Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Ovoce

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ananas

Ananas

Tropické ovoce, plod ananasovníku chocholatého obsahující 86% vody, 13% sacharidů, 0,5% vlákniny, 0,3% bílkovin a 0,1% tuků. Energetická hodnota je asi 200kJ/100g syrové dužniny. Ananas je nejen velkým zdrojem vitamínů A, B1, B2, C, betakarotenu a...

Angrešt

Angrešt

Dužnaté bobule s barvou od bělavé přes žlutou, zelenou, červenou až světle hnědou se běžně pěstují v našich klimatických podmínkách. Pro jejich jemně nakyslou chuť se angrešt v kuchyni využívá hlavně při výrobě pečených i nepečených moučníků. Zpra...

Aronie

Aronie

Aronie, nazývaná také černý jeřáb, je nízký keř či strom. Plody jsou malé černé kuličky, které dozrávají na konci léta a sklízí se začátkem podzimu. Aronie obsahuje řadu cenných látek, například rutin, který zpevňuje cévy, působí na vysoký krevní ...

Avokádo

Avokádo

Původ tohoto exotického ovoce nalezneme v oblasti Střední Ameriky. Dnes se ale pěstuje i v Evropě, hlavně Řecku a Španělsku. Pro konzumaci je avokádu dobré vyjmout pecku a pak pokapat dužninu citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své vzácn...

Banán

Banán

Pochází z Jižní Asie, ale pěstuje se například v Africe, Americe, na Kanárských ostrovech nebo v Oceánii a vyváží se do celého světa. Známo je až na 100 odrůd tohoto ovoce. Banánové trsy se sklízí zcela zelené, balí se do igelitů a do krabic. Zele...

Blumy

Blumy

Sladké a šťavnaté plody ovocné dřeviny, jejichž dužina je přirostlá k pecce. Blumy jsou výborné čerstvé k okamžité konzumaci nebo velmi osvěžující mohou být v letním ovocném salátu. jsou ale také vhodné ke kompotování nebo k přípravě marmelád či ...

Borůvky

Borůvky

Malé modrofialové plody z divoké přírody patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Malé keříky Brusnice borůvky jsou v našich klimatických podmínkách velmi rozšířené. Nejenže výborně chutnají, ale jsou také velkým zdrojem vitaminu C, betakarotenu, mine...

Broskev

Broskev

Peckovice pocházející původně z Číny je plodem Broskvoně obecné. Toto ovoce obsahuje velké procento vody (až 85%) a je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, mezi kterými můžeme citovat provitamin A, vitamin C nebo B3 a ze stopových prvků vápník, že...

Brusinky

Brusinky

Plody nízkého keříku Brusinky obecné, řadíme je mezi drobné ovoce společně s borůvkami. Roste na chladnějších místech Evropy, Asie. U nás se jim přezdívá červené borůvky (to pro jejich výrazně červenou barvu a typický tvar plodů), ale chuťově jsou...

Citrón

Citrón

Plod citroníku, pochází ze subtropů. Plod vejčitého tvaru, barva může přecházet od světle zelené až po sytě žlutou. Obsahuje velké množství kyseliny citrónové, vitaminu C (antioxidant) a vody. V létě osvěží jako součást vychlazeného nápoje, v kuch...

Cukrový meloun

Cukrový meloun

Exotické ovoce. Má sytě žlutou barvu, povrch je zbrázděn ne moc hlubokými rýhami. Velikostně je menší než běžný meloun. Běžně k dostání v našich supermarketech, v poslední době velice oblíbená plodina pro svou sladkou chuť. Po rozkrojení musíme vy...

černý rybíz

černý rybíz

Jedná se o běžně pěstované ovoce na českých zahradách. Je bohatým zdrojem vitamínu C. Černý rybíz se řadí mezi rostlinné antioxidanty a slouží proti nachlazení a kašli. Hodí se k přímé konzumaci, přípravě marmelád, ovocných sirupů, jako přísada do...

červený rybíz

červený rybíz

Běžně pěstované ovoce na českých zahradách. Je zdravý, obsahuje hodně vitamínů, hlavně v syrové podobě, chuti je spíš kyselé. Hodí se k přímé konzumaci, přípravě džemů, marmelád, ovocných sirupů, vína, likérů. Má všestranné využití, bohužel jeho z...

Datle

Datle

Plody palmy datlové, původ Afrika, Asie. Barva tmavě červená, usušené mají až tmavě fialovou barvu. Šťavnaté plody s vysokým obsahem rychlého cukru. Díky tomu jsou nebezpečnou pochoutkou při dietách. Jsou ale vhodnou náhražkou sladkostí pro děti. ...

Fík

Fík

Fíkovník je prastará rostlina, patřící do čeledi morušovitých. Pěstovala se v Egyptě, na Krétě nebo v Řecku a dnes se k nám dováží převážně z Turecka. Plody mohou mít různou barvu, od zelené, růžové, žluté, fialové až po purpurovou nebo hnědou a d...

Gallia

Gallia

Cukrový meloun, patří mezi tzv. síťované melouny, pro které je charakteristickým znakem slupka pokrytá drsnou sítí. Jedná se o oválný meloun, jeho barva se pohybuje od žluté až po zelenou. Původem je z Izraele. Po rozkrojení se objeví žlutozelená ...

Granátové jablko

Granátové jablko

Plod keře Punica Granatum, název je odvozen od latinského slova granum - zrno. Rostou v oblastech kolem Středozemního moře, v Africe, Iránu, Indii, Pákistánu nebo Izraeli. Dobře snáší sucho a také se dají pěstovat ze semínek. Každý plod obsah...

Grepfruit

Grepfruit

Citrusové ovoce původem z amerického kontinentu. Do Evropy se dostalo v polovině 17. století. Přestože je grepfruit  hořký, botanické jméno stromu je ,,citroník rajský", dorůstá do výšky až 15 metrů a je stálozeleným stromem/keřem. Plod, tedy grep...

Hroznové víno

Hroznové víno

Plody révy vinné. Jejich sezóna u nás je podzim, dostupné jsou ale po celý rok a to v mnoha odrůdách. Bobule jsou sladké, kyselejší i trpké chuti, zelenkavé, růžové, modré i fialkové, s jadýrky nebo bez. Sklízí se a zpracovávají na víno nebo sušen...

Hruška

Hruška

Ovoce, plod hrušně, původem z Asie. Barva se pohybuje od žlutých přes zelené až k načervenalým plodům. Chuť je velmi sladká, ale opět se liší podle typu, stejně jako tvrdost slupky. Rozlišujeme podzimní, zimní (vydrží déle uskladněné) a letní druh...

Chlebovník

Chlebovník

Označení pro ovocný strom i plody, původem z Indického a Tichého oceánu. Všechny části stromu obsahují latex. Plody jsou velikostně, tvarově i povrchově podobné grapefruitům. Překvapí nás možnosti přípravy plodů. Ty se dají opékat, smažit, vařit i...

Jablko

Jablko

Ovoce, plod jabloně. Nejběžněji využívané ovoce. Obsahuje velké množství vitaminu C a látky, které napomáhají lidskému organismu snižovat riziko rakoviny. Barva (od žluté, zelené až po tmavě červenou) a tvrdost slupky se odlišuje podle typu odrůdy...

Jahody

Jahody

Bobuloviny patřící do čeledi řůžovitých. Jsou prvním sezonním ovocem v našich podmínkách. Ovoce je typické svou vůní i chutí, obsahuje řadu vitamínů a minerálů jako je vitamin C, vitamin B, betakaroten, železo, mangan, kafrový olej a kyselinu ella...

Josta

Josta

Jedná se o je křížence černého rybízu a angreštu. Zvláštní chuť bobulí připomíná rybíz i angrešt, někdy i jiné druhy ovoce (např. kiwi nebo borůvky). Stejně jako černý rybíz a angrešt mají plody vysoký obsah vitamínu C a hodí se ke kuchyňskému zpr...

Kaki

Kaki

Jiným označením Tomel japonský. Oranžový lesklý plod, velikostně se dá přirovnat jablku, tvarově pak rajčeti. Někdy se jeho barva může zdát až červená. Dužina je velmi měkká, proto je možné jej vyjídat lžičkou stejně jako kiwi. Slupku loupeme, ta ...

stránka: