmícháme a krátce povaříme s bujónem. Vlijeme rozmixovaný špenát a opět krátce povař...

Krůtí játra ve  smetaně

Krůtí játra ve smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krůtích jater, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli, 1 lžička Mexického koření, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 500 ml 10% smetany , 3 lžičky kukuřičného škrobu

Omytá játra nakrájíme na větší nudličky. Na rozehřátém oleji játra asi 5 minut restujeme, poté přidáme sójovou a worcestrovou omáčku, mexické koření a zamícháme. Ve smetaně rozmícháme škrob, vlijeme ji k játrům, krátce povaříme a odstavíme Odstave...

Mleté hovězí maso se zeleninou

Mleté hovězí maso se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého hovězího masa, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1 kostka hovězího bujónu, 100 g mrkve, 200 g kedluben, 4 lžičky polohrubé mouky, 200 ml vody, 200 g 30% smetany

Na rozehřátém másle na mírném plameni mícháme mleté maso tak dlouho, dokud se nerozdrobí. Osolíme, podlijeme vodou a vaříme 20 minut. Poté přidáme bujón, nahrubo nastrouhanou mrkev, kedlubnu a vaříme asi 10 minut. Zahustíme moukou rozmíchanou ve 2...

Kližka na hořčici

Kližka na hořčici

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky hovězí klížky, 1 cibule, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 kostka hovězího bujónu, 2 lžíce strouhané mrkve, 2 lžíce speciální orientální hořčice, 200 ml 30% smetany , 2 lžíce hladké mouky

Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno. V tlakovém hrnci ji osmahneme a na ní krátce orestujeme naklepané plátky masa z obou stran. Přidáme bujón, hořčici, mrkev, podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Ve smetaně rozmícháme mouku a přidáme k ma...

Kuřecí smetanové nudličky s cibulkou

Kuřecí smetanové nudličky s cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí prso, 1/2 kostky drůbežího bujónu, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks sušené chilli papričky, 1 svazek jarní cibulky, 200 g 30% smetany , 1/2 lžičky bramborového škrobu, 150 g těstovin

Prso nakrájíme na nudličky a promícháme s rozdrobeným bujónem, olejem a sušenou chilli papričkou rozdrcenou na větší kousky. V uzavřené nádobě v chladu necháme odležet do druhého dne. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka, bílou a zelenou čás...

Kližka se žampióny, olivami a smetanou

Kližka se žampióny, olivami a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí klížky, 200 g žampionů, 2 kuličky zelených oliv, 100 g libové anglické slaniny, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 větší cibule, 2 kostky hovězího bujónu, 400 g smetany na vaření, 3 lžíce polohrubé mouky

Maso, žampióny a olivy nakrájíme na plátky, cibuli na drobno a anglickou slaninu na nudličky. Na oleji v tlakovém hrnci orestujeme cibuli a anglickou slaninu. Na povrch položíme plátky masa, hrnec uzavřeme a velmi pomalu dusíme přibližně 10 min...

Hovězí játra na paprice

Hovězí játra na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězích jater, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mleté papriky , 4 lžičky polohrubé mouky, 200 g smetany 30%, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 kostka hovězího bujónu

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme na oleji do zesklovatění. Vmícháme na kostičky nakrájená játra a necháme chvíli dusit pod poklicí ve vlastní šťávě. Poté přidáme papriku, na jemno nastrouhaný česnek a hořčici. Podlijeme a dusíme. J...

Pečený květák se smetanou

Pečený květák se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g květáku, troška muškátového květu, troška pepře, troška petrželové natě, 0,3 dcl smetany, špetka soli, 5 g tuku

Na růžičky rozebraný květák přelijeme vařící smetanou s tukem a kořením a necháme péci v troubě do měkka. Může péct i v alobalu.

Zapečený nákyp z rýže a ovoce

Zapečený nákyp z rýže a ovoce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rýže, smetana či mléko dle potřeby, 1 vejce, 1 - 2 lžíce cukru krupice, voda dle potřeby, 2 - 3 balení skořicového cukru na posypání, 1/2 lžičky soli, švestky na povrch dle potřeby, 5 - 6 jablek

Rýži uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Ke skoro dovařené vlijeme smetanu či mléko a 2 lžíce másla, trochu přisladíme. Směs musí mít hustotu hustší kaše. Raději lehce mícháme, aby se rýže nepřipálila. Mezitím rozkrájíme neloupaná jablka na čtvr...

Smetanové prstýnky s eidamem na vepřové panence

Smetanové prstýnky s eidamem na vepřové panence

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 60 g másla, 2 žloutky, 150 g smetany, 150 g eidamu, špetka soli, špetka pepře, špetka muškátového ořechu, 2 kousky vepřové panenky po 350 g, 1,5 l zeleninového vývaru, 500 g listového špenátu, 40 g přepuštěného másla, 2 stroužky česneku

Brambory oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté je prolisujeme lisem na brambory a vymícháme dohladka spolu se žloutky, změklým máslem, smetanou a na jemno nastrouhaným eidamem. Maso vložíme asi na 15 minut do ...

Gratinovaná pochoutka s třešněmi

Gratinovaná pochoutka s třešněmi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 100 g cukru krystal, 300 g třešní, 2 cl třešňovice, 25 g mandlí, 2 vajec, 30 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 1/8 l smetany, 1 lžíce cukru moučka

Menší formu na pečení vymažeme změklým máslem a vysypeme asi tak 2 lžícemi cukru. Třešně si omyjeme a vypeckujeme je a poklademe na dno formy a zalijeme je třešňovicí a posypeme mandlemi nakrájenými na hranolky. Z vajec, mouky, mléka, smetany a c...

Rajčata plněná sýrovým krémem

Rajčata plněná sýrovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat, 100 g Lučiny, 50 g rostlinného tuku light, 100 g sýra Niva, 3 lžíce smetany, sůl, citrónová šťáva, petrželka, 1 hlávkový salát

Rajčata omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme vnitřek. Prolisujeme tak, abychom odstranili semena. Půlky rajčat zakapeme citrónovou šťávou. Rostlinný tuk, lučinu a smetanu vyšleháme na jemný krém. Osolíme, smícháme se strouhaným sýrem a prolisovanou raj...

Zapečený špenát

Zapečený špenát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g dušeného špenátu, 1 vejce, 0,3 dcl smetany, špetka soli, špetka pepře, troška zeleninové natě

Dušený špenát osolíme, okořeníme, vmícháme polovinu zelené natě, zalijeme vejcem rozšlehaným se smetanou a zapečeme. Podáváme sypané druhou polovinou zelené natě.

Sladká kokosová kroketa s karamelovým přelivem a čokoládovou omáčkou s chilli

Sladká kokosová kroketa s karamelovým přelivem a čokoládovou omáčkou s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Sladká kokosová kroketa: 100 ml Salka slazeného, 100 ml vody , 250 g moučkového cukru , 125 g čerstvého českého másla (82%), 100 g strouhaného kokosu , 50 g strouhaného kokosu na obalování, 50 g loupaných mandlí, 1 jemně mletá sušená Chilli, Karamelový přeliv: 30 g cukru krupice, 30 ml vody, Čokoládová omáčka s chilli: 150 g hořké 70% čokolády, 100 ml 31% smetany, špetka soli, troška chilli

Do středně velké misky přidáme moučkový cukr a vmícháme máslo a salko. Potom přisypeme strouhaný kokos. Vše zpracujeme dohromady. Takto smíchanou hmotu dáme ztuhnout do ledničky (občas ji promícháme). Zcela vychlazenou směs tvarujeme v dlaních na ...

Malinový krém

Malinový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g bramborového škrobu, 100 g cukru krupice, 1,5 l malinové šťávy , 250 ml smetany, 2 žloutky

V malinové šťávě rozkvedláme bramborový škrob, žloutky i cukr a ve vodní lázni uvaříme krém. Do prochladlého krému zamícháme smetanu. Krém je vhodný k jemným moučníkům.

Špagetové muffiny

Špagetové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g anglické slaniny, 1 cibule, 200 g eidamu, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka pepře, špetka soli, 120 ml smetany, 300 g špaget, špetka tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 vejce, 20 g ztuženého pokrmového tuku

Špagety uvaříme, zchladíme, necháme okapat. Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme. Sýr nastrouháme a smícháme ho s těstovinami, smetanou, slaninou, cibulí, vejcem, osolíme, opepříme. Formičky vymažeme tukem, špagetovou směs vid...

Tvarohový nákyp s višněmi

Tvarohový nákyp s višněmi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 80 g másla, 120 g cukru krupice, 500 g sladkého jemného tvarohu, 150 g krupice, 1/2 balení prášku do pečiva, troška citronové kůry, 500 g višní, 50 g cukru moučka na višně, 1/4 l smetany

Žloutky utřeme s máslem a cukrem do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh, prášek smíchaný s krupicí, kůru a nakonec pevný sníh z bílků. Dáme do vymazané zapékací misky zvolna upéci (170-200°C). Pak nákyp zalijeme smetanou, ve kterém rozmícháme odpecko...

Chřestové vanilkové cappuccino s kokosovou šlehačkou

Chřestové vanilkové cappuccino s kokosovou šlehačkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g chřestu, ¼ vanilkového lusku, 300 ml smetany, 50 g vanilkového cukru, 1 limeta, Kokosová šlehačka: 1 kokosové mléko, 200 ml smetany, cukr moučka

Nakrájený chřest svaříme spolu s vanilkovým cukrem a vanilkovým luskem ve smetaně, dokud nebude chřest měkký. Tuto směs rozmixujeme dohladka, přidáme šťávu z limetky, dle chuti přicukrujeme a trošku vyšleháme. Dáme vychladnout do lednice. Z kokos...

stránka: