Rybí omáčka
Rybí omáčka je jednou ze základních surovin asijské kuchyně. Jedná se o typické ochucovadlo vyráběné z fermetovaných ančoviček případně jiných drobných rybek a darů moře. Ty se suší v dřevěných boxech, nasolí a stlačují. Získaná tekutina se převaří a plní do lahviček o různém objemu. Tento proces je zdlouhavý, fermentace může trvat i 18 měsíců. Koupit si můžete více druhů čínských, thajských nebo vietnamských omáček od různých výrobců. V supermarketech ji najdete obvykle ve speciálních koutcích s exotickými potravinami nebo mezi dochucovadly. Omáčky mají výrazné aroma, ne každému voní a slouží obdobně jako sůl a navíc pokrmu dodá určitou typickou chuť. Použít ji můžete do masových směsí, karbanátek, k rybám a darům moře, k čínským a thajským nudlím, do exotických polévek, do salátových dresinků a dipů i ke smaženým jídlům.
Zdroj obrázku: flavorboulevard.com; pwrnewmedia.com