Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Borůvky

Borůvky

Přidat na Pinterest

Malé modrofialové plody z divoké přírody patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Malé keříky Brusnice borůvky jsou v našich klimatických podmínkách velmi rozšířené. Nejenže výborně chutnají, ale jsou také velkým zdrojem vitaminu C, betakarotenu, minerálních látek jako je železo či stopových prvků, například manganu a mědi. Významný je i obsah vlákniny - pektinu, třísloviny taninu a modrého barviva. Konzumace borůvek je vhodná u mnoha zdravotních problémů. Například proti průjmu či na zanícené dásně, působí proti volným radikálům a choroboplodným zárokům. Také dokáže ochránit jemné vlásečnice v očích nebo buňky proti rakovinovým a srdečněcévním onemocněním. Borůvky si můžete v letních měsících sami nasbírat v lesích, ovšem konzumace je vhodná jen po tepelné úpravě, neboť mohou být infikovány liščí tasemnicí. Tomuto poblému se vyhnete koupí plodů v supermarketu, které jsou dovezeny například z Nizozemí, Polska, Francie neb USA, kde se pěstují na plantážích. Čerstvé borůvky poznáte tak, že jsou jsou potaženy bílým povlakem. V kuchyni je upotřebíte zejména na koláče, do knedlíků a jiných teplých moučníků, pohárů, ovocných dortů, žahouru nebo domácí zmrzliny. Dají se také mrazit a zavařovat jako kompot, džem nebo marmeláda.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Borůvkový koláč s krémovým sýrem

Borůvkový koláč s krémovým sýrem

Sušenky rozdrtíme na prášek, zalijeme je máslem a tuto směs natlačíme na dno koláčové formy, kterou jsme vy...

Borůvkové muffiny

Borůvkové muffiny

Vejce a jogurt necháme přes noc na kuchyňské lince, aby měly pokojovou teplotu. Mouku smícháme s práškem ...

Borůvkový cheesecake

Borůvkový cheesecake

Sušenky rozdrtíme na prášek a smícháme je s rozpuštěným máslem. Tuto hmotu natlačíme na dno dortové formy o...

Tvarohový dort BB (broskve, borůvky)

Tvarohový dort BB (broskve, borůvky)

Do 2 dl mléka namočíme alespoň na 2 hod. vrchovatou polévkovou lžíci želatiny v prášku. Pak dáme do mixéru ...

Kuskus se skořicí a ovocem

Kuskus se skořicí a ovocem

Kuskus připravíme dle návodu na sáčku a poté necháme pod pokličkou odstát přibližně 10 minut. Mezitím si n...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Borůvky Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře