Exkluzivní jablkový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Těsto si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience a rukou vypracujeme na hladké těsto. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici uležet 30 minut.
Mezitím co se nám chladí těsto, si oloupeme jablka a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na plátky. Nemusí být úplně tenké. Jablka necháme stranou.
Koláčovou formu vymažeme máslem a taky dáme na chvíli stranou. Z chladničky vytáhneme těsto a necháme trochu povolit. Poté vyválíme na plát, který přeneseme do vymazané koláčové formy. Pokud ji máme z vlnitými okraji, těsto na okraje přitlačíme. Na těsto naklademe po kruhu jablka, nejlépe v jednom směru a klidně ve dvou vrstvách, koláči to nijak neuškodí.
Troubu si rozehřejeme na 200°C. Koláč ještě posypeme třtinovým cukrem a poházíme kousky másla, které jsme měli na náplň. Dáme péct na 45 minut. Na posledních 5 minut přepneme troubu na gril a hlídáme. Koláč se může rychle připálit.
Poté jej vyjmeme a necháme ještě 5 minut ve formě dojít. Mezitím si v malém kastrůlku rozpustíme marmeládu, kterou koláč následně potřeme. Podáváme nejlépe vlažný.
Tip k receptu
Labužníci si můžou k marmeládě přidat i calvados nebo jinou aromatickou lihovinu, zahřát a poté s marmeládou potírat. Pro děti jej ale vynecháme.
Sonia00506. 10. 2011