Čokoládové soufflé
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Příprava mističek: Polovinu másla (15g) necháme roztopit na mírném ohni. Roztopeným máslem a cukrem pokryjeme vnitřní část mističek. Přebytečný cukr vyklepeme.
Příprava směsi: Zbytek másla (15g) necháme roztopit v hrnci. Přidáme hladkou mouku a mícháme dokud nevytvoříme žlutou směs. Přidáme studené mléko a na mírném ohni mícháme do té doby, než vytvoříme jemně hustou směs.
Čokoládu rozlámeme ve větší misce. Přidáme teplou směs másla s moukou a pomocí metly mícháme dokud se čokoláda neroztopí. Potom si vezmeme dvě vajíčka a oddělíme žloutek od bílku. Jeden žloutek dáme do čokoládové směsi a ze dvou bílku vytvoříme hustý sníh, do kterého budeme přidávat postupně cukr krystal (40g) a špetku soli. Jakmile doděláme sníh, odebereme z něj 1/3 a pomocí metličky přidáme do čokoládové směsi (pořádně zamícháme). Poté opatrně vmícháme zbylý sníh (nejlépe pomocí silikonové stěrky popřípadě lžíce). Směs dáme do mističek téměř po okraj a dáme do předem rozehřáté trouby (200°C).
Doba pečení je přibližně 15-20 minut. Spodek má být „nedodělaný“, takže se nelekněte, že po 20 minutách bude špejle od směsi „špinavá“. Posypeme kakaem (nejlépe hořkým) a můžeme podávat.
Tip k receptu
Pokud vám soufflé bude připadat moc hořké, tak můžete posypat vršek moučkovým cukrem, namísto hořkého kakaa (popřípadě sladké kakao)
Lim09. 09. 2019