Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Brusinky

Brusinky

Přidat na Pinterest

Plody nízkého keříku Brusinky obecné, řadíme je mezi drobné ovoce společně s borůvkami. Roste na chladnějších místech Evropy, Asie. U nás se jim přezdívá červené borůvky (to pro jejich výrazně červenou barvu a typický tvar plodů), ale chuťově jsou si tyto plody vzdálené. Brusinky se vyznačují trpkou chutí, což je způsobeno velkým obsahem vitaminu C. Další látky, které v plodech nalezneme, jako jsou flavonoidy, třísloviny, draslík, hořík nebo vápník, pozitivně působí na náš organismus. Pomáhají při zánětech močových cest, žlučníku nebo při průjmech. Vhodné jsou pro diabetiky, pomáhají při léčbě oparů a mohou pomoci i se zubním kazem. Brusinky konzumujeme většinou v kompotované podobě, jsou nepostradatelnou součástí brusinkové omáčky, která neodmyslitelně patří ke zvěřině. Oblíbené jsou i sušené, které se hodí do moučníků typu biskupský chlebíček, do jogurtu nebo jako samotný pamlsek. Koupit lze i brusinky mražené, které nejlépe využijete do koláčů, pohárů a podobných dezertů nebo ve formě šťávy, džemu či likéru.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem

Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem

Připravíme si pesto – ořechy nasekáme nahrubo, dáme do mixéru, přidáme bazalkové listy, sůl a 100 ml olivov...

Domácí brusinkové čatní

Domácí brusinkové čatní

Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Přidáme brusinky. Cibuli a česnek nakrájíme na je...

Kokosová bábovka s brusinkami

Kokosová bábovka s brusinkami

V suché teflonové pánvi mícháme na malém kokos s polovinou cukru tak dlouho, dokud nemá barvu jako strouhan...

Brusinkový kompot

Brusinkový kompot

Umyté brusinky dáme do mísy, zasypeme cukrem a promícháme. Mísu uložíme na 24 hodin do chladna. Druhý den ...

Šlehačkové šátečky s tvarohem

Šlehačkové šátečky s tvarohem

Ze šlehačky, Hery a mouky vypracujeme těsto, které na mírně pomoučeném vále tence vyválíme. Rádýlkem nakráj...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Brusinky Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře