Quiche lorraine (Slaný koláč podle Mirky Slavíkové)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ingredience na těsto, kromě vody, smícháme v míse a pořádně rukama propracujeme. Přilijeme trošinku vody, aby těsto bylo krásně hladké. Vodu přidáváme jen podle potřeby, aby se těsto nelepilo.
Dáme do potravinové fólie a necháme v lednici asi 15 minut uležet.
Mezitím si anglickou slaninu a červenou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na pánvi. Necháme mírně vychladnout a slijeme tuk.
Těsto si vyndáme z lednice a rozválíme si jej na velký plát, kterým vyložíme koláčovou formu, kterou jsme si předtím vymazali.
Na těsto ve formě rozprostřeme anglickou slaninu s cibulí a posypeme nastrouhaným sýrem.
V míse si rozšleháme vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a smetanu. Touto směsí přelijeme koláč a dáme do trouby na 180°C péct asi na 30 minut.
Tip k receptu
Jako náplň můžeme zvolit cokoliv, jarní cibulku, hermelín, nebo pouze zeleninu.
Sonia00526. 10. 2011