Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Mléko a smetana

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Acidofilní mléko

Acidofilní mléko

Jedná se o kysaný mléčný výrobek, který obsahuje bifidogenní mikroorganismy. Pomáhá při přeměně cukru na kyselinu mléčnou. Má dobrý vliv na lidský organismus, a to hlavně na trávicí ústrojí, protože obnovuje střevní mikroflóru. Zabraňuje kvašení v...

Crème fraîche

Crème fraîche

Mléčný výrobek, podobný smetaně. Jedná se o tuhý krém, který se svou barvou i chutí podobá známé zakysané smetaně. Má ale větší obsah tuku a také konzistence je hustší. Můžeme ho přirovnat k pudinku. Dá se ukrajovat lžící a je výborný v ...

Hustá smetana

Hustá smetana

Tučný nažloutlý krém, původem z Anglie. Výrobek je chráněn jako vnitřní produkt EU. Vyrábí se z plnotučného kravského mléka, hmota se nechává odležet několik hodin. Pokud neseženeme hustou smetanu v obchodě, můžeme si ji vyrobit i sami doma. Smíc...

Kefír

Kefír

Nápoj z vykvašeného mléka. Pochází z Ruska.  Je hustší než mléko, ale kyselý jako kyselé mléko a také trošku kvasnicový. Kefír může obsahovat dokonce i malé množství alkoholu, ale obyčejné množství nepřesáhne 0.5 %. Připravuje se z tzv. “kefír gra...

Kokosové mléko

Kokosové mléko

Vyrábí se lisováním dužiny kokosových ořechů. Což jsou semena palmy kokosové, původem z jihovýchodní Asie. Semeno je kulatého až vejčitého tvaru s velmi tvrdou slupkou, které je pokryta delšími chloupky. Na jedné straně má tři oválná okénka. Vyzna...

Kozí mléko

Kozí mléko

V obchodech není až tak běžně k sehnání. Od kravského mléka se odlišuje obsahem některých látek, a tak kozí mléko působí na náš organismus rozdílně. Neobsahuje kasein (bílkovina vyskytující se v kravském mléce), který u mnoha lidí způsobuje alergi...

Kravské mléko

Kravské mléko

Produkt Tura domácího. K dostání plnotučné, polotučné nebo nízkotučné. Obsahuje důležité látky, bílkoviny, které jsou nezbytné pro náš organismus a také tuk, který je dobře využitelný. Dále je zdrojem velmi důležitého vápníku, který podporuje růs...

Nízkotučné mléko

Nízkotučné mléko

Produkt Tura domácího. K dostání běžně v našich obchodech. Obsahuje důležité látky, bílkoviny, které jsou nezbytné pro náš organismus a také tuk, který je dobře využitelný, ale v případě nízkotučné formy obsahuje jen 0,5%, proto není vhodné podáva...

Plnotučné mléko

Plnotučné mléko

Obsahuje důležité látky, bílkoviny, které jsou nezbytné pro náš organismus a také tuk, který je dobře využitelný, obsahuje nejméně 3,5% tuku. Dále je zdrojem velmi důležitého vápníku, který podporuje růst kostí, nalezneme zde fosfor, draslík, hořč...

Podmáslí

Podmáslí

Podobně jako melasa při výrobě cukru, je podmáslí v podstatě tou zbytkovou látkou při stloukání mléka na máslo. Dnes je v obchodech k dostání ve formě kysaného výrobku, kdy musí projít procesem kvašení, čímž získává svou charakteristickou kyselou ...

Polotučné mléko

Polotučné mléko

Obsahuje důležité látky, bílkoviny, které jsou nezbytné pro náš organismus a také tuk, který je dobře využitelný, obsahuje 1,5 – 2% tuku. Dále je zdrojem velmi důležitého vápníku, který podporuje růst kostí, nalezneme zde fosfor, draslík, hořčík a...

Salko

Salko

Kondenzovaný mléčný výrobek. Proces kondenzování spočívá v odpaření vody, tím se mléko zahušťuje a stavá se trvanlivější. Přidá-li se do něj cukr, vznikne kondenzované mléko slazené. Nově můžete koupit i kakaové. Plní se do plechovek a před zatave...

Sladká smetana

Sladká smetana

Mléčný výrobek. V procesu výroby se odstřeďuje tuk z mléka za vzniku směsi, kterou označujeme jako smetanu. Nemá úplně sladkou chuť, jak by se mohlo zdát z názvu – ve skutečnosti je jemně nakyslá, protože obsahuje kyselinu mléčnou. Obsahuje až 40%...

Smetana ke šlehání (šlehačka)

Smetana ke šlehání (šlehačka)

Mléčný výrobek, vyrábí se z čerstvé smetany. Obsahuje až 30% tuku, v prodeji jsou ale i jiné, různotučné výrobky. Podíl tuku má vliv na kvalitu vyšlehání. Základní vlastností šlehačky je schopnost zvětšení svého objemu po vyšlehání (více než 70%) ...

Sušená smetana

Sušená smetana

Jedná se o bílý až nažloutlý prášek, který je snadno ve vodě rozpustný. Vyrábí se v procesu sušení smetany nebo směsi smetany a mléka. Využijeme ji jako přísadu do teplých nápojů, kde bychom jinak přidávali mléko nebo smetanu tekutou. Výborně och...

Sušené mléko

Sušené mléko

Výrobek v prášku, jeho barva je bílá nebo jemně nažloutlá. Vyrábí se v procesu sušení kravského mléka, zvyšuje se tak doba trvanlivosti. K sušení se využívá mléko plnotučné, polotučné, ale také odtučněné. V prodeji i sušené mléko s obsahem smetano...

Syrovátka

Syrovátka

Žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Jde vlastně o mléčné sérum, získané po odstranění kaseinu z mléka. Poté, co se mléko úmyslně srazí, vznikne tuhá část kasein, vpodstatě tvaroh, a tekutá část, jakési mléčné sérum, syrovátka. Suš...

Zakysaná smetana

Zakysaná smetana

Vyrábí se z čerstvé smetany. Obsahuje od 11-15% tuku, v prodeji je i extra light, která obsahuje 8% tuku a celkově je lehčí a zdravější. Využijeme ji ve studené i teplé kuchyni. Přidáváme ji při pečení některých moučníků, skvělá je jako přísada do...