Tradiční vietnamská bún chả
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
I s takovou potenciálně mastnou a tučnou potravinou jako je bůček se dá udělat lehké a fresh jídlo. Tradiční vietnamský grilovaný bůček s nudlemi bún je toho důkazem. To prostě musíte vyzkoušet! Aby se vám maso dařilo nakrájet opravdu na tenko, nechte ho v mrazáku trochu ztuhnout, půjde vám to mnohem lépe. Bůček nakrájejte na 2-3 mm tenké plátky. Z třtinového cukru, rybí omáčky, sojové omáčky, limetové šťávy a česneku umíchejte marinádu, do které vložíte maso, důkladně promíchejte a necháte v lednici minimálně hodinu marinovat. Samozřejmě můžeme nechat i přes noc.
Bůček vyjměte z marinády, očistěte ho od cibule a česneku a rozložíme na pečící mřížku, kterou položíme přes plech, do kterého bude odkapávat tuk (můžete také zprudka smažit na suché pánvi za stálého míchání). V troubě rozpálíme gril a vložíme plech s masem. Grilujeme z obou stran, dokud nebude bůček pěkně propečený. Vzhledem k malé tloušťce masa je to rychle.
Pak připravte zálivku na nudle. Nejprve ve vlažné vodě rozmícháme cukr a pak přilijeme ocet, rybí omáčku, vmícháme rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a necháme odstát. Nudle připravíme podle návodu na obalu a na salát použijeme listy salátu, na nudličky nakrájenou mrkev, okurku, můžeme i třeba mungo nebo sojové výhonky a hlavně spoustu koriandru a perily, ty dodají tu správnou asijskou chuť. Maso podáváme s nudlemi, zálivkou a salátem.
Baara17. 08. 2019
Ingredience
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve
- 1 ks okurky
- 2 ks jarní cibulky
- 300 g bůčku
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce cukru krupice na omáčku
- 1 lžíce rybí omáčky na omáčku
- 1 lžíce limetové šťávy na omáčku
- 3 lžíce vlažné vody na omáčku
- 1 hrst sojových klíčků
- 1 balení rýžových nudlí bún
- 1 balení čerstvého koriandru
- 2 stroužky česneku