Brusinky
Plody nízkého keříku Brusinky obecné, řadíme je mezi drobné ovoce společně s borůvkami. Roste na chladnějších místech Evropy, Asie. U nás se jim přezdívá červené borůvky (to pro jejich výrazně červenou barvu a typický tvar plodů), ale chuťově jsou si tyto plody vzdálené. Brusinky se vyznačují trpkou chutí, což je způsobeno velkým obsahem vitaminu C. Další látky, které v plodech nalezneme, jako jsou flavonoidy, třísloviny, draslík, hořík nebo vápník, pozitivně působí na náš organismus. Pomáhají při zánětech močových cest, žlučníku nebo při průjmech. Vhodné jsou pro diabetiky, pomáhají při léčbě oparů a mohou pomoci i se zubním kazem. Brusinky konzumujeme většinou v kompotované podobě, jsou nepostradatelnou součástí brusinkové omáčky, která neodmyslitelně patří ke zvěřině. Oblíbené jsou i sušené, které se hodí do moučníků typu biskupský chlebíček, do jogurtu nebo jako samotný pamlsek. Koupit lze i brusinky mražené, které nejlépe využijete do koláčů, pohárů a podobných dezertů nebo ve formě šťávy, džemu či likéru.