Dim sum knedlíčky aka Pelmeně po asijsku
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Začneme přípravou těsta - vodu přivedeme k varu, odvážíme si mouku a přidáme do ní trochu soli (lžičku). Horkou vodu postupně vléváme do těsta (samozřejmě předtím chvíli počkáme, abychom si nespálili ruce) a hněteme, pomáháme si vařečkou i rukama a vypracujeme krásné těsto, které se nelepí a je vláčné a pružné. Hotové těsto necháme chvíli ležet v chladu.
Připravíme si masovou směs, vepřové maso nameleme, cibulku a všechny ingredience tohoto typu nasekáme na jemno, vejce rozklepneme do směsi, přidáme sůl, pepř, koriandr i rybí omáčku. Směs promícháme, výsledný produkt se podobá směsi na karbanátky nebo burgery.
Vezmeme si těsto, rozpracujeme ho a vykrajujeme "libovolný tvar" (normální dimsum knedlíčky jsou nahoře otevřené a tvar těsta je takový nějaký osmiúhelník, ale tím jsem se rozhodla úplně netrápit), já vykrajuju kolečka, jelikož výsledné knedlíčky mají tvar pelmeně. Doprostřed kolečka vložíme kuličku masové směsi a kraje spojíme do úhledného půlkruhu.
Poslední fáze - bambusový pařáček :) Dá se koupit za tři stovky v asijských obchodech anebo můžete zkusit klasické napařovací hrnce (s tím zkušenost nemám). Do kastrolu dáme trochu vody tak, aby se nám dno pařáčku vody nedotýkalo a přivedeme k varu. Dno pařáčku vyložíme pečícím papírem (dělám do něj ještě díry vidličkou).
Na papír naskládáme knedlíčky, zavřeme víkem a napařujeme 5 -10 minut.
Podáváme se sweet chilli majonézou, srirachou nebo některou z domácky vyrobených asijských omáček, knedlíčky pokapeme šťávou z limety, zdobíme jarní cibulkou, koriandrem a chilli papričkou.
Dobrou chuť! :)
Tip k receptu
Knedlíčky můžete místo napařování i smažit na oleji :)
Lucie26. 02. 2019