Mléčný výrobek. V procesu výroby se odstřeďuje tuk z mléka za vzniku směsi, kterou označujeme jako smetanu. Nemá úplně sladkou chuť, jak by se mohlo zdát z názvu – ve skutečnosti je jemně nakyslá, protože obsahuje kyselinu mléčnou. Obsahuje až 40% tuku. V kuchyni má velké využití, to pro svou schopnost nesrážet se v teplých pokrmech, proto ji můžeme přidávat do polévek, omáček, kdy nám jídlo zahustí, zjemní a zároveň přidá na jedinečné chuti.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografie
Pivní polévka s čedarem
Nejprve opečte na středním plameni cibuli, jakmile zesklovatí přidejte česnek a tymián a nechejte rozvonět....
Okurková omáčka se smetanou
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme hladkou moukou a krátce osmažíme. Zalijeme vývarem - ne...
Krémová polévka z medvědího česneku s parmazánem
Na směsi másla a oleje orestujeme nakrájenou cibuli do sklovita. Zalijeme vývarem a přidáme brambory nakráj...
Vepřové plecko po bratislavsku
Vepřové plecko omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na oleji necháme zesklovatět pokrájeno...

Pórkovo-hrášková polévka
Na lžíci másla opečeme nakrájenou jarní cibulku a pórek. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kousky a př...


Jak na kynuté těsto
Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky
Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty
Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života
Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně klesá potřeba jídla, někdy ...