Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene G

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Galgán

Galgán

Sušený galgán má mnohem výraznější chuť než čerstvý. V indonésko-thajské kuchyni je velice hojně přidáván téměř do každého jídla. Hodí se do pokrmů obsahujících plody moře nebo drůbeží maso a do polévek.Vyrábí se z něj také ochucující pasta spolu s česnekem, cibulí, chilli a zázvorem. V evropské kuchyni se kořen galgánu používá do játrovek nebo perníků a ještě častěji do likérů.

Gallia

Gallia

Cukrový meloun, patří mezi tzv. síťované melouny, pro které je charakteristickým znakem slupka pokrytá drsnou sítí. Jedná se o oválný meloun, jeho barva se pohybuje od žluté až po zelenou. Původem je z Izraele. Po rozkrojení se objeví žlutozelená ...

Galliano

Galliano

Galiano a vanilkovou chuť kvuli čtyřiceti především alpských bylin, plodů, koření a květů (mj. fenykl, hvězdicový anýz a vanilka) A má veliký opsah cukru.

Garam masala

Garam masala

Garam masála je v indické kuchyni stejně důležitá jako kari směsi. Její základ tvoří černý pepř, křížový kmín, muškát, hřebíček, skořice, koriandr a bobkový list. Jsou možné i jiné kombinace, které dají vzniknout jemnějšímu odstínu chuti (s kardamomem) nebo ostřejší masale (s chilli, fenyklem, sezamem a ajowanem). Typickým je pro garam masalu použití v bramborových knedlíčcích. Lze ji ale libovolně přidat do jakéhokoli tepelně upraveného jídla.

Garnát

Garnát

Mořský korýš. Vzhledově drobný živočich, ve většině případů se prodává vařený. Maso musíme nejdříve vyloupat z ulity (oddělíme krunýř od ulity jedním trhnutím, kdy jednou rukou uchopíme ulitu, druhou ocas a škubneme). Maso konzumujeme dušené, nebo...

Gin

Gin

Alkoholický nápoj, původem z Nizozemska. Poprvé byl vyroben již roku 1650 pro jiné využití, než jak jej známe dnes. Původně se měl užívat při potížích s ledvinami, díky svému složení z obilného destilátu a jalovcového oleje, měl močopudné účinky. ...

Glukopur

Glukopur

Glukopur je téměř 100% glukóza. Hruznový cukr je nejrozšířenější monosacharid, vyskytuje se v mnoha plodech. Lze ho podávat k celkovému posílení organizmu, zejména v podobě nápoje - rozpuštěný ve vodě, mléku, čaji. Obsahuje 0g tuku a 0g bílkovin (...

Glutaman sodný

Glutaman sodný

Bílý krystalický prášek. V potravinářském průmyslu našla tato látka bez aroma široké využití. Přidává se do mnoha směsí pro zlepšení intenzity chuti. Vysoký obsah této látky nalezneme v sójových omáčkách, kořeních do polévky, instantních polévkách...

Gnocchi

Gnocchi

Výrobek z bramborového těsta, česky nok. Vyrábí se z těsta, které obsahuje kukuřičnou nebo pšeničnou mouku, brambory, vejce. Můžeme přidat i další přísady, které ovlivní chuť noku (špenát). Z těsta vytvarujeme jednotlivé noky, vaříme je ve vroucí ...

Goji

Goji

Goji jsou plody Kustovnice čínské, víceletého vyššího keře, který roste v podhůří Himalájí.  V tradiční čínské medicíně jsou považovány za "elixír mládí". Svým obsahem cenných látek patří k nejvíce zdraví prospěšných potravin na zemi. Jedná se o o...

Gorgonzola

Gorgonzola

Plísňový sýr, původem z Itálie. Název je odvozen od místa vzniku, města Gorgonzoly. Jeho barva se podle zralosti pohybuje od světle po sytě žlutou s modrými žilkami plísně. Vyrábí se z plnotučného kravského mléka, plíseň, která dříve v přirozených...

Gouda

Gouda

Tvrdý sýr původem z Nizozemí vyráběný z plnotučného kravského mléka. Jeho barva je nažloutlá, konzistence tvrdá s vnitřními póry. Má poměrně vysoký obsah tuku (48%), jeho těsto je tedy krémovitější.  Kůra je žlutá, balená do voskového obalu. Chuťo...

Grana padano

Grana padano

Sýr pocházející ze Severní Itálie, Grana je označení pro velmi tvrdé sýry se zrnitou strukurou těsta. Grana Padano se vyrábí ve 27 provinciích Itálie, hlavně v oblasti Pádu. Bochník sýra se pohybuje o hmotnosti až 40kg, jeho kůra je zlatavá a tenk...

Granátové jablko

Granátové jablko

Plod keře Punica Granatum, název je odvozen od latinského slova granum - zrno. Rostou v oblastech kolem Středozemního moře, v Africe, Iránu, Indii, Pákistánu nebo Izraeli. Dobře snáší sucho a také se dají pěstovat ze semínek. Každý plod obsah...

Granko

Granko

Kakaový prášek, to je označení pro prášek získaný z plodů kakaovníku. Původem z Jižní Ameriky. Samotný prášek má velice výraznou hořkou chuť, obsahuje 23% tuku a 5% cukru, proto je nutné prášek doslazovat a také kofein a ostatní látky, které působ...

Grapefruitový džus

Grapefruitový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých citrusových plodů. Velikostně se řadí mezi střední velikosti plodů, kulatého tvaru, slupka žluté barvy. Dužina je charakteristická svou hořkou chutí. Jadérka obsahují množství látek prospěšných pro náš organismus...

Grenadina

Grenadina

Nealkoholický nápoj, vyrábí se ze šťávy granátového jablka, což je ovoce, původem ze Středozemí. Velice aromatické plody, velikostně menší, červené barvy. Po rozkrojení uvidíme silnější tvrdou slupku a šest i více přepážek, které tvoří taková pouz...

Grepfruit

Grepfruit

Citrusové ovoce původem z amerického kontinentu. Do Evropy se dostalo v polovině 17. století. Přestože je grepfruit  hořký, botanické jméno stromu je ,,citroník rajský", dorůstá do výšky až 15 metrů a je stálozeleným stromem/keřem. Plod, tedy grep...

Grilovací klobása

Grilovací klobása

Uzenina z mletého masa. Do mleté směsi masa se přidává sůl, pepř a kmín. Hmota je natlačena do střívek (většinou skopových). Celkový vzhled je tuhý a pevnější než třeba u normálních párků. Barva grilovacích klobás je netradičně bílá, to proto, že ...

Grilovací koření

Grilovací koření

Tato kořenící směs je v kuchyni velmi oblíbená. Dotvoří nám totiž celkovou chuť připravovaného pokrmu a její využití je široké. Rozlišujeme ostré grilovací koření – ve směsi je obsažen kardamon, hřebíček, skořice, muškátový květ, kmín, muškátový oříšek, pepř a hlavně pak pálivá červená paprika, česnek a jemné grilovací koření – neobsahuje téměř žádný pepř a parika je nahrazena sladkou. Jeho barva se pohybuje od světle hnědé až po červenou, záleží, od jakého výrobce si směs zakoupíme. Použití se meze nekladou, přidáváme ho k pečenému masu, do mletého masa, do marinád na grilované maso.

Griotka

Griotka

Alkoholický nápoj, likér. Při výrobě dochucen ovocem, bylinkami nebo kořením. Lihovina s obsahem višňové šťávy, většího množství cukru. Barva červená. Při výrobním procesu se přidává např. mandlové aroma, které podtrhne a zvýrazní chuť. Obsah alko...

Gruyère

Gruyère

Sýr, původem ze Švýcarska. Poznáme jej podle světle hnědé kůrky, která lemuje slámově žlutý vnitřek sýra. Jedná se o středně měkký sýr. Povrch je zvrásněný a po rozkrojení můžeme místy vidět malé otvory, které vznikají při zrání. Doba zrání se poh...

Gulášová kostka

Gulášová kostka

Je určená k přípravě pokrmů s gulášovou příchutí, dominuje zde paprika a cibule. Skládá se ze směsi koření (mletá paprika, mletý pepř, kmín), sušeného česneku, sušené cibule, škrobu, chuťových látek, aromat a barviv. Zvýrazní chuť polévek či omáček.

Gulášové koření

Gulášové koření

Směs koření určená především k přípravě masitých jídel, gulášů (vepřových, hovězích, zvěřinových, ale také bramborových, houbových, atd.), dušených mas, polévek, omáček.

Gumoví medvídci

Gumoví medvídci

První medvídci přišli na svět v roce 1922 ve firmě Haribo v německém Bonnu. Velmi brzy se stali populárními a dobyli svět a začali být hojně napodobováni jinými výrobci. Želatinové bonbóny obsahují aminokyseliny potřebné pro syntézu kolagenu. Údaj...