Borůvky
Malé modrofialové plody z divoké přírody patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Malé keříky Brusnice borůvky jsou v našich klimatických podmínkách velmi rozšířené. Nejenže výborně chutnají, ale jsou také velkým zdrojem vitaminu C, betakarotenu, minerálních látek jako je železo či stopových prvků, například manganu a mědi. Významný je i obsah vlákniny - pektinu, třísloviny taninu a modrého barviva. Konzumace borůvek je vhodná u mnoha zdravotních problémů. Například proti průjmu či na zanícené dásně, působí proti volným radikálům a choroboplodným zárokům. Také dokáže ochránit jemné vlásečnice v očích nebo buňky proti rakovinovým a srdečněcévním onemocněním. Borůvky si můžete v letních měsících sami nasbírat v lesích, ovšem konzumace je vhodná jen po tepelné úpravě, neboť mohou být infikovány liščí tasemnicí. Tomuto poblému se vyhnete koupí plodů v supermarketu, které jsou dovezeny například z Nizozemí, Polska, Francie neb USA, kde se pěstují na plantážích. Čerstvé borůvky poznáte tak, že jsou jsou potaženy bílým povlakem. V kuchyni je upotřebíte zejména na koláče, do knedlíků a jiných teplých moučníků, pohárů, ovocných dortů, žahouru nebo domácí zmrzliny. Dají se také mrazit a zavařovat jako kompot, džem nebo marmeláda.