Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene L

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Langusta

Langusta

Řadíme ji mezi korýše. Charakteristickým znakem je absence klepet a dlouhá tykadla přesahující tělo. Běžně dostupná v supermarketech, živé langusty dostaneme koupit ve specializovaných prodejnách. Ze všeho nejdříve musíme langustu uvařit v osolené...

Lanýže

Lanýže

Houba z čeledi lanýžovitých, která roste podzemní symbióze se stromy u jejich kořenů. Rozeznáváme desítky druhů, z gastronomického pohledu jsou nejvzácnější bílé lanýže. Ty rostou v průběhu podzimu až do ledna a to na území napříkla...

Lasagne

Lasagne

Těstoviny, původem z Itálie. Jedná se o tenké pláty těstovin, ze kterých se vyrábí zapečený pokrm nesoucí stejný název. V obchodě jsou dnes již běžně k dostání předvařené formy, ale můžeme si je samozřejmě vyrobit i sami doma.Charakteristickým rys...

Lečo

Lečo

Zeleninová směs, původem z Maďarska. Vyrábí se hlavně z papriky, rajčat, cibule. Přidáním pálivé papriky získává na pikantnosti. Směs lze koupit již hotovou, zavařenou ve sklenicích, ale může se stát, že u takto kupovaných nalezneme více jedné slo...

Led

Led

Forma vody prošlé mrazem. Vodu nalijeme do vhodných tvořítek na led – běžně k dostání v supermarketech (můžeme si vybrat z nejrůznějších barevných, různě velkých a tvarovaných tvořítek) a necháme – nejlépe přes noc – v mrazícím boxu. Po ztuhnutí l...

Ledové kaštany (marrons gracés)

Ledové kaštany (marrons gracés)

Jedná se o celé, oloupané kaštany, což jsou plody kaštanovníku jedlého. Původem z jižní Evropy a Asie. Kulaté, hnědé, lesklé plody jsou uloženy v zeleném pichlavém obalu. Z toho se musí vyjmout a poté se dají dál zpracovávat. Obsahuje látky, které...

Ledovky bonbony

Ledovky bonbony

Zdroj obrázku: mycandyshop.co.uk

Ledový salát

Ledový salát

Vzhledově se podobá menšímu hlávkovému salátu, ale listy jsou tužší a drží pevněji u sebe. Barva se pohybuje od bílé přes světle zelenou. Jeho chuť je nasládlá, výborně se hodí nijak neupravený rovnou ke konzumaci (zálivka by mohla zbytečně chuť l...

Ledvinky

Ledvinky

Vnitřnosti. Nejvíce v kuchyni našly uplatnění vepřové ledvinky. Při přípravě pokrmů je musíme nejdříve očistit, propláchnout, nakrájet a teprve poté dále upravovat. Nejčastější variantou jsou ledvinky dušené – pozor si dejme na solení – solíme vžd...

Lékořice

Lékořice

Pochoutka z lékořiny (lepkavá hmota získávaná z lékořicového dřeva) se po zahuštění nazývá pendrek, jenž se dá konzumovat samostatně nebo se přidává do lékořicových bonbónů a jiných cukrovinek. Lékořice se přidává do piva i likérů. Přimíchává se dokonce i do dýmkového tabáku. V Číně může být lékořice přidávaná do kořenící směsi koření pěti vůní (five spice powder), známé v sečuánské kuchyni pro přípravu zeleniny i masa.

Lentilky

Lentilky

Lentilky jsou čokoládové bonbóny s různobarevným cukrovým potahem vyráběné v Česku. Obsahují cukr, kakaovou hmotu, sušené mléko, rostlinný tuk, kakaové máslo, pšeničný škrob, emulgátor, vosky, barviva, aromata. Vzhledem ke složení obsahují velké m...

Lesní ovoce

Lesní ovoce

Borůvky, maliny, jahody, ostružiny..

Levandule

Levandule

V kuchyni se používají hlavně květy, které mají nahořklou chuť. Levandule se používá na maso, ryby a zeleninu, ale vyrábí se z ní i bylinný ocet nebo se přidává do marmelád a různých druhů želé, různorodého pečiva a koláčů.

Libeček

Libeček

Libeček patří mezi klasická polévková koření. Svou charakteristickou chuť rozvine hned po přidání do jídla. Proto jej přidávejte jen pár minut před dovařením pokrmu, aby neztratil své aroma. Nať libečku je vynikající k masům, do zeleninových salátů, omáček i vaječným jídlům.

Liči

Liči

Také pod názvem lithi, původem z Asie (konkrétně z Číny). Jedná se o plody tropického ovocného stromu. Barva je růžová až červená, svým drsným povrchem i velikostí může připomínat šišku modřínu. Skořápka je tvrdá, nekonzumuje se a je vhodné ji olo...

Lilek

Lilek

Také pod označením baklažán, původem z Indie. V našich obchodech běžně k dostání tmavě fialový druh s velmi lesklým povrchem a podlouhlým tvarem. Rozeznáváme ale i jiné formy, které jsou charakteristické svým žíháním nebo kulatým tvarem. Po rozkr...

Limeta

Limeta

Plod citroníku, pochází ze subtropů. Rozlišujeme limetky perské a mexické. Plod vejčitého tvaru, barva může přecházet od světle zelené až po sytě zelenou. Plody se velmi podobají citrónu, od toho se v podstatě odlišují pouze barvou slupky a dužiny...

Limetkové listy

Limetkové listy

Jsou používány na omáčky, thajská kari rýžová jídla a na fondy. Propůjčují pokrmům příjemnou svěžest a lehce citrónovou příchuť.

Limetová šťáva

Limetová šťáva

Limeta je malý zelený citrusový plod příbuzný citronu. Dováží se z Ameriky a z Asie. Jejich výhodou je, že se oproti otatním citrusům téměř chemicky neošetřují, tudíž je i kůra poživatelná. Limeta je méně kyselá, zato aromatičtější, a proto se v k...

Limonáda

Limonáda

První limonáda byla vyrobena v roce 1630 ve Francii. Přísady, které jsou pro limonádu charakteristické – směs vody nebo sodovky, ovocné šťávy, umělé příchutě a nezbytná barviva, díky kterým získává limonáda neodolatelné a jedinečné zabarvení. Prod...

Linecké těsto

Linecké těsto

Patří mezi nejznámější těsta k přípravě sladkostí. Původní receptura pochází z rakouského Lince. Dnes existuje poměrně mnoho receptů jak toto těsto připravit. Základem ale zůstává hladká mouka, moučkový cukr, máslo, žloutek nebo vejce. Dále můžete...

Lipový med

Lipový med

Sladká, hustá tekutina, včelí produkt. Med může být vytvořen i jiným druhem hmyzu. V dlouhém procesu výroby stojí na počátku medonosný hmyz, který získává z lipových květů sladké šťávy. Med má specifickou mírně hořkou chuť, můžeme v něm cítit i me...

Lískové ořechy

Lískové ořechy

Konzumace lískových oříšků je známá již od starověku. Oblíbené byly pro své léčivé účinky, které se v pozdějších dobách potvrdily. Lískové oříšky obsahují velké množství látek, které pozitivně ovlivňují náš organismus – jedná se o minerály, vitamí...

Listové těsto

Listové těsto

Běžně k dostání v našich obchodech, jedná se o polotovar. Těsto je vláčné, pružné, dá se dobře rozválet. Na řezu jsou viditelné vrstvy, které jsou vytvářeny střídáním tuku a vodového těsta. Listové těsto je tvořeno tukovým těstem a vodánkem. Vodán...

Listový salát

Listový salát

Listová zelenina, na trhu k dostání prakticky po celý rok. Rozeznáváme několik typů listových salátů. Prvním z nich je ledový salát. Vzhledově se podobá menšímu hlávkovému salátu, ale listy jsou tužší a drží pevněji u sebe. Barva se pohybuje od bí...

stránka: