Limetová šťáva
Limeta je malý zelený citrusový plod příbuzný citronu. Dováží se z Ameriky a z Asie. Jejich výhodou je, že se oproti otatním citrusům téměř chemicky neošetřují, tudíž je i kůra poživatelná. Limeta je méně kyselá, zato aromatičtější, a proto se v kulinářském odvětví používá stále častěji. Obsahuje vitamin C, betakroten, kyselinu listovou, minerály jako draslík, hořčík, železo. Limetovou šťávu lze zakoupt balenou ve skleněné lahvi nebo jako jednoporcové kalíšky podobné smetánkám do kávy. Je možné si ji i doma čerstvou vyrobit ve formě jako fresh. Pro získání většího množství šťávy se doporučuje plody poválet pod mírným tlakem dlaně a potom vymačkat. Snad žádný bar, kde se připravují míchané nápoje a drinky se bez ní neobejde,přidává se i do ovocných a zeleninových sálátů, zálivek, dresinků, čajů, sorbetů a zmrzlin, nepečených dortů a krémů. Neméně vhodná je na přípravu ryb a marinád a k naložení zejména tužšího hovězího masa, které pak bude krásně měkké. Přidá-li se přímo do sladkého těsta, povrch korpusu nepopraská.