Rýže

Pěstovala se už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem v Asii a Africe. V Čechách se objevila až v 16. století. Rýže je travina - tráva a pěstují se dva hlavní druhy, rýže vodní a suchá. Je lehce stravitelná a dietní, vhodná pro diabetiky a osoby redukující svou hmotnost. Konzumace rýže vám může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu nebo kyseliny močové v krvi. Také je vhodná při průjmech a katarech žaludku. Rýže je přirozeně bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Existuje několik typů rýže a každý se v kuchyni používá na přípravu různých pokrmů a také se odlišně dlouho vaří.Obecně je se doporučuje propláchnuté zrna namočit na 20 minut do studené vody a tím dobu varu zkrátit. Koupit si můžete například jasmínovou, divokou, dlouhozrnnou, kulatou, instantní i další speciální nebo ochucené druhy. Hodí se jako příloha, vložka do polévek, na rizoto, sushi, sladké pudinky, nákypy a dezerty. Koupit si můžete i další výrobky z této plodiny, například mouku, těstoviny nebo papír a pomocí nich připravit další pokrmy včetně pečiva a moučníků.

 

Zdroj obrázku: petraurbankova.webnode.cz, www.shesimmers.com

 

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář