Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Francouzská - stránka 2

Ubublané ragú podle Dagmar Derré

Ubublané ragú podle Dagmar Derré

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,2 kg hovězí klížky, 3 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 kedlubny, 6 brambor, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 500 ml masového vývaru, 1 lžíce hladké mouky, špetka tymiánu, špetka rozmarýnu, 1 lžička libečku, trocha petrželové nati, 2 bobkové listy, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, sůl a pepř dle chuti

Maso omyjeme a osušíme. Povrch očistíme a nakrájíme do mísy na kostky jako na guláš. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Koření, kromě soli a ...

Pečené krůtí stehno na šalvěji marinované v medu a ragů z růžičkové kapusty

Pečené krůtí stehno na šalvěji marinované v medu a ragů z růžičkové kapusty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtího horního stehna bez kosti, sůl a pepř, 1 lžíce šalvěje, 4 lžíce včelího medu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 dcl bílého vína, 1 lžička Dijonské hořčice, 1 lžíce másla, 0,5 kg růžičkové kapusty, 100 g másla, 1/2 menší cibule, 2 dcl smetany, 2 g pepře bílého a soli dle chuti

Krůtí stehno osolíme a opepříme. Dáme do misky. Smícháme med, sojovou omáčku, bílé víno, a hořčici. Směsí potřeme maso a necháme marinovat. Marinované maso přendáme na pekáč polijeme zbytkem marinády a posypeme šalvějí. Pečeme za občastného polévá...

Old fashion čoko dort

Old fashion čoko dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 200 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody bikarbóny, 40 g kakaa, 175 g změklého másla, 2 vejce, 2 lžičky vanilkové esence, 150 ml zakysané smetany, Náplň a poleva: 75 g másla, 175 g hořké čokolády, 300 g cukru moučka, 1 lžíce medu, 125 g zakysané smetany, 1 lžička vanilkové esence

Všechny ingredience na těsto smícháme šlehačem a nalijeme do máslem vymazané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut. Vyjmeme a necháme úplně vychladnout. Mezitím co nám korpus chladne, nad vodní lázní rozpustíme máslo s čoko...

Quiche lorraine (Slaný koláč podle Mirky Slavíkové)

Quiche lorraine (Slaný koláč podle Mirky Slavíkové)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 90 g hladké mouky, 90 g celozrné mouky, špetka soli, voda dle potřeby, Náplň: 100 g anglické slaniny, 1 menší červená cibule, 100 g ementalu, 300-400 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř dle potřeby, špetka muškátového oříšku, 2 vejce

Ingredience na těsto, kromě vody, smícháme v míse a pořádně rukama propracujeme. Přilijeme trošinku vody, aby těsto bylo krásně hladké. Vodu přidáváme jen podle potřeby, aby se těsto nelepilo. Dáme do potravinové fólie a necháme v lednici asi 15...

Houbová paštika - terina

Houbová paštika - terina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých žampionů, 150 g čerstvých hřibů, 150 g uvařených kuřecích prsou, 1 větší cibule, 70 g uvařené rýže, 80 g uzené slaniny, 2 vejce, troška pepře a soli, špetka sušeného tymiánu, lístky čerstvého tymiánu a polníčku na ozdobu , 4 plátky anglické slaniny, 2 lžíce olivového oleje

Na mäsovom mlynčeku pomelieme 160g šampiňónov, hríby a vychladnuté kuracie prsia. Zvyšnú časť šampiňónov pokrájame na plátky, ktoré orestujeme v panvici na oleji. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji spolu s nakrájanou slaninkou.Po vychladn...

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700-900 g brambor, 1 pórek, sůl a pepř dle chuti

Brambory oloupáme a nakrájíme na kostky, dáme do hrnce. Pórek rozkrojíme podélně na polovinu a pořádně jej omyjeme. Nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborům. Do hrnce přilijeme asi 1,5 litru studené vody. Brambory i pórek by měli být asi 1cm pod...

Exkluzivní jablkový koláč

Exkluzivní jablkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 žloutek, 100 g másla pokojové teploty, 3 lžíce studené vody, Náplň: 5 jablek, 50 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 5 lžíc meruňkové marmelády

Těsto si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience a rukou vypracujeme na hladké těsto. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici uležet 30 minut. Mezitím co se nám chladí těsto, si oloupeme jablka a...

Hruškový koláč francouzské mámy podle Apetitu

Hruškový koláč francouzské mámy podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g másla, 70 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka mořské soli, 2 vejce, 150 g cukru krupice, 2 velké hrušky

Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme mouku s kypřícím práškem, špetku soli a nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Formu vyložíme pečícím papírem. Hrušky oloupeme, rozkrájíme na osminy a rovnoměrně je rozložíme na dno vyložené formy. Na hrušk...

Kuřecí ragů s hříbky a pečenými brambory

Kuřecí ragů s hříbky a pečenými brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,9 kg kuřecích prsou, 0,5 kg hřibů, 250 ml smetany, 200 ml zakysané smetany, 100 g másla, 200 ml drůbežího vývaru, asi 2 lžíce Solamylu, 50 ml oleje, 1 kg malých brambor, 100 g papriky (kapie), 100 g pórku, 100 ml Sherry, 3 dkg soli, 1 lžíce kmínu drceného, 3 špetky pepře, hrst ploché petrželové natě

Brambory dobře omyjeme a zlehka povaříme dopoloměka. Rozkrájíme na čtvrtky a vložíme na vymaštěný plech, osolíme, okmínujeme přidáme na drobné kousky nakrájenou kapii a pórek. Asi 10 minut grilujeme na 250°C. Na závěr posypeme nahrubo rozsekanou p...

Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g třtinového cukru, 7 větších švestek, odpeckovaných a rozpůlených, 225 g změklého másla, 100 g cukru krupice, 1 lžička vanilkové esence, 3 vejce, 260 g hladké mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 3/4 lžičky sody bikarbóny, 1 lžička skořice, 40 g mandlových lupínků, 2 lžíce mléka

Rozdělávací koláčovou formu rozdělíme a dno vyložíme pečícím papírem. Formu složíme a okraje potřeme máslem, nebo vymažeme olejem. Dno formy posypeme jednou lžíci třtinového cukru a na cukr naskládáme rozpůlené švestky rozkrojenou částí dolů. ...

Cuketový koláč z listového těsta

Cuketový koláč z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 menší cukety, 1 balení listového těsta (400g), 2 stroužky česneku, 4 lžíce mascarpone, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř dle chuti

Troubu rozehřejeme na 200°C. Těsto si rozválíme na čtverec, nebo jestli máme již rozválené, tak si jej rozložíme i s pečícím papírem a vložíme na plech. Cukety oloupeme a nakrájíme na kolečka a česnek na plátky, namočíme do olivového oleje a osolí...

Rolky z lilků

Rolky z lilků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lilky, 3 snítky petrželky, 3 snítky oregana, 8 lžíc olivového oleje, 1 stroužek česneku, 3 lžíce bílého vinného octa, sůl a pepř dle chuti, 8 cherry rajčátek, 200 g riccoty, 2 lžíce bylinek dle naší chuti (např. oregano, bazalka, petrželka), 2 jarní cibulky, špetka soli

Lilek si omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, přibližně 3mm. Na grilovací pánvi jej opečeme z obou stran. Do mísy nalijeme olej, ocet, přidáme česnek a nasekanou petrželku s oreganem, sůl a pepř. Promícháme a osmažený lilek v této zálivce obalíme ...

Rillons z domácí pekárny

Rillons z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g prorostlého bůčku, sůl, pepř, sklenka bílého vína, 1/2 bobkového listu, 2 kuličky nového koření, 1 snítka tymiánu

Bůček nakrájíme na kostky (2 - 3 cm), osolíme, opepříme , důkladně promícháme a zalijeme vínem. Necháme přes noc uležet v chladu. Druhý den maso i s vinným nálevem přendáme do pekárny a zapneme program Pečení. Po ukončení programu ho zapneme ješ...

Madeleines au beurre (Madlenky)

Madeleines au beurre (Madlenky)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 100 g cukr krystal (může být i krupice) , špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 100 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 100 g másla + trocha na vymazání formiček, 1 lžička růžové vody (může být i pomerančová), 2 lžíce polohrubé mouky

V míse smícháme vejce, cukr, sůl a citronovou kůru a vyšleháme do pěny. Poté k těstu prosejeme mouku a prášek do pečiva. Vymícháme do sladké pěny. Těsto necháme chvíli odpočinout a rozpustíme si 100g másla. Máslo necháme trochu vychladnout a poté ...

Tarte aux poires a la Michele (Hruškový koláč podle Michele)

Tarte aux poires a la Michele (Hruškový koláč podle Michele)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení křehkého těsta, 2-3 hrušky, 200 ml smetany ke šlehání, 2-3 lžíce cukru moučka, 3 lžíce mletých mandlí, 3 vejce, 1 lžíce rumu

Nejdříve si nachystáme hrušky, které oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Nakrájenou hrušku uvaříme a necháme okapat a vychladnout. Mezitím co nám chladnou hrušky, si vymažeme koláčovou formu máslem a křehkým těstem tuto formu vyložíme. Zmáčkneme ok...

Fondant au chocolat (Čokoládový fondant)

Fondant au chocolat (Čokoládový fondant)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hořké čokolády, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 2 vejce

Z trouby vyndáme rošt a předehřejeme ji na 200°C. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem. Odstavíme z ohně a vmícháme cukr, vejce a po částech prosejeme hladkou mouku. Promícháme a nalijeme do formiček na muffiny, které jsme si dopředu...

Ovocno-žloutkové tartaletky

Ovocno-žloutkové tartaletky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru moučka, 2 sáčky vanilkového cukru, 6 žloutků, 300 g hladké mouky, 150 g másla, 250 g tvarohu, ovoce dle vlastní chuti, 1/2 balení mandlových lupínků

Ze všeho nejdříve si připravíme těsto. Z másla, mouky, 2 žloutků, 100 g cukru moučka a vanilkového cukru vypracujeme rukama hladké vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 30 minut do lednice. Mezitím co se nám chladí těsto...

Tarte amandine aux poires (Mandlový koláč s hruškami)

Tarte amandine aux poires (Mandlový koláč s hruškami)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení křehkého těsta, 100 g másla nebo Hery, 100 g cukru moučka, 1 plechovka hruškového kompotu, 100 g hořké čokolády, 100 g mletých mandlí, 2 vejce

Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme moukou. Křehké těsto si na formu rozprostřeme a navlhčenýma rukama jej zatlačíme do formy. Ve vodní lázni si rozpustíme na kousky nalámanou čokoládu a odstavíme. Necháme ji mírně vychladit, aby byla vlažná. ...

Kuřecí nudličky s estragonem

Kuřecí nudličky s estragonem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, sůl, pepř, 80 g anglické slaniny, hrstka čerstvého estragonu, 4 lžíce bílého vína, 200 ml sladké smetany, olej

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Na rozehřátém oleji maso restujeme, po chvíli přihodíme nudličky slaninky a opékáme, až je maso měkké. Měkké maso zastříkneme vínem, přidáme nasekaný čerstvý estragon a podl...

Telecí maso se špenátem

Telecí maso se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 tenké plátky telecích řízků, 500 g listového zmrazeného špenátu, 1 dcl smetany, 50 g zakysané smetany, 1 cibule, 40 g másla, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 citrón, špetka muškátového oříšku, špetka soli, špetka pepře

Na pánvi rozehřejeme olej a lehce naklepané, osolené a opepřené telecí řízky na ní zprudka opečeme. Řízky vyjmeme a osolíme. Na další pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme špenátové listy, krátce j...

Crème brûlée - francouzská klasika

Crème brûlée - francouzská klasika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

250 ml 35% smetany, 90 ml mléka, 3 lžíce cukru krystal (jemně drceného), 1/2 tobolky vanilky, 3 žloutky, 1 bílek, 4 lžíce hnědého cukru, pár kapek koňaku (nemusí být)

Troubu si předehřejeme na 250°C. V hrnečku si smícháme mléko se smetanou a 2 lžícemi cukru krystal a rozříznutou vanilku (nejlépe čerstvou). Vše přivedeme za stálého míchání k varu. Mezitím si smícháme 2 zbývající lžíce krystalu, žloutky a bílky. ...

Smetanové brambory

Smetanové brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 8 větších varných brambor, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce másla na vymazání, 100 g parmazánu na posypání, špetka soli a pepře

Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a na něm necháme cibuli zesklovatět. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Přidáme je do kastrolu. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a dobře prom...

Masové koule s rajčatovou salsou

Masové koule s rajčatovou salsou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky toastového chleba, 150 ml červeného vína, 500 g hovězího mletého masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, špetka mletého hřebíčku, olej na vymazání, špetka soli a pepře, Omáčka: 500 ml rajčatového pyré, 1 stroužek česneku, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce vinného octa, 3 bobkové listy, špetka soli a pepře

Troubu rozehřejte na 180°C. Chleba nakrájejte na menší kostky, nasypte do mísy, zalijte vínem a nechte 5 minut nasáknout. Chleba vymačkejte (víno potom použijete do omáčky) a smíchejte je s mletým masem, nastrouhanou cibuli, prolisovaným česnekem,...

Zapékaná šunka z Provence

Zapékaná šunka z Provence

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g šunky nakrájené na plátky, 1 cibule, 4 kuličky jalovce, sůl, 5 kuliček pepře, lžíce octa, lžíce másla, lžíce hladké mouky, 4 lžíce bílého vína, 100 ml smetany, lžička provensálského koření

Do kastrůlku dáme vařit hrneček vody, přidáme do ní cibuli nakrájenou nadrobno, rozdrcené kuličky jalovce, sůl, pepř a ocet. Necháme asi 10 minut povařit. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji přecezeným cibulovým vývarem, přidáme ...

Bagety

Bagety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

220 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru, 25 g droždí, 80 g tatarské omáčky, 430 g hladké mouky, 60 g polohrubé mouky, 1.5 lžičky soli

Zaděláme těsto, necháme vykynout a tvarujeme bagety (8-10 malých nebo 4 větší). Do trouby vložíme hrneček s vodou, ta se bude při pečení pomalu odpařovat a bagety nebudou vysušené. Pomažeme studenou vodou a dáme péct do trouby na 210 °C na 15 minut.

stránka: