Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Rýže

Rýže

Přidat na Pinterest

Pěstovala se už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem v Asii a Africe. V Čechách se objevila až v 16. století. Rýže je travina - tráva a pěstují se dva hlavní druhy, rýže vodní a suchá. Je lehce stravitelná a dietní, vhodná pro diabetiky a osoby redukující svou hmotnost. Konzumace rýže vám může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu nebo kyseliny močové v krvi. Také je vhodná při průjmech a katarech žaludku. Rýže je přirozeně bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Existuje několik typů rýže a každý se v kuchyni používá na přípravu různých pokrmů a také se odlišně dlouho vaří.Obecně je se doporučuje propláchnuté zrna namočit na 20 minut do studené vody a tím dobu varu zkrátit. Koupit si můžete například jasmínovou, divokou, dlouhozrnnou, kulatou, instantní i další speciální nebo ochucené druhy. Hodí se jako příloha, vložka do polévek, na rizoto, sushi, sladké pudinky, nákypy a dezerty. Koupit si můžete i další výrobky z této plodiny, například mouku, těstoviny nebo papír a pomocí nich připravit další pokrmy včetně pečiva a moučníků.

 

Zdroj obrázku: petraurbankova.webnode.cz, www.shesimmers.com

 

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Vepřové plátky po znojemsku - klasika

Vepřové plátky po znojemsku - klasika

Plátky masa naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se nám nekroutily, osolíme a opepříme. Obalíme v mouce a ...

Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

Rýži si uvaříme den dopředu. K vychlazené rýži přidáme vejce a rozpuštěné ale studené máslo. Mrkev oloup...

Krémové rajčatové rizoto

Krémové rajčatové rizoto

Rajčata spolu s polovinou vývaru rozmixujeme dohladka. Zalijeme zbylým vývarem a vaříme na nízkém plameni. ...

Dietní kuřecí játra se zeleninou

Dietní kuřecí játra se zeleninou

Rýži uvaříme podle návodu. Játra zprudka osmažíme na olivovém oleji se sušenou bazalkou, poté podlijeme tro...

Rizoto s uzeným masem a zeleninou

Rizoto s uzeným masem a zeleninou

Maso z uvařených uzených žeber obereme a nakrájíme na drobno. Cibuli oloupeme, taktéž nakrájíme nadrobno a ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Rýže Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře