Madeleines au beurre (Madlenky)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V míse smícháme vejce, cukr, sůl a citronovou kůru a vyšleháme do pěny. Poté k těstu prosejeme mouku a prášek do pečiva. Vymícháme do sladké pěny. Těsto necháme chvíli odpočinout a rozpustíme si 100g másla. Máslo necháme trochu vychladnout a poté zapracujeme do těsta, které bude hutné. Do hutného těsta přilijeme ještě lžičku růžové vody a pečlivě, ale zlehka zamícháme.
Těsto vložíme do lednice a necháme dvě hodiny vychladnout.
Mezitím co se nám těsto chladí, připravíme si formičky. Používáme "medvědí tlapky" nebo kdo má, formu na madlenky. Formičky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Studené těsto vtlačujeme lžící do formiček. Na jednu formičku, jednu lžíci těsta.
Troubu si předehřejeme na 200°C a pečeme 5 minut, po pěti minutách zmírníme troubu na 150°C a dopékáme ještě 5 minut. Musí se hlídat, aby se nepřipálili. Déle než 10 minut se nepečou. Po upečení rozložíme na mřížku a po vychladnutí pocukrujeme.
Tip k receptu
Do těsta můžeme přidat i trochu vanilkového extraktu.
Sonia00502. 08. 2011