Cizrnové lasagne
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
První polovina ingrediencí končící mletým pepřem je na kešu bešamel, zbylé ingredience na lasagne!
1. Kešu ořechy zalijeme 200 ml vody a necháme stát nejméně 3 hodiny.
2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme do růžova. Poté přidáme nahrubo nasekaný česnek a ještě chvíli restujeme. Zalijeme bílým vínem a minutku povaříme, až se alkohol odpaří. Směs přelijeme do mixéru, přidáme kešu i s vodou, lahůdkové droždí, sůl, granulovaný česnek, muškátový květ a 2 lžíce olivového oleje. Rozmixujeme na hladký krém a dle vlastní chuti dosolíme a opepříme.
3. Nyní na pánvi s rozehřátým olejem osmahneme cibuli s paprikou, nakrájené na centimetrové kostičky. Po 5 minutách přidáme nasekaný česnek a ještě chvíli restujeme. Zalijeme rajčaty a 200 ml vody, osolíme a 3 minuty povaříme. Mezitím scedíme cizrnu a v misce ji vidličkou rozmačkáme, některé kuličky můžeme ponechat celé. Cizrnu vmícháme do zeleninové směsi, přidáme provensálské bylinky a vše krátce prohřejeme.
4. Na dno zapékací nádoby (nejlépe o rozměrech 25 x 18 cm) vlijeme ⅓ bešamelu, na něj rozložíme 3 pláty lasagní a přelijeme zeleninovou směsí. Pokračujeme ve vrstvení lasagní, bešamelu a zeleninové směsi tak, aby vše zakončovaly lasagne přelité bešamelem. Těstoviny musejí být zcela zakryté, případně můžeme vypláchnout mixér troškou vody, kterou na lasagne také nalijeme.
5. Troubu předehřejeme na 165 °C. Připravené lasagne přikryjeme, vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Poté je odkryjeme a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Vypneme
troubu a lasagne necháme přibližně 15 minut dojít, drží pak lépe při sobě. Zakápneme olivovým olejem, posypeme nasekanou bazalkou a podáváme.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, k dostání na webu nakladatelství Smart Press!
Tip k receptu
Vrchní krustu vždy ještě posypu kešu parmazánem, který připravuji rozmixováním kešu oříšků, granulovaného česneku, lahůdkového droždí a soli.
Smart Press24. 09. 2019
Ingredience
- 1 cibule
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 100 g kešu ořechů
- 100 ml bílého vína
- extra panenský olivový olej
- 1 a ½ lžíce lahůdkového droždí
- extra panenský olivový olej
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžička granulovaného česneku
- ½ lžičky mletého muškátového květu
- 1 lžička provensálských bylin
- 1 vrchovatá lžička mořské soli
- mletý pepř
- mořská sůl
- hrst čerstvé bazalky
- 1 balíček lasagní
- 1 konzerva najemno nakrájených rajčat
- 1 plechovka sterilované cizrny
- 2 stroužky česneku
- 2 stroužky česneku