Syrovátka
Žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Jde vlastně o mléčné sérum, získané po odstranění kaseinu z mléka. Poté, co se mléko úmyslně srazí, vznikne tuhá část kasein, vpodstatě tvaroh, a tekutá část, jakési mléčné sérum, syrovátka.
Sušená syrovátka pak vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu.
Našemu tělu syrovátka prospívá zevnitř i zvenčí. Odvádí toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolismus, zlepšuje látkovou výměnu, snižuje cholesterol, působí proti zánětům žaludku a střev, obsahuje důležité minerály.Je nízkokalorickým nápojem či potravinou, vhodnou při redukci váhy nebo v těhotenství. Protože má syrovátka protizánětlivé účinky, je výborna na citlivou pleť, při léčbě akné a různých dermatóz.