Ovocno-žloutkové tartaletky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ze všeho nejdříve si připravíme těsto. Z másla, mouky, 2 žloutků, 100 g cukru moučka a vanilkového cukru vypracujeme rukama hladké vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 30 minut do lednice.
Mezitím co se nám chladí těsto, nachystáme si formičky na tartaletky, nebo na košíčky a vymažeme je tukem.
Vychladlé těsto vyválíme na asi půl centimetrový plát a pomocí malého kulatého talířku vykrojíme kolečka. (Vykrajujeme o něco větší kolečka než máme formičky) Vykrojené kolečka vložíme do formiček a zatlačíme do okrajů, vytvoříme z těsta košíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut.
Košíčky necháme mírně vychladnout a ještě vlažné z formiček vyklopíme.
Nakonec si připravíme krém. Ve vodní lázní vyšleháme elektrickým šlehačem zbylé žloutky, vanilkový cukr, 100 g cukru moučka do husté pěny. Poté odstavíme a zašleháme tvaroh. Necháme vychladnout. Krémem naplníme cukrářský sáček a nastříkáme do košíčků.
Připravené, omyté a na jemno nakrájené ovoce klademe na krém, zdobíme dle fantazie. Zasypeme opraženými mandlovými lupínkami. Podáváme vychlazené.
Tip k receptu
Ovoce na tartaletkách můžeme přelít želatinou a poté dát vychladit.
Sonia00501. 07. 2011