Sterilovaná rajčata

Jedná se o zcela dozrálé, zavařené plody lilkovité rostliny, která se pro tyto účely pěstuje ve slunných oblastech Španělska a Itálie. Protože se ihned po sklizni zpracovávají, zachovávají si velké množstvívi vitaminu C, dále vitaminy A a E, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, fosfor a stopové prvky - kobalt, nikl, zinek. Rajčata posilují imunitu, působí proti volným radikálům a preventivně proti rakovině. Nezralá, zelená místa však obsahují jed solanin (stejně jako u brambor), který způsobuje bolesti hlavy či nevolnost. Sterilovaná rajčata koupíte v obchodech celá nebo krájená, v konzervě i ve skle. Využijete je při přípravě pokrmů z italské a španělské kuchyně, do omáček k těstovinám, do polévek, zapékaných jídel, slaných koláčů, na pizzu apod. V zimním období jim dejte klidně přednost před čerstvými, neboť paradoxně obsahují více vitaminů než mnohá syrová, nabízená v supermarketu.

 

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář